Wilson madarai

John James Audubon (1785 – 1851): Vörösbegyű kékmadár

When first the lone butterfly flits on the wing;
When red glow the maples, so fresh and so pleasing,
Oh then comes the blue-bird, the herald of spring!
And hails with his warblings the charms of the season.

Wilson: The Blue-Bird[1] (1840)

…Mikor szárnyra kap az első magányos pillangó;
Mikor a frissen boldogító juhar vörösen felizzó,
Ó, akkor jön meg a kékmadár, tavaszi hírhozó!
És az évszak csodáját köszönti az énekszó.

A vörösbegyű kékmadár

Bizonyára lehetne jobb verset írni a rigófélék családjába tartozó tavaszi hírnökről, és, meglehet, a billegetőfélék családjába tartozó havasi pityerről is lehetne művészibb illusztrációt készíteni (ha kedvesebbet aligha is).

Alexander Wilson (1766 – 1813) : Havasi pityer

A skót születésű amerikai Alexander Wilson mégis óriás lett. Ahogy tisztelője, a polihisztor George Ord (1781 – 1866) mondta (vele a grizzlyk horribilis nevénél már találkoztunk), Wilson „az amerikai madártan atyja”. Amikor Napóleon (1769 – 1821) unokaöccse, Canino és Musignano hercege, Charles Lucien (Jules Laurent) Bonaparte (1803 – 1857) amerikai útján felfrissítette (és 1825 és 1833 között négy kötetben American ornithology: birds not given by Wilson, Amerikai madarak tana: Wilson által nem felsorolt madarak[2] címmel ki is egészítette[3]) Wilson madártanát, kísérletet tett rá, hogy kékmadár-illusztrációnk készítőjét, a szintén jelentős ornitológus John James Audubont beajánlja az Amerikai Természettudományi Akadémiára. Ez a törekvése azonban George Ord ellenállásán megbukott.[4] A továbbiakban rápillantunk néhány madárra, melyet tiszteletből Wilsonról neveztek el. 

Rögtön az elsővel kibabrált a hálátlan utókor. Az újvilági poszátafélék családjába tartozó, Észak- és Közép-Amerikában, valamint Dél-Amerika északi területein jelentős populációval elterjedt[5] csuklyás lombjáró, másképpen kámzsás cserjebújó tudományos neve Wilsonia citrina. Sárgán pompázó tollazata magyarázza fajnevét. A nemzetségnevet a Napóleon-unokaöcs Bonaparte adta 1838-ban.[6] Sajnos ebből a nemzetségből aligha kell több fajt megemlítenünk, ha Wilson előtt akarunk tisztelegni. 2011-ben, könyörtelenül szabatos génvizsgálatok nyomán az Amerikai Ornitológusok Egyesülete több fajt átsorolt eredeti helyéről, sőt egész nemzetségek tűntek el. Így a Dendroica is (a görög δένδρον, dendron, „fa” alapján – ennek részleteivel már foglalkoztunk), ahová egy időben a csuklyás lombjárót is sorolták[7]. Ez a nemzetség egy az egyben beolvadt volna a Wilsoniába, ha észre nem veszik, hogy az és a Setophaga összevonható. Ám mivel ezt a nemzetségnevet William John Swainson (1789 – 1855) 1827-ben kreálta[8], a kegyeleti szempont felett győzedelmeskedett az előidejűségé. Ezt az egyesület Dél-Amerikai Osztályozó Bizottsága nem tudja elfogadni, ők tartják a Wilsonia nemzetségnevet.[9] A nemzetségnév az ide tartozó madarak táplálkozási szokását írja le: „molyevők”, a feltehetőleg szír eredetű ógörög σής, ses, „moly” és φάγος, -fagos, „evő”[10] alapján.[11]


A viharfecskefélék családjába tartozó Wilson-viharfecske (más nevein Wilson viharfecskéje, laposkarmú viharfecske) még elterjedtebb. Nyugat-Európában, az Amerikákban, Afrika egyes területein és az arab világban honos.[12] Tudományos neve, az Oceanites oceanicus tartózkodási terét egyértelműen jelöli. A nemzetségnevet Alexander Friedrich Michael Lebrecht Nikolaus Arthur von Keyserling gróf (1815 – 1891) és Johann Heinrich Blasius (1809 – 1870) vezette be 1840-ben.[13]


A lilefélék családjába tartozó Wilson-lile, tudományosan Charadrius wilsonia ugyanazon a földrajzi területen él, mint a csuklyás lombjáró[14], de értelemszerűen nem a lombokat, hanem a vízpartokat járja. Fajneve tiszteletadás Wilsonnak, a Linnétől (1707 – 1778) származó nemzetségnév[15] eredete ennél kicsit kalandosabb. Az ógörög χαραδριός, kharadrios szóból újlatinosodott[16], mely feltehetőleg a saját családja nevét is adó ugartyúk[17] neve volt.

ugartyúk


A Wilson-víztaposó (Phalaropus tricolor) a szalonkafélék családjához tartozik, az Amerikákban él.[18] (A víztaposók nemzetségét angolul a hétköznapi nyelvben is phalarope-nak nevezik.) Az újlatin Phalaropus az ógörög φαλαρίς, falaris, „szárcsa”[19] és πούς, pus, „láb”[20] összetételeként utal arra, hogy olyan szalonkafélék tartoznak a nemzetségbe, melyek hártyás lábúak.[21] Maga a φαλαρίς, falaris a „fehér” egyik ógörög szavára, a φαλός-ra (falos) megy vissza[22], a madár fehér tollazatú fejére utalva. A nemzetségnév Mathurin Jacques Brisson (1723 – 1806) keze munkája.[23] A fajnévből azt olvassa ki a figyelmes szemlélő, hogy a madár a színvilágát alapvetően három árnyalatból hozza ki.


