Argánolaj

Argan Oil

 The smell of summertime,

Skin glistening as the waves

Wash over my sun baked melanin shell.

China Tony[1]

Nyáridő illata,
Bőrt fényező, mint ahogy a hullámok
Végigmossák napsütötte melaninhéjamat.

Argánolaj

2 Argan-OilAz argánolaj hosszú évszázadok óta „fényezi” marokkóiak bőrét, amint mottónk költőnője sejtelmesen utal rá, és ismeri minden férfi, akinek szakálla szúrni kezd – magát[2] vagy másokat – , hiszen sok tanácsadó első helyen emlegeti gyógyír gyanánt az argánolajat[3]

1 arganA vajfafélék családjába tartozó argánfa egyedeinek is hosszú az élete (két évszázadot is megérnek), de a törzsfejlődésben is viszonylag korán, a harmadkorban (Kr.e. 65 000 000 – 5 000 000) jelentek meg. Ennek a fának Marokkó az őshazája, diószerű terméséből sajtolt olaját kozmetikumként az ott élő asszonyok évezredek óta használják.
Fáradságos kinyerését Marokkóban női munkának tekintik. Harmincnyolc kilogrammnyi termés szolgáltat egy liter olajt mintegy tíz órai munkával. Mohammed Sghir Taleb az argánpopuláció veszélyes fogyatkozására figyelmeztet.[4]
Az olaj belsőleg is nagy hasznot fejt ki: reumára, érrendszeri betegségekre, cukorbajra szedik, de legismertebb a bőrre és szőrzetre gyakorolt előnyös hatása. Túl azon, hogy még a korpásodást is gátolja, a hajhullásnak is elejét veszi, száraz szőrzetet selymesít, és a csodák felsorolásának csak azért kell bizonyos határt szabjunk, mert forrásunk erőteljesen érdekeltnek látszik abban, hogy higgyünk ezekben a csodákban. Nem veszek rá mérget, hogy az ősi ájurvéda isteni kisugárzást észlel a virágzásától mintegy 8 és félezer kilométerre használt argánolajban (arra inkább, hogy az olaj megpróbál betörni az indiai piacra). Fenntartással fogadom azt az értesülést is, hogy ősi időktől mint természetes E-vitamin-forrást tisztelik.

Az E-vitamin, azaz α-tokoferol körülbelül száz éves múltra tekint vissza.[5] Az antioxidáns hatásán keresztül öregedést gátló, mindenképpen tiszteletet érdemlő E-vitamin[6] különben gyakori összetevője növényi olajoknak[7]. A mesébe illő nevű telített zsírsavaktól se kábuljunk el, jelenlétük olajokban nem meglepő (volt szerencsénk kisebb belső sorozatunkban áttekinteni etimológiáikat), továbbá a növényi fenoloké sem[8].

amlou

A vastag betűs rész kiemeli, hogy az amlou megbecsült afrodiziákum.[9] Nos, itt is óvatos lennék. A marokkói konyha egyik alaptermékéről beszélünk, melyet nemhiába illetnek a kissé nyugatias „marokkói nutella” elnevezéssel[10]: argánolaj, sült mandula és méz elkeverésével készül, és reggelire, a hagyományos marokkói mentateával és a „marokkói lángossal”, nyelvükön m’smennel,  azaz lapos kenyérrel, továbbá sajtszeletekkel fogyasztják[11]. Itt látjuk a teljes készletet.[12] Nem lebecsülve a hit erejét, a gyerekeknek adott amlou aligha szomatikus úton fejti ki afrodiziákus hatását.

A „szabad nép” jelentésű tamazight egy közép-Atlaszban élő ősi népcsoport neve, melynek szava az ⴰⵔⴳⴰⵏ, argan. A szót egy másik atlasz-hegységben élő néptől, a chleuhtól vették át, melynek nyelve, az Algériában és Marokkóban beszélt tachelhit.[13] (Ennek neve a nép nevéből származik.[14])


vasfa

Tudományos nevét elsőként Linné (1707 – 1778) állította fel, és az argánt a vasfák nemébe sorolta Sideroxylon spinosum néven. (Sértené esetleges olvasóim méltóságát, ha a nemnevet túl hosszan fejtegetném: világos módon a σίδηρος, sideros, „vas” és ξύλον, xylon, „fa” szavak összetétele, mégpedig kemény törzse alapján[15]). Csakhogy az argán nem vasfa, hanem vajfa, és ennek megfelelően Homer Collar Skeels (1873 – 1934) az ide sorolt argánok nemébe helyezte át Argania spinosa néven.[16] Furcsamód ez az ismerősen csengő fajnév rejti a nagyobb meglepetést. Spinosa latinul „tövises”, és ilyenként természetesen gyakori a nevezéktanban. A latin spina, „tövis” közvetlen előzménye az előitáliai speina, melynek indoeurópai eredete a spey-, „csúcs” gyök. A latin spina számos jelentéssel gazdagodott, melyek között ott találjuk a „halszálkát” és a „gerincet” is (továbbá például a „szőrszálhasogatást” és a „hasogató fájdalmat”).[17] Így nem véletlen, hogy az orosz спина, „gerinc” szó is a latinból ered.[18]

Az olus, holus latin szavak „zöldséget” jelentenek, melyek mélyén szintén indoeurópai eredet (egy másik) húzódik, amint ezt már vizsgáltuk korábban. Egyes nézetek szerint a disznóparéjfélék családjába tartozó, egykor vadon termő spenót Hispaniában a Hispanicum olus nevet kapta.[19] Ám odáig nem mehetünk el, hogy ezt tekintsük a hozzánk bajor-osztrák közvetítéssel érkező[20]spenót” szó etimológiai alapjának. Forrásunk ezt a konyhai etimológia rút visszaélései közé sorolná, mint ahogy azt is, hogy ha a latin spinából próbálnánk levezetni.[21] A nyelvészi vélemény egyöntetű abban, hogy tekervényes úton a perzsa اسپناخ, ispanax szóból kaptuk a különféle nyugati alakulatokat.[22] Csakhogy ha szívósan továbbhatolunk a nyomozásban, az derül ki, hogy a perzsa szó ugyanabból az indoeurópai spey-, „csúcs” gyökből származik, mint a latin spina.[23] Így legalább az egyik konyhai etimológia nem tévedett nagyot.


[1] http://culture.affinitymagazine.us/a-poem-about-argan-oil/

[2] http://africanspa.hu/2016/05/05/utmutato-szakallad-novesztesehez/

[3] argánolajjal a Jókai-szakállért

[4] az élet fájának hanyatlása

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23183290

[6] http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/2545/e-vitamin

[7] E-vitamin növényi olajokban

[8] növényi fenolok olajokban

[9] http://ayurvedicoils.com/tag/argan-oil-in-ayurveda

[10] https://www.marokkoikonyha.hu/amlou-avagy-a-marokkoi-nutella/

[11] m’smen

[12] hagyományos marokkói reggeli

[13] ⴰⵔⴳⴰⵏ

[14] https://en.wiktionary.org/wiki/Tashelhit

[15] https://en.wiktionary.org/wiki/sideroxylon

[16] http://www.theplantlist.org/tpl/record/kew-14735

[17] https://dictzone.com/latin-magyar-szotar/spina

[18] https://en.wiktionary.org/wiki/spina#Latin

[19] Hispanicum olus

[20] http://www.szokincshalo.hu/szotar/?

[21] spinach

[22] https://en.wiktionary.org/wiki/spinach

[23] اسپناخ‎

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s