Rovartudósok fullánkjai

1-bayonne

Bayonne

Bayonne francia város nevének -onne végződése általános felfogás szerint a baszk on, „jó” szóból származik. Az első tagról van, aki azt mondja, a latin baia, „öböl” szóból ered (amiből az angol bay is)[1], van, aki szerint ez is baszk, az ibai, „folyó” szó származéka.[2] Ha nem is esik egybe a két magyarázat, nincsenek nagyon messze egymástól.

2-bayonne_s

bayonne-i sonka és nemes küzdőfele, a bajonett

Bayonne-nak köszönhetjük a bayonne-i sonkát és így az ahhoz szükséges vágó-szerszámot, a bajonettet is, sőt, a majonéz számtalan etimológiájának egyike is arra alapoz, hogy hangtévesztéssel alakult ki a szó, melynek valójában „bajonéznek” kellene lennie.[3]

3-majonez

majonéz – bajonéz?

Spanyol földön több Bayona is van vagy volt, így a Madridtól délre eső, ahhoz közeli Bayona de Tajuña, azaz a Tajuña folyó menti Bayona is, melyet hosszú, de keserves története alatt számtalanszor leromboltak, összefüggésben azzal is, hogy fontos római hadi út mentén emelkedik.[4] Sok neve volt, minden bizonnyal az ott élő népek neveinek megfelelően: Tarbelli, Oeaso, Aguae Augustae, Tituacia és Titulcia.[5]

4-titulcia

5-goya_ferdinand_vii-1815

Goya (1746 – 1828): VII. (Óhajtott) Ferdinánd (1784 – 1833) királyi palástban (1815)

Itt kisebb visszaélést követek el, ugyanis a felsorolt nevek egyike éppen a mai név is, amely a Bayona de Tajuñát 1814 óta váltja fel, a francia kivonulást követően. Akkor ugyanis, talán a „franciás” hangzásra tekintettel is, a sokáig francia rabságban sínylődő VII. (Óhajtott) Ferdinándot meggyőzték, hogy a hiteles név Titulcia, méghozzá Titus Liviusról (Kr.e. 59 – Kr.u. 17) elnevezve tiszteletből. Ez ugyan nem valószínű, a király mégis „visszaadta” a nevet, sőt, a környező tartományt is Titulciának nevezte el.


Ezek után joggal vethető fel a kérdés, hogy Francis Walker 1864-ben miért adta a pamacsosszövők családja egy nemének a Titulcia nevet.[6] Félő azonban, hogy egy sajátos okból ezt sosem fogjuk megtudni. (Ignoramus et ignorabimus.)
6-walker-titulciaA pamacsosszövők egyes fajai ugyan Európában is élnek[7], de nem az a két Titulcia faj, melyet Walker sorolt be William Wilson Saunders (1809 – 1879) sarawaki gyűjtéséből.[8] Ez a két faj az eximia és a confictella. (Azóta négy további fajt soroltak a Titulcia nembe.) Az első latinul „különleges”, a másik „kis becsapóst” (a confictus „kitaláltat”, „kiagyaltat” jelent[9]). Ugyan mi teszi még a különleges lepkék világában is különlegessé ezt a két fajt? Az, hogy a szárazföldi világban szokatlan módon a rejtőzésnek sajátos formáját választották: szárnyuk tükröző felületű, és noha nem adnak olyan megbízható képet, mint egy jól foncsorozott velencei tükör, minden támadójukra elborzasztólag hathat, ha azok csak homályos sejtés minőségében is, de egy magukhoz hasonló lényt vesznek észre kiszemelt áldozatukban.

7-titulcia

Walker két Titulciája: eximia és confictella

Spanyolországban ezeket Francis Walker idejében nem sokan ismerhették, Angliában azonban igen: Walker ugyan képzett entomológus volt, de ki sem húzta a lábát a British Museumból, melynek hatalmas rovargyűjteményét rendezte. A gyűjtemény illusztris, maga Darwin (1809 – 1882) is gazdagította leleteivel.[10] Darwinnal Walker ez ügyben levelezésben is állt. Walker a British Museum szerződéses munkatársa volt 1837 és 1863 között. Egy ízben megkísérelt állományba is kerülni. Először 1847-ben fordult segítségért James Charles Dale-hez (1791 – 1872), a Rovartani Társaság megbecsült tagjához. Levelében a máról holnapra élés gyötrelmeit ecsetelte, ami a vele rokonszenvező kutatót, Neal Luit Evenhuist is meglepi, akinek tudomása van Walker mai pénzben mintegy kilencszázmillió Ft-ot érő vagyonáról. Folyamodványa sikertelen volt, de rá két évvel megújította, amikor munkatársa, a fiatal kora dacára is neves lepkekutató, Edward Doubleday (1811 – 1849) gerincvelő-daganatban elhunyt. Mindhiába. Hatalmas munkabírása ugyanakkor munkaadóinak is imponált, óriási mennyiségben kreált új nemeket és új fajokat a gyűjtemény alapján. Itt kezdődnek a problémák. Walker hatalmas tömegében követi el a legsúlyosabb taxonómiai hibát: már létező (maga vagy mások által már leírt) fajokat újból, sőt: újból és újból besorol. Ernest Edward Austen (1867 – 1938) a szemére veti, hogy a fürkészlegyek családjába tartozó Exorista rusticát (hivatalos magyar név híján, megengedhetetlenül, „falusi fürkészlégynek” mondhatnánk) nem kevesebb mint tizenegyszer sorolta be különféle neveken.[11]

