Bayreuth képekben

Callot (1592 – 1635): Sárkány szekeret vontat

A háború borzalmait megrajzoló Callot meseszerű metszeteiről és rajzairól is híres. Ezek ihlették meg E. T. A. Hoffmannt (1776 – 1822) 1814-15-ben élete egyik legjelentősebb novelláskötete megírására, melyet 1819-ben Fantáziadarabok Callot modorában címmel adtak ki. Pályája elején E. T. A. Hoffmannt Jean Paul (1763 – 1825) támogatta. Nem volt meglepő, hogy egy 1813-as új kiadás előszavának megírására őt kérték fel (Fantasie-Stücke in Callots Manier. Mit einer Vorrede von Jean Paul, azaz: Fantáziadarabok Callot modorában. Jean Paul előszavával).[1] Ennek az évnek novemberében így ír:

E. T. A. Hoffmann ismerői és barátai, továbbá a könyvében fellelhető, önmagáért beszélő minden zenei hozzáértés és átszellemültség bízvást nagy zeneművészként állítják őt elénk. Minél jobbat és minél egyénibbet! A napisten mindezidáig a jobb kezével osztotta a költői, a bal kezével a zenei adományt, két különböző, egymástól oly távoli személynek, hogy eddig a pillanatig még mindig várnunk kell arra az emberre, aki egy igazi operát költ és komponál egy személyben.

Írja tehát ezt Jean Paul 1813-ban, Wagner születési évében.[2] Bayreuthban, ahol 1804 óta lakott. A Richard Wagner utcát a Wahnfried utcán át az Őrgrófi parkkal (Hofgartennel) összekötő területen szinte összezsúfolva találjuk a nevezetes épületeket.

Jean Paul Múzeum

Jean Paul Múzeum

Jean Paul sírja a városi temetőben

Jean Paul sírja a városi temetőben

1. Houston Stewart Chamberlain (1855 – 1927) háza. Chamberlain 1909 óta élt Bayreuthban feleségével, születéskori nevén Eva Maria von Bülowval (1867 – 1942). Eva anyja Cosima (1837 – 1930) volt, Liszt (1811 – 1886) leánya. Törvény szerinti apja Cosima akkori férje, Hans von Bülow (1830 – 1894) volt, a valóságos apa azonban Wagner (1813 – 1883). A zsidóságot a kultúra megmételyezőjeként ábrázoló Chamberlaint már Goebbels (1897 – 1945) is a nácizmus előfutárának tekintette. Miután a haldokló Chamberlaint meglátogatta, ezeket a szavakat írta naplójába:

Üdvözlet neked, szellemi atyánk. Előharcos, úttörő. Mélyen el vagyok keseredve… Sírni szeretnék.[3]

(Más „előfutár”-választásokat joggal megkérdőjelezhetünk. Ebben az esetben azonban semmi alapunk erre.)


2. Fenti képünkön alig láthatóan Liszt bayreuthi otthonát látjuk.

Itt halt meg, ablakából erre a kis kertre látott a szobából, ahol a halál érte:

Liszt szobája

Liszt szobája

Ugyanezen az ablakon át nézett be a család által Liszttől kitiltott lelkes, de csapnivaló zongorista, Lina Schmalhausen (1864 – 1928), aki az ott látottakról hajmeresztő, de megbízhatatlan részleteket közöl naplójában.[4]
Liszt sírját egy erre a célra kialakított kápolna őrzi a bayreuthi városi temetőben. Nyugvóhelyének felirata megegyezik Händelének (1685 – 1759) kezdetével a Westminsteri Apátságban:

Mert én tudom, hogy az én megváltóm él…
Jób19:25[5]


3. Siegfried Wagner (1869 – 1930)-lak. Így nevezik azt a házat, amely prominens nácik, így Hitler (1889 – 1945) lakhelyéül és kulturális „főhadiszállásául” szolgált azokban az években, amelyekben az Ünnepi Játékok megtekintésére Bayreuthba jött. A legjobb barátai közé számító, meggyőződéses náci Winifred Wagnert (1897 – 1980), Wagner menyét a család 1957-ben ide „száműzte”, és betonfallal szigetelte el a Wahnfriedtől.

Siegfried Wagner-lak

Siegfried Wagner-lak


4. Wahnfried.

Wahnfried

Wahnfried

Wagner a kívülről monumentális, belülről azonban meghitt és mértéktartó épületet maga tervezte, a munkálatokat Johann Carl Wölfel (1833 – 1893) építészmester felügyelte 1872 és 1874 között. A homlokzat allegorikus jelenetét a vándor Wotannal a középpontban Krause (1813 – 1885) készítette.[6] A homlokzat felirata:

Hier wo mein Wähnen Frieden fand – Wahnfried – sei dieses Haus von mir benannt.

Itt lelt nyugtot csapongásom Wahnfried így nevezem el e házat.

Wahnfried

Wahnfried

A ház mögötti kertben nyugszik Wagner, szemben a dolgozószobájául szolgáló apszissal.

Wagner sírja

Wagner sírja

Wahnfried

Wahnfried


5. Kertészlak. Hátsó kibővítésével együtt ma Wagner-múzeum.

Siegfried-Wagner-Allee a Wolfgang Wagner térről

Siegfried-Wagner-Allee a Wolfgang Wagner térről

Festspielhaus

Festspielhaus

3pont2


[1] Hoffmann meséi

[2] Jean Paul előszava

[3] Dr. Goebbelst a sírás fojtogatja

[4] http://www.parlando.hu/Liszt5.pdf

[5] http://biblia.hit.hu/bible/21/JOB/19

[6] Wahnfried

Reklámok

2 responses to “Bayreuth képekben

  1. Ismerve Wagner szerénységet, alázatot jórészt nélkülöző életét, sajátos a teljesen jeltelen, felirat nélküli síremlék. A mellette nyugvó kutyus emlékkövén még kisilabizálható a felirat.

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s