Lótuszevők

1-lotus-eatersMentek, s elkeveredtek azonnal a lótuszevőkkel,
kik nem terveztek számukra gonosz veszedelmet,
ámde megízleltették vélük a jóizü lótuszt.
És közülük ki a mézédes termést meg is ette,
már nem akart hírt adni nekünk, nem akart hazatérni,
ott kívánt az örökre maradni a lótuszevőknél,
egyre a lótuszt szedni, feledve a szép hazatérést.

Homeros (Kr.e. VIII. sz.): Odysseia, IX.
Devecseri Gábor (1917 – 1971) fordítása[1]

A Henry George Liddell (1811 – 1898) és Robert Scott (1811 – 1887) szerkesztette Görög-angol lexikon (A Greek-English Lexicon), melyet sir Henry Stuart Jones (1867 – 1939) bővített ki Roderick McKenzie (1887 – 1937) közreműködésével, tíz növényt is felsorol, melyet a görögök a λωτός, lotos szóval illettek[2]:

eperhere, szarvaskerep, bakszarvúfű, bakszarvú lepkeszeg, egy görög görögszénafaj, egy szicíliai somkórófaj, kecskezanót, fehér tündérrózsa, keleti ostorfa, jujuba

A λωτός, lotos feltehetőleg héber eredetű, ott a מירה, luat szó „mirhát” jelent.[3] A bemutatott tíz növény közt akad fűszer, akad gyógynövény (például a szarvaskerep kétségkívül az idegeket nyugtatja[4]), de a költői látomásban bemutatott gondűző hatást egyikükkel sem lehet elérni. A Liddell-Scott is, más források is amellett teszik le a voksukat, hogy Homeros lótuszevői a tízediket, a jujubát fogyaszthatták. Polybios (Kr.e  200? – 118?) Egyetemes története földrajznak szentelt 34. kötetének 3. fejezetében Homerosról is megemlékezik, és egyebek mellett megemlíti, hogy valóban élnek lótuszevők, méghozzá Meninx szigetén. A ma Tunéziához tartozó, 514 km2-es sziget újkori neve Dzserba (Dzsirba).

3-meninx

Meninx az ókorban, 1880-ban és ma

Polybios kurta tényközlésénél Strabon (Kr.e. 64? – Kr.u. 24?), az egyik legnagyobb görög geográfus a Földrajzi feljegyzések XVII. könyve III. fejezetének több helyén is tovább megy. Amikor hivatkozik a Kr.e. 100 körül élt efezosi Artemidorosra, akit ne tévesszünk össze a szintén efezosi Artemidorosszal, a II. században élt jóssal, elbizonytalanodunk a lótusz mibenlétéről. Ugyanis Artemidoros, aki részletes és láttató leírással szolgál a terület sivárságáról, a meninxi lótuszevőkről azt közli, a nagy szárazságban a lótusznövény gyökerét rágcsálva érik el, hogy ne legyen szükségük vízfogyasztásra. Ez arra utal, hogy a lótusz valamelyik vadvirág lehetett. Ugyanakkor Strabon ugyanebben a fejezetben bemutat egy ott honos fát is, a μελίλωτος-t (melilotos), szó szerint „mézlótuszt”. Nem kizárható, hogy ezzel az arrafele is honos jujubára utalt.


A Melilotus ma nemnév, a pillangósvirágúak családjába sorolt mézkerepek nemzetségéé, melyet Philip Miller (1691 – 1771) határozott meg.[5] A mézkerepek nemzetségét ne keverjük össze az ugyanebbe a családba tartozó kerepekével, melynek tudományos neve Lotus, Linné (1717 – 1778) kreációjával.[6]


