Patentek patentjei, patinák és patenák

‘Oooh,’ said Bridget, ‘it’s the bachelor’s button! M. Poirot’s got the bachelor’s button!’
Hercule Poirot dipped the small silver button into the fingerglass of water that stood by his plate, and washed it clear of pudding crumbs.
‘It is very pretty,’ he observed.
‘That means you’re going to be a bachelor, M. Poirot,’ explained Colin helpfully.

Agatha Christie (1890 – 1976): The ​Adventure of the Christmas Pudding (1960)[1]

– Óóó, az agglegénygomb! M. Poirot kapta az agglegénygombot!
Hercule Poirot a tányérja mellett álló kézmosótálkába ejtette a kis ezüstgombot, lemosta róla a morzsákat.
– Nagyon csinos – jegyezte meg.
– Ez azt jelenti, hogy jövőre is agglegény marad – magyarázta segítőkészen Colin.

A karácsonyi puding. Sarlós Zsuzsa (1927 – 2007) fordítása (1995)[2]

 Azaz, vesszük fel a fonalat tegnapi, drámai befejezésű bejegyzésünk után, a bachelor’s button (vagy bachelors’ button), „agglegénygomb” elsőre unalmasnak tűnő, ám furcsa tekervényekbe bonyolódó kultúrtörténetébe tekintünk.

Még csak nem is elsősorban a buglyos fátyolvirágot mondják bachelor’s buttonnak az angolok, hanem az őszirózsafélék családjába tartozó búzavirágot. A búzavirágot, hírlik, Tutanhamon (Kr.e. 1342? – 1324) sírjánál is megtalálták, vélhetően egy koszorú maradványaképpen. A virág Európában és Ázsiában őshonos, de Amerikába is bevitték, ott különösen népszerű. Olyannyira, hogy azt tartották, John Fitzgerald Kennedy (1917 – 1963) és Jacqueline Lee Bouvier (1929 – 1994) 1953. szeptember 12-ei házasságkötésekor a vőlegény ezt viselte hajtókájába tűzve. Legkésőbb 2014-ben azonban ki-ki meggyőződhetett a fényképész, Arthur Borges sötétkamrájából előkerült felvételekről, hogy az a virág fehér szegfű volt.[3] A szegfűfélék családjából. Annál is nagyobb a tévedés.

Mindamellett a név eredete éppen ez. A viktoriánus kor angol agglegényei előszeretettel éltek a szokással.[4]
1896-ból fennmaradt a los angelesi P. V. M. bökverse az agglegénygombról – a költőről biztosra vehető, hogy nem Patrick V. M. White (1912 – 1990) – , melyben (versek tartalmát nem meséljük, de művészi értékét tekintve ez határeset) az agglegény felrója kedvesének, hogy nem tartotta be adott szavát, és nem varrta meg a gombjait, de lehet még alkalma kiküszöbölni a csorbát: ha sírfedőjére agglegénygombot, azaz búzavirágot mintáz.[5] P. V. M. szavai profetikusnak bizonyultak. Mint kedvelt, jó hangulatot árasztó kifejezés kitűnő névválasztás volt Frank E. Warner 1912-ben szabadalmaztatott (majd később tökéletesített) találmányához, mely angolul egész pontosan bachelor button, magyarul „agglegénygomb”. Ennek lényege, hogy két egységet, az „anyát” és az „apát” a textília két oldaláról illesztünk egymásba, és a művelet nem igényli az agglegények gyűlölt szerszámát, a tűt és nyersanyagát, a cérnát.[6]

Az agglegénygombbal szoros rokonságban áll a patent. Itt ugyan nincs szó arról, hogy ne lenne szükség tűre és cérnára a működésbe állításához, de nem agglegény varrja fel. Vagy ha ő, akkor is legfeljebb egyszer. Erdőt, italmérést, politikai gyűlést kerülő felhasználóknak nem kell attól tartania, hogy az „anyát” valamely roppant természeti kataklizma kiszakítja a szövetből. A patent szintén megérdemel egy kis körbetekintést.
A szó története a messzi régmúltba nyúlik. Az indoeurópai pet- gyök jelentése „kiterjeszt”, „széthajt”.[7] Az azonos jelentésű görög πετάννυμι-n (petannymi) keresztül érkezünk a latin patere, „nyitva állni” formához. Ez mint „széttárás” az óangolban fæþm, „öl”, a későbbi angol hosszmérték, az öl (fathom) ősszava.[8] A zárt levéllel, a littera clausával szemben a latin a nyílt levelet ennek megfelelő képzéssel littera patensnek mondja. Az uralkodói parancsosztás e két jellegzetes eszköze közül a második rövidült patensszé, magyarosabban „pátenssé”.