8-exorista-rustica

11 nevem volt: Exorista rustica

Arthur Gardiner Butler azt terjesztette, ha nap végén sorolt be egy fajt, a másnap reggeli munkakezdéskor olykor megfeledkezett erről. (Ez kettőzést még megmagyaráz, de tizenegyszerezést már nem, különös tekintettel a 11 páratlan voltára.)

9-francis_walker

Francis Walker (1809 – 1874) legyet fürkész. Kollegája, Arthur Gardiner Butler (1844 – 1925) karikatúrája

Walker hatalmas, de az entomológusok számára hasznavehetetlen munkát végzett kétnyelvű (latin és angol) alaktani leírásaival is, amelyekkel csak távoli útmutatóval szolgál. Többen, így William Thomas Stearn (1911 – 2001) úgy vélik és hirdetik, hogy Walkert darabszámra fizették, új fajonként kapott 1 shillinget, új nemenként 1 fontot. Erről azonban szó sincs (egy British Museum bizonyosan nem követ el ekkora baklövést), nagyobb kutatási egységekre szerződtették megállapodott áron.
Walkert a teljes szakmai kiközösítés légköre vette körül. Tudományos folyóiratokban nem publikálhatott. Szerződésébe nem fért, hogy hangulati, érzésbeli névválasztásait megindokolja, és így a szaklapok sem adhattak hírt a motívumairól. Az általa adott nevek mindamellett nemcsak folyékony latinságról tanúskodnak, hanem bámulatos műveltségről is. A korában ez önmagában nem számított volna rendkívülinek, de kortársai beszámolói alapján műveltségének sokoldalúsága sokakat lebilincselt. Szűkebb szakmájának, a rovartannak is nagymesterei közé sorolható. Az ő oldalán álló Evenhuis még azt is hozzáteszi, hogy különösen nagylelkű és nyájas ember volt, sőt, odáig megy, hogy az ezzel kiváltott irigységgel magyarázza azt a kitapintható gyűlöletet, amely körülvette őt.[12]

Ha ezt egy pártoló lélek nemes túlzásának érezzük is, az hihető, hogy még a szerződéses munka is irigységet csiholhatott pályatársaiból.
Ezt a hangulatot mindennél beszédesebben mutatja az a meghökkentő gyászjelentés, mely az Entomologist’s Monthly Magazine-ban (A rovarkutató folyóirata) jelent meg Walker halála után. Bár Evenhuis szerint az írás névtelen, a három aláírt betűből (J. T. C.) már visszafejtették, hogy szerzője nem más, mint az entomológus szakma szűkebb körein túl is jól ismert tudománynépszerűsítő, John T Carrington (1844 – 1919).[13] Lássuk a bevezető mondatot[14]:

10-obit

Megbecsültség szerzéséhez hiábavaló több mint húsz év elteltével, a rovartanban végbevitt akkora dúlás után, melynek mekkorasága szinte felfoghatatlan, Francis Walker itthagyott bennünket.

A nagy tudományszervező, Carrington a jelek szerint nem tette magáévá a Kr.e. VI. században Spártában élt Khilon felfogását arról, hogyan nyilatkozzunk halottakról.


[1] bayonet

[2] https://fr.wiktionary.org/wiki/Bayonne

[3] https://en.wiktionary.org/wiki/mayonnaise

[4] Titulcia

[5] Bayona de Tajuña nevei

[6] http://www.taxapad.com/local.php?taxonidLC=85987774

[7] pamacsosszövők

[8] Francis Walker leírásai

[9] https://glosbe.com/la/en/confictus

[10] Darwin rovarleletei

[11] Ernest Edward Austen szemrehányása

[12] Neal Luit Evenhuis tanulmánya

[13] a szerző: John T Carrington

[14] gyászjelentés

4 responses to “Rovartudósok fullánkjai

  1. Visszajelzés: Pamacsosszövők további küzdelme a létért | SUNYIVERZUM

  2. Visszajelzés: Az imlany és II. Nagy Katalin cárnő | SUNYIVERZUM

  3. Visszajelzés: A holdasszövő lepke hálójában | SUNYIVERZUM

  4. Visszajelzés: Vactor hősei | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s