Mégis id. Plinius (23 – 79) leírása az, ami alapján ma a lótuszevők lótuszát legvalószínűbben a jujubával azonosíthatjuk be. A természet históriája XVI. könyve 86. fejezetében megemlékezik egy még Romulus (Kr.e. 771? – 716?) által emelt Vulcanus-szentélyről és szoborról a Forum mellett, mely mellé lótuszfát ültetett, ami még id. Plinius idején is áll. Bár maga id. Plinius is többféle lótuszt említ, ez a fa minden bizonnyal a jujuba, melynek gyümölcse mézédes, mint Homeros írja.[7] De ne menjünk el szó nélkül az ezt megelőző fejezet mellett se, amelyben egy valamivel szerényebb korú, 450 éves lótuszfát említ, melyet Capillatának neveznek. Erre a fára aggatták ki ugyanis a Vesta-szüzek a levágott hajfürtjeiket (azaz a capillost).[8] Edvard Alexander Westermarck (1862 – 1939) is, Max Quedenfeldt (1851? – 1891) is megjegyzi, hogy lótuszfákra hajtincset aggatni (például szentélyek előtt) Marokkó-szerte is szokásban állt, abbéli reményben, hogy így megmenekülhetnek a fejfájás, sőt egyéb testi fájdalmak kínzásától.[9]

4-kinai-datolya

kínai datolya

Magáról a bengeféle jujubáról szólva érdemes elkerülni annak veszélyét, hogy összekeverjük egy távolkeleti másik gyümölccsel, a kínai datolyával, azaz a gumicukorfa termésével, melyet szintén emlegetnek ezen a néven.[10] Ugyanabba a Ziziphus nembe tartoznak, csak a kínai datolya Ziziphus jujuba, a „mi” jujubánk Ziziphus lotus. A nemet és a Ziziphus jujubát Philip Miller kategorizálta. A jujubát Linné eredetileg a szintén a bengefélék családjába és a bengék nemébe sorolta Rhamnus lotus néven, ám ezt Jean-Baptiste Pierre Antoine de Monet, Lamarck lovagja (1744 – 1829), röviden tehát Lamarck átsorolta a Ziziphus nembe.[11] Linné Rhamnus nemnevéről már beszéltünk.

5-zsidotovisbogyo

zsidótövisbogyó

A zizyphus vagy ziziphus a zsidótövisbogyó vagy unabi latin neve. (Nem érdektelen, hogy ugyanez franciául jujubier.)[12] A perzsa زایزافون, zajzafen a kínai datolya fáját jelenti, ez az ógörögben ζίζυφον-ná (zizyfon) alakult, melyből a latin jujuba (majd a francia, ebből az angol jujube) lett, ami már mind a kínai datolyát, mind a mediterrán jujubát jelöli.[13] A jujuba polifenoljai általános roboránsok, alkaloidjai gombát és baktériumot ölnek, általában véve is különösen egészséges és tápláló.[14] Egyetlen fő hiányossága, hogy nem esünk tőle bódulatba, mint Homeros társai.


A lótusz-evők sorsa Tennysont (1809 – 1892) is megihlette[15], Kosztolányi (1885 – 1936) 1910-ben mesedarabot írt Lótosz-evők címmel[16].


[1] http://www.mek.oszk.hu/00400/00408/html/01.htm#9

[2] A Greek-English Lexicon

[3] λωτός

[4] a szervaskerep nyugtatja az idegeket

[5] Melilotus

[6] Lotus

[7] A természet históriája, XVI / 86

[8] A természet históriája, XVI / 85

[9] lótuszfára hajtincs

[10] http://terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/jujuba.html

[11] Ziziphus

[12] https://fr.wiktionary.org/wiki/ziziphus#la

[13] https://en.wiktionary.org/wiki/jujube#English

[14] https://www.hindawi.com/journals/jnme/2016/2867470/

[15] Tennyson

[16] Kosztolányi

2 responses to “Lótuszevők

  1. Visszajelzés: Búcsú a kumarintól | SUNYIVERZUM

  2. Visszajelzés: Szuharkultúrák | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s