A paradicsommadárfélék családjába tartozó, az előbbi fajokkal szemben különösen veszélyeztetett lantfarkú paradicsommadárnak se a magyar, se a tudományos neve (Diphyllodes respublica) nem árulkodik Wilson iránti rokonszenvről. Angol neve, a Wilson’s bird of paradise annál inkább.

Már csak azt kellene tudnunk, melyik Wilsonról, ugyanis forrásaink számos lehetőséget felvetnek. Egyikük szerint a dicsőség Edward Wilson ornitológusé, aki egy súlyosan sérült példányt megvásárolt, és ezt írta le Bonaparte 1850-ben. Köztársaság iránti elkötelezettségét sem rejtette véka alá, amit a fajnév is tükröz. Egy másik ornitológus, John Cassin (1813 – 1869) néhány hónapra rá szintén benyújtotta javaslatát, Wilson előtt tisztelgő névvel, de lekésett. Megint győzött az elsőbbségi elv. A köznyelv azonban megőrizte szándékát. 1863-ban Heinrich Agathon Bernstein (1828 – 1865) a terepen, az indonéziai Waigeo szigetén in vivo is találkozott a madárral.[24] (A faj az Indonéziához tartozó Pápua-szigeteken él.[25])

Nyugat-Waigeo

Uncle Bill, „Vili bátya”, azaz Edward Adrian Wilson (1872 – 1912) ornitológus azonban csak 22 évvel az első példány leírása után született, és más Edward Wilson ornitológusról ebben a bővebb tudománytörténeti korszakban sem tudunk. Másik forrásunk szerint a vásárló (a máskülönben teljesen ismeretlen) Edwin Wilson volt. Szerencsénkre hozzáteszi, hogy a példányt továbbajándékozta a Philadelphiai Természettudományi Akadémiának. És ezen a forró nyomon elindulhatunk. A „mi” Alexanderünk ugyanis éppen Philadelphiában fejtette ki tudományos munkásságát.[26] Így, megkockáztatom, annak a harmadik kutatónak (beceneve: sibirders) lesz igaza, aki szerint Alexander Wilson neve a madár angol megnevezésének alapja.[27] Nézzük csak azonban a ma érvényes nemzetségnevet! A Diphyllodes nemzetséget 1834-ben kreálta René Primevère Lesson (1794 – 1849) – nevével más madarakkal összefüggésben már találkoztunk –, Bonaparte tehát ebbe az 1850-ben már létező kategóriába helyezte el a fajt.[28] A nevet a madár két dísztolla magyarázza: egyik forrásunk az utótagot eleve tollnak mondja[29], ami költői túlzás, e téren konzervatívabb másik forrásunk azt mondja, eredeti értelmében „kétlevelűnek” kell tekintsük a szót[30], hiszen ezek a dísztollak (valakit) a levelekre emlékeztetnek. Miután azonban nyilvánvaló, hogy a lantfarkú paradicsommadár 1850-es besorolása idején a rendszerező ember már tudott a nemzetség másik fajáról (több azóta sincs), a pompás paradicsommadárról, tudományos nevén Diphyllodes magnificusról, a nemzetség névmagyarázatát itt kell keressük. És meg is találjuk: a pompás paradicsommadár díszes farktollai szerencsés körülmények között levél alakúvá görbülnek. A lantfarkúé is, legalább is megközelítőleg; de felfedezése előtt nem adhatott nevet semminek.


[1] https://www.poemhunter.com/poem/the-blue-bird-6/

[2] American ornithology: birds not given by Wilson

[3] http://rmc.library.cornell.edu/ornithology/guide/hillguide13.htm

[4] http://www.newadvent.org/cathen/02648b.htm

[5] http://www.iucnredlist.org/details/22721876/0

[6] http://eol.org/pages/1051377/names?all=1

[7] csuklyás lombjáró

[8] Setophaga

[9] http://eol.org/pages/1051377/details

[10] -φάγος

[11] https://www.merriam-webster.com/dictionary/Setophaga

[12] http://www.iucnredlist.org/details/22698436/0

[13] Oceanites

[14] http://www.iucnredlist.org/details/22693774/0

[15] Charadrius

[16] https://en.wiktionary.org/wiki/charadrius

[17] χαραδριός

[18] http://www.iucnredlist.org/details/22693472/0

[19] φαλαρίς

[20] πούς

[21] https://en.wiktionary.org/wiki/Phalaropus#Translingual

[22] http://www.yourdictionary.com/phalarope

[23] Phalaropus

[24] lantfarkú paradicsommadár

[25] http://www.iucnredlist.org/details/22706202/0

[26] Alexander Wilson Philadelphiában

[27] sibirders véleménye

[28] Diphyllodes respublica

[29] Diphyllodes mint kéttollú

[30] https://australianmuseum.net.au/wilsons-bird-of-paradise

One response to “Wilson madarai

  1. Visszajelzés: Szalonkák sárral és anélkül | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s