Útifű és balhafű / útifű vagy balhafű

Könnyű égnek nekivág,
éren át és réten át,
száll a bürökgémorr, sőt,
hasítja a levegőt,
lentről nézi őt:
lándzsás útifű,
borzas turbolya,
folyondárszulák,
s a bús májmoha.
Repül, de hova?
Repül, de hova?

Csukás István: Virág-mondóka[1].
A felidézett toronyszoba (1977)

A nagy orosz botanikus, Pavel Fjodorovics Gorjanyinov (1796 – 1865) növénycsaládok rendszerezésére összpontosított[2], de 1834-es kreációja, a Psylliaceae, azaz balhafűfélék nem járt szerencsével: beolvasztották Antoine-Laurent de Jussieu (1748 – 1836) 1789-es Plantaginaceae-jébe, azaz útifűféléibe.[3] Az „átok” nem szállt le a családról. Ebbe sorolták, számos egyéb mellett, teljesen érthetően, Linné (1707 – 1778) több nemzetségét, így a Plantagót, azaz az útifüveket.[4] Ezt a nemzetséget öt alnemzetségre osztották, ezek egyike az ugyanilyen nevű alnemzetség, egy másik pedig a Psyllium, balhafű.[5] Ha ezek után arra számítanánk, hogy az útifüvek az útifüvek alnemzetségébe, a balhafüvek a balhafüvek alnemzetségébe tartoznak, súlyosan megkeserülnénk naivitásunkat.

homoki útifű

A Plantago arenaria, tükörfordított magyar nevén homoki útifű például a balhafüvek alnemzetségét gyarapítja.[6] Ennek társnevéről, az „ebfejű balha fűről” Natter-Nád Miksa (1893 – 1982) ír A herbárium növényeiben 1962-ben.[7] És akkor a hétköznapi szóhasználatról még nem is beszéltünk. „Útifű” néven közönségesen nem az egész linnéi nemzetséget emlegetjük, hanem speciálisan a lándzsás útifüvet, „balhafű” néven pedig a balhafüvek alnemzetségébe sorolt Plantago afrát, szó szerint véve „afrikai útifüvet”. Ez utóbbi tudományos név egy korábbi szinonimája (a kismillióból) betetőzi a zűrzavart: Plantago psyllium.[8] (Az ember komolyan elgondolkodik, itt is nem véletlenül egy anarchista keze munkál-e a színfalak mögött.)

„az” útifű és „a” balhafű

egyiptomi útifű (egyiptomi balhafű, indiai balhafű)

A lándzsás útifű többek között valóban Észak-Afrikában őshonos[9], míg az egyiptomi útifű Nyugat-Ázsiában és Indiában; hogy ne legyen nyugodt az álmunk, megemlítem, hogy ezt a fajt „egyiptomi balhafűnek” (és egy fokkal érthetőbben „indiai balhafűnek”) is nevezik.[10] A keveredés „nemzetközinek” mondható. De vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről az alnemzetségek néveredetét!
Út mentén élő füvek ilyetén megnevezését nem mondhatjuk különösebben polgárpukkasztónak. És mi a szomorú sorsa ezeknek az ártatlanoknak? A letaposás. Ebből ered tudományos nemzetségnevük, a Plantago, mely mögött a latin planta, „talp” szót kell keressük, mely ezeket a szelíd növényeket eltapossa. Így érvel legalábbis egyik forrásunk.[11] Ez a magyarázat azonban éppoly romantikus, mint amennyire konyhai. Valójában a „talp” szó a növények viszonylag széles, „talpszerű” leveleire utal.

a „bolhák”

A latin szó őse az indoeurópai plat[12] (másutt pleth-), „lapos” szó, egyebek mellett az ógörög πλατύς, platys, „széles”, „lapos” és az angol flat, „lapos” eredete[13]. És hogy miért hívják így a balhafüvet? A tudományos név, a latin Psyllium a görög ψύλλιον, psyllion virágnévből származik, ez pedig a ψύλλα, psylla, „bolha” szóból, mert az apró magvak erre emlékeztették az ősi népi névadót.[14] A görög szó eredete az ugyanilyen jelentésű indoeurópai plusy(e)h- gyök, mely a latin pulex, „bolha” szó őse is, továbbá számos mai „bolha” szóé, így az angol flea-é is.[15] Id. Plinius (23 – 79) A természet históriája XIX. könyve 23. fejezetében arról ír, hogy ha uborkamagvakat egy bizonyos culix nevű növény nedvébe áztatnak, akkor, írja, egyesek szerint az elültetett magvak mag nélküli termést hoznak. Nyilván ő maga sem hisz benne. A hangzás hasonlósága alapján azt gondolják, a culix a „pulex” alapú psyllium, azaz a balhafű.[16]

borsos keserűfű

Az 1887-ben kiadott, A gyógyszerek magyar tudományos népies és táj-elnevezései latin jelentésökkel együtt című szószedetében karlovai és kralováni Karlovszky Geyza (1860 – 1936) „balha utifű” néven a lándzsás útifüvet, „balha fű” néven a keserűfűfélék családjába tartozó borsos keserűfüvet említi.[17] De az előbbit, „balha útifű” írásmóddal már megtaláljuk Diószegi Sámuel (1760 – 1813) és sógora, Fazekas Mihály (1766 – 1828) inkább történeti jelentőségű, de a kor tudományos színvonalát nem sértő, 1807-ben kiadott Magyar Fűvész Könyvében is.[18] „Útifű” szavunk ősibb eredetű. Az 1395 körül írt Besztercei szójegyzék 365. címszava plantago vty fiw.[19]


Mindennek nem lenne érdekessége, ha mind az útifű, mind a balhafű nem emelkedett volna ekkora természetes gyógyászati hírnévre, mint manapság. Az útifűben képződő iridoidok gyulladást csökkentenek, így fájó torokra ajánlják, sőt, fájó talpakra is[20], remélhetőleg nem a szimpatetikus mágia szabályai szerint. Az egyiptomi balhafű maghéja nyákot képez, és így joggal remélik tőle az emésztés javulását.[21]


[1] Virág-mondóka

[2] Gorjanyinov családjai

[3] https://s10.lite.msu.edu/res/msu/botonl/b_online/systems/cron3.html

[4] Plantago

[5] a Plantago alnemzetségei

[6] http://cms.herbalgram.org/MedPlantID/PDF/Plantagoafra.pdf

[7] A herbárium növényei

[8] a balhafű tudományos neveinek miriádja

[9] lándzsás útifű

[10] egyiptomi útifű

[11] eltaposott növényvilág

[12] https://en.wiktionary.org/wiki/plantain

[13] πλατύς

[14] Psyllium

[15] ψύλλα

[16] A természet históriája, XIX / 23

[17] „balha utifű”, „balha fű”

[18] Magyar Fűvész Könyv

[19] http://digilib.mtak.hu/B336/issues/vol16/B3361601.pdf

[20] https://kertesz.blog.hu/2012/11/28/utifu_talpra_torokra

[21] http://morzsafarm.hu/apro-de-hatasos-az-utifu-maghej/

One response to “Útifű és balhafű / útifű vagy balhafű

  1. Felmerül, hogy a Plantagenet-ház névadóját nem errefelé kell-e keresnünk. Rövid nyomozás azonban a pillangósvirágúak közé tartozó rekettyéhez vezet, melynek francia neve (genet) került be utótagnak.

    Kedvelik 2 ember

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s