Farkasok és lepkék, hiúzok és pókok

…a molossus nép neki-küldött
túszaiból egynek tőrrel feltépte a torkát,
s fél-eleven testéből egy részt főzve ki vízben,
lángot rakva alá más részét megpiritotta.
Feltálalta; de én bosszuló mennyei lánggal
rontottam le lakát, mely méltó volt az urához.
Megriad és menekül, s a mezőben csöndre találva,
csak felüvölt, nem tud, noha próbál szólni: egész nagy
mérge a szájában gyűlik meg, az ősi ölésvágy
űzi a barmok iránt, s örvend mindmáig a vérnek.
Köntöse is szőr már, két karja is állati lábszár:
farkas lett…

Ovidius (Kr.e. 43 – Kr.u. 17?): Átváltozások I.
Devecseri Gábor (1917 – 1971) fordítása[1]

Már csak Zeusz bosszújának egy további „folyományából”, az özönvízből is megsejthetjük, hogy az emberevés tabuját erősítő igen ősi mítosz a próbaképpen embert felkínáló, bűnhődésül farkassá váló Lykaoné[2].
Az I-II. században írt enciklopédikus összefoglaló, a három kötetes Ál-Apollodoros vagy Könyvtár (melyről már többször megemlékeztünk) a záró kötet VIII. fejezetének első szakaszában további részletekkel is szolgál a vakmerő tettről és gyászos végéről. A lakomán, melyen az ezúttal a mai értelemben vett áldozatot kolbász- vagy hurkaféleség alakjában feltálaló Lykaon árkádiai király ötven fia is részt vesz, valamennyien bősz, istentelen férfiak, akik közül csak egyet, a legfiatalabbat, Nyktimost hagyja életben az álruhás Zeusz, a többit villáma sújtja halálra. Az ötven fiú közül negyvenkilenc nevét jegyezte fel a Könyvtár. Ezek között találjuk Peuketiost[3], akiről William Smith (1813 – 1893) mai olvasókat is lenyűgöző alaposságú főművében, az először 1844-ben kiadott Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology (Görög-római életrajzi és mitológiai lexikon) egy 1873-as utánnnyomásában azt is megemlíti, hogy fivérével, Oinotrosszal együtt árkádiai kolóniát hoztak létre Itáliában Iapygia közelében.[4] (Maga Iapygia sokkal több figyelmünket megérdemli ennél a kurta említésnél. Nem álljuk meg, hogy erről bővebben is ne írjunk egy későbbi alkalommal.)
Lykaon patinás alakja érthető módon ragadta meg állatok tudományos neveinek kiötlői fantáziáját. A kutyafélék családjába tartozó Lycaon, vadkutya nemet Joshua Brookes (1761 – 1833) állította, melynek egyetlen ma élő faja az afrikai vadkutya.

Ennek a fajnak Coenraad Jacob Temminck (1778 – 1858) a Lycaon pictus, „színes vadkutya” tudományos nevet adta.[5] Temminck névadása látszólag megelőzi a nemnév születését, de csak azért, mert a fajt, megjelenése alapján, Temminck hiénának nézte[6] (ami a macskaalkatúak alrendjén belüli család). Ezt korrigálta Brookes. De a lycaon mint alfajnév feltűnik a keleti erdei farkas tudományos nevében (Canis lupus lycaon) is.

Csak érdekességképpen említjük meg, hogy a Canis lycaon nevet megalkotója, Johann Christian Daniel von Schreber (1739 – 1810) eredetileg a Linné (1707 – 1778) által Canis lupusnak elnevezett szürkefarkas új nevéül szánta.[7] Ezeknél meglepőbb, hogy a tarkalepkefélék családját gazdagító erdei ökörszemlepke – melynek magyar neve a német Kleine Ochsenauge, „kis ökörszem”[8] fordítása – tudományos neve Hyponephele lycaon.

Besorolója, Siegmund Adrian von Rothenburg (Rottemburg, 1745 – 1797) eredetileg még a megfejthetőbb Papilio lycaon névvel illette.[9] A mai nemnév a „párnemzetség”, a „felül felhős” szárnyú Epinephele megfelelője az „alul felhős”szárnyúakra (a görög νέφος, nefos, „felhő” szó alapján). A farkassá vált apa akképpen vált a faj névadójává, hogy a szárnyon mutatkozó „ijesztő” szem, különösen a sötétebb tónusú nőstényé[10] a farkas szemvillanását idézte a névadó emlékezetébe.[11] (A német nemesúr ijedősebbnek tűnik, mint köznépi származású honfitársai, akik az ökör szemének szelídségét pillantották meg a lepkeszárnyon.)


Bár Peuketios a lykaoni lakoma „utósültjeként” nem változott semmi rendkívülivé, a farkasoknál egy fokkal szelídebbnek tűnő hiúzokra asszociált nevéből Tord Tamerlan Theodor Thorell (1830 – 1901), aki az általa kreált család, a hiúzpókfélék körébe utalta a hiúzpókok Peucetia nemét.

A család tudományos neve Oxyopidae[12], ami önmagában is beszédes: a görög ὀξύς, oxys, „éles” és ὤψ, ops, „szem” szavakból áll össze[13], utalva a hiúzok hagyományosan élesnek ismert látására[14]. Mindamellett John Henry Comstock (1849 – 1931) a hiúzpókok egy másik etimológiáját adja meg. Ezek a pókok ugyanis nem szőnek hálót, ehelyett vagy ágról ágra nagy sebességgel ugrálva veszik űzőbe áldozatukat, vagy virágok tövében megbújva vetik rá magukat. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy az ügy érdekében (bár névadójuktól eltérően) a színük radikális megváltoztatására is képesek, hogy a háttérbe olvadva fokozzák a meglepetést, nyugodtan mondhatjuk, hogy ravaszság dolgában felveszik a versenyt a hiúzokkal.[15] Újszülötten azonban sokkal bájosabb a kinézetük. A bátrabbak itt ellenőrizhetik az állítást.[16]
Egy afrikai boglárkaféle, meg nem erősített magyar neve szerint nagy kasfogó fajneve is peucetia[17]; talán a szárnyán látható kisebb szem alapján. De nem állítjuk, hogy a taxonómia egészét átvizsgálva ne találnánk újabb peucetia fajokat, és esetenként, amint effélével is találkoztunk, a névadást indokolhatta puszta vonzalom a görög mitológiához.


[1] Átváltozások, I

[2] https://www.britannica.com/topic/Lycaon-Greek-mythology

[3] Ál-Apollodoros, III / VIII / 1

[4] Peuketios

[5] Lycaon pictus

[6] Hyaena picta

[7] https://www.gbif.org/species/121511595

[8] Kleine Ochsenauge

[9] Papilio lycaon

[10] http://insecta.pro/gallery/12151

[11] Hyponephele lycaon

[12] Peucetia

[13] Oxyopidae

[14] https://www.nationalgeographic.com/animals/mammals/group/lynx/

[15] https://bugguide.net/node/view/2032

[16] újszülött hiúzpókok

[17] http://www.iucnredlist.org/details/62108/0

Reklámok

One response to “Farkasok és lepkék, hiúzok és pókok

  1. Visszajelzés: Illír földön | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s