Ferenc József (1830 – 1916) februári pátense (1861)

A kiváltságlevél fogalmán át jutunk az engedélyhez, szabadalomhoz, és ez utóbbi idővel arra szűkült, hogy valaki a tulajdon szellemi javának kizárólagos használatára szerez jogot. Így lett az azonos alakú középfrancia szón keresztül patent a szabadalom részint az angol nyelvben, részint az angol nyelv iránt túlzottan lelkesedők magyar nyelvében.[9] A hatalmasságok, hivatalok nagy gondot fordítottak arra, milyen szabadalmakat bocsássanak ki és mekkora időszakra. Bátran kijelenthető, hogy csak a legragyogóbb ötleteknek és találmányoknak lehetett esélyük efféle jogokhoz. Így nem csoda, hogy a németben a Patentből képződő patent melléknév „ügyest” jelent. Annyi és annyi „ügyes” találmány közül éppen a patentre ragadt vissza a szó, a magyarba a németből került át.[10]


Először 1805-ben állította elő[11] Ignaz von Mitis (1771 – 1842) vegyésztechnikus a réz(II)-arzenit-acetátból, azaz Cu(CH3COO)2 · 3 Cu(AsO2)2-ból készített festékanyagra, melyet a nevéről „Mitiszöldnek”, de a rá nem sokra Schweinfurtba telepített gyáráról „schweinfurti zöldnek” is neveznek[12].

Magnus Hörmann 1823-ban szerzett ötéves szabadalmat ugyanerre a vegyi összetételű festékanyagra, melyet így Hörmann’s Patentgrünnek, rövidülve Patentgrünnek[13], magyarul „patentzöldnek” hívnak, és noha a patenthez csak oldalágon kapcsolódik, ma is gyártanak patentzöld patenteket.
Felmerülhet bennünk kapcsolódás a patinához. Gyanúnk azonban megalapozatlan. A patina réztárgy (vagy bronztárgy) felületén képződik a szabad levegőn a

2Cu + H2O + CO2 + O2 → Cu(OH)2 + CuCO3

képlet szerint.[14]

A képződött réz(II)-hidroxid és réz(II)-karbonát elegye maga a patina. A hettita pattar, „tál” lehet az eredete a hasonló értelmű görög πατάνη-nek (patane)[15], mely a latin patinán át az ófrancia patene-n keresztül vezet el a mai angol patena vagy paten szóig[16], azaz a magyar „paténáig”, melyben az ostya pihen a szertartás alatt[17]. Az ilyen réz- vagy bronztálak bevonata lett az olaszban patina, ami számos nyelvben, például az angolban és a magyarban is ugyanilyen jelentésű. Különös módon a patena Sri Lankán nagy, füves kiterjedéseket jelent dombvidékeken, amint azt Ernst Heinrich Philipp August Haeckel (1834 – 1919) 1881-82-es ott folytatott tanulmányútjáról[18] 1883-ban Ceyloni utazás címmel (már angolul is) kiadott művéből megtudjuk[19]. Hogy ebben mi a különös? Az, hogy sir James Emerson Tennent (1804 – 1869) baronett Ceylon; an Account of the Island Physical, Historical, and Topographical with Notices of Its Natural History, Antiquities and Productions (Sri Lanka: beszámoló a sziget külső megjelenéséről, történetéről és helyrajzáról, észrevételekkel élővilágáról, műkincseiről és termékeiről) című 1860-ban kiadott I. kötetének 1. fejezetéből megtudjuk, a helyi szingaléz lakosság nyelvén ez a zöld tájra utal.[20] Ki tudja, talán egy odalátogató, költői hajlamú angoltól lesték el… Mindenesetre ez alapjául szolgál a „patenazöld” színnévnek.[21]

patenazöld patena Sri Lankán


[1] http://leikskolinn.is/os/skjalasafn/kanna29.pdf

[2] https://moly.hu/enciklopedia/agglegeny

[3] a Kennedy házaspár előkerült esküvői képei

[4] a búzavirág kultúrtörténetéről

[5] P. V. M. költeménye

[6] a bachelor button patentje

[7] http://www.szomagyarito.hu/szocikk.php?id=744

[8] https://en.wiktionary.org/wiki/pateo#Latin

[9] https://en.wiktionary.org/wiki/patent

[10] http://www.szokincshalo.hu/szotar/?

[11] http://www.seilnacht.com/Lexikon/schweinf.html

[12] Ignaz von Mitis élete

[13] Patentgrün

[14] http://www.mimicsoda.hu/cikk.php?id=1395

[15] pattar és πατάνη

[16] https://en.wiktionary.org/wiki/patena

[17] http://lexikon.katolikus.hu/P/pat%C3%A9na.html

[18] Haeckel tanulmányútja

[19] Ceyloni utazás

[20] sir James Emerson Tennent nagyszabású leírása

[21] patena green

Reklámok

One response to “Patentek patentjei, patinák és patenák

  1. Visszajelzés: Rezgő lehelet-özön (buglyos fátyolvirág) | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s