Rezgő lehelet-özön (buglyos fátyolvirág)

He had a red rosebud in his buttonhole and a dozen more – long stemmed, glossy leaved, dark crimson, offset by baby’s breath and camellia leaves – in an extravagant bouquet dangling casually from one hand.

Darcy: The Doctor’s Mistress, chapter IX.[1]

Piros rózsabimbót tűzött gomblyukába, tizenkét másik – hosszúszárú, fényes levelű, sötétkarmazsin színű, rezgővel és kamélialevelekkel kipányvázva – egy kackiás csokorban csüngött lazán egyik kezéből.

A doktor kedvese, IX. fejezet

A buglyos fátyolvirág, társnevein például buglyos dercefű, szappangyökér[2] sikeresen elterjedt a Föld számos pontján:

Észak-Amerikában nem otthonos, ott özönnövényként szaporodott el. A szegfűfélék családjába tartozó fátyolvirág nem mintegy 150 fajából különösen Törökországban él sok.[3] Nálunk vasúti töltések lakója, de Bugac homokvilágában is nagy tömegben tenyészik. Gyökere kétméteresre is megnő, vastagsága elérheti a tizenöt centimétert. Ősi felhasználása éppen a gyökeréhez kötődik, tekintettel annak magas (mintegy 20%-os) szaponintartalmára, mely már abban is megmutatkozik, hogy vízben rázva felhabzik. Főzete köptetőként és mosószerként is szolgált. A gyökeret Saponariae albae Hungaricae radix, „fehér magyar szappangyökér” néven forgalmazták.

buglyos fátyolvirág (az 1586-os szám a tábla sorszámára, nem a rendszerezés évére utal)

A virágot azonban nemcsak Bugacon és a töltések oldalában látjuk. „Kiirthatatlan” kelléke a virágcsokroknak „rezgő” néven.[4] Népszerűsége és rátermettsége akkora, hogy a hagyományos bécsi operabálon 2016-ban jószerével minden egyéb virágot kiszorított:

Gypsophila paniculata néven a növényt Linné (1707 – 1778) rendszerezte (a nem megalkotása is az ő nevéhez fűződik).[5] A gyökér lenyűgöző mérete és a nemnév szorosan kapcsolódik egymáshoz. A buglyos fátyolvirág meszes talajok kedvelője. Az ilyen talajokban van víz, csak meg kell találni. A nemnév annyit tesz, „gipszkedvelő”.

A „gipsz” szó az azonos értelmű latin gypsumból[6], az a görög γύψος-ból (gypsos) ered, ami feltehetőleg héber eredetű[7].

A fajnév eredete a latin panicula, a panus, „kalász” kicsinyítése. A szó eredetileg az orsón átvetett szálat jelentette, eredete a görög πῆνος, penos, „háló”, majd abból a πηνίον, penion, „orsó”. A végső eredet indoeurópai pank-.[8] (Meglepő, de a „kenyér” latin szava, a panis teljesen más eredetű.[9])

A „buglyosvirág” szót, jóllehet az őszirózsafélék családjába tartozó pitypangra, először, mint Vörös Éva rámutat, a „bóbita” jelentésű „bugolya” szóból homorod-almási Barra István (1805 – 1865) ampelológus és főorvos ötlötte ki[10] 1841-ben kiadott Növénytan, melly a’ magyarországi és erdélyi növeny rendeknek, alrendeknek, ivadékoknak, alivadékoknak fűvészeti leírását, földrajzi elterjedését, távolabbi, közelebbi vegytani állványrészét, érzéki sajátságát, orvosi, gazdasági, művészeti és gyári hasznának előterjesztését, a’ legérdekesb kerti és mezei nemeknek előszámlálását, a leghaszonvehetőbb és legesmeretesb fajoknak megnevezését a’ legújabb természetvizsgálók és vegytanosok felfedezése szerint foglalja magában című alapvetésében, melyet „első kötetként” jelöl meg a címlap, de továbbiak sajnos nem követték[11]. Aztán a név erőre kapott.
A német elnevezés, Schleierkraut szó szerint „fátyolfüvet” jelent. A nem egyik orosz társneve a tudományos név cirill betűs átírása: гипсофила. Ezt kedveskedően le is fordították, így egy másik társnév a гипсолюбка. Az elsődleges nemnév a качим. Ez a szokatlan zamatú név a különböző szláv nyelvek hatása az oroszra, a „szedni” szó alapján, mely például качи a macedónoknál, és különféle megjelölésekben sok orosz virágnév alapja.[12] A buglyos fátyolvirág fajának orosz neve качим метельчатый[13]; a fajmegjelölés annyit tesz, „füzérvirágzatú”. Az angol név baby’s breath, „babalehelet” a nagy tömegben feltűnő növény áttört, felhőszerű megjelenésére utal. A növény angol társneve, a bachelor’s button („agglegénygomb”) azonban egészen váratlan meglepetéseket tartogat a számunkra. (Legközelebb.)


[1] The Doctor’s Mistress

[2] https://fitoterapiakalauz.hu/regi-idok-gyogynovenye-fatyolvirag/

[3] a fátyolvirág nem

[4] buglyos fátyolvirág

[5] Gypsophila paniculata

[6] https://en.wiktionary.org/wiki/gypsum

[7] γύψος

[8] https://en.wiktionary.org/wiki/panus#Latin

[9] https://en.wiktionary.org/wiki/panis#Latin

[10] http://mek.oszk.hu/06400/06424/06424.pdf

[11] első kötet, folytatás nélkül

[12] http://etymolog.ruslang.ru/doc/essja21.pdf

[13] качим метельчатый

Reklámok

2 responses to “Rezgő lehelet-özön (buglyos fátyolvirág)

  1. Visszajelzés: Patentek patentjei, patinák és patenák | SUNYIVERZUM

  2. Visszajelzés: Pan meghalt, de a mese él | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s