Pár szó az abszintról

After the first glass of absinthe you see things as you wish they were. After the second you see them as they are not. Finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world.[1]

Az első pohár abszint után olyannak látod a dolgokat, mint amilyennek szeretnéd azokat. A második pohár után olyannak látod, amilyennek nem mutatkoznak a valóságban. Végül olyannak látod, amilyenek, és ez a legrettenetesebb a világon.

Oscar Wilde (1854 – 1900) (?)

1-abszintivok

Abszintivók. Manet (1832 – 1883), 1859 körül, Degas (1834 – 1917), 1875-6, Mednyánszky (1852 – 1919), 1898 körül, Picasso (1881 – 1973), 1901

A XX. század elején világszerte számos országban betiltott abszint[2] ártalmassága vagy ártalmatlansága körüli viták az óta sem csillapodtak. A diskurzus „az alkohol vagy a marihuána a veszélyesebb” medrébe terelődött azok után, hogy – Oláh Ádám szíves figyelemfelhívása nyomán javítom eredeti közlésemet – José Del Castillo Nicolau (1920 –  2002), Margaret Dampier Whetham-Anderson (1900 – 1997) és George M. Rubottom  a Nature-ben 1975-ben elsőként, majd Dieter D. Vogt és Michael Montagne 1982-ben az Absinthe: behind the emerald mask (Abszint: a smaragd álarc mögött)[3] című cikkében felvetette a tujon, vagyis a tujafában és a fehér ürömben, azaz az abszint alapanyagában is megtalálható terpén[4], valamint a tetrahidrokannabinol, a marihuána hatóanyaga élettani hatásának rokonságát. A biokémiai vizsgálatok és a vita egyre élénkebbé válik. Többen, különösen az abszintkedvelők társaságai, kételkednek a vizsgálatok hitelességében, sőt azt is felhozzák, hogy a betiltás mögött szándékosan eltúlzott orvosi diagnózisok sokasága állt. Az abszint fogyasztásának specialitásai közé tartozik, hogy higított állapotban a Louche-hatás, azaz az illóolajok kicsapódása miatt nem tárolható. Ideális hígításában 10-11% az alkoholtartalom, azaz annyi, mint egy gyenge borban. Az, hogy voltak, akik ezzel nem érték be és inkább a koncentrátumot itták, meglehet, előre látható volt, de kétségtelen, hogy ezért az abszint nem tehető felelőssé. Ugyanakkor bizonyos specialitások a fogyasztásban értéktelen külsőségek, mint amilyen a szertartásos cukrozás és meggyújtás. Ezek tönkreteszik a valódi abszint illatanyagait. A szakértők megvetően „cseh álabszint” néven emlegetik azt az italt, amelyiknek ezek a hókuszpókuszok nem ártanak.[5] A harc totális: a mottónkban szereplő Oscar Wilde-idézetről az abszintot pártolók azt állítják, sehol nem lelhető fel az életműben.[6]

2-cseh

a cseh álabszint ivásának kellékei

Távolról sem ennyire gyanakvó az őszirózsák családjába tartozó üröm nemmel, görögül ἀψίνθιον-nal (apsinthyon) Pedanios Dioskorides (40 – 90), aki Gyógyászati anyagok című művének III. könyvében három fejezetet (26-28.) is szentel az általa ismert ürömfajok gyógyhatásának. Ezek az ürömfajok a mai azonosításoknak megfelelően a fehér, a tengerparti és a sziki üröm.

3-abszint

fehér, tengerparti és sziki üröm

A legfontosabbnak kétségkívül a fehér ürmöt tartja, melyet βαθύπικρών, bathypikron néven is emleget, aminek jelentése: „nagyon keserű”.


Csak találgatni tudok, hogy az angol wormwood, „féregfa” megnevezés a fehér üröm esetleges féregűző hatására utal. Magyarázatomat a tudomány konyhai etimológiának minősíti, de felhívja a figyelmet rá, hogy köze van a német megfelelőhöz, a Wermuthoz, a wermodaz előgermán közös ősön keresztül, ami a vermut névadója.[7]


4-lepliliom

lépliliom

A hatását kiválónak tartja az emésztőrendszerre, a húgyutakra, sárgaság és étvágytalanság ellen javallja. És ezen a ponton érdekes fordulatot vesz a gyógyászati ismertető: a fehér üröm Pedanios Dioskorides beállításában a legkülönfélébb mérgezések antidotuma, mint például gombáké, a nősziromfélék családjába tartozó lépliliomé és a zellerfélék családjába tartozó büröké. Mi több, harapások gyógyszere is, mégpedig a cickányé és a tengeri sárkányé. Ez utóbbinál érdemes egy kicsit elidőzni. Pedanios Dioskorides nyilvánvalóan nem a ma így nevezett, a tűhalfélék családját gyarapító, Dél-Ausztrália vékony partsávjában élő tengeri sárkányról beszél.

5-sarkany

tengeri sárkány

Frank Joseph Anderson (1912 –1994) azt feltételezi, ez az élőlény nem más (és ilyenképpen Pedanios Dioskorides mesemondó), mint a mitikus, sok fantáziát megmozgató draco marinus.[8] Minden bizonnyal sir John Hill (1716 – 1775) adja meg a helyes választ 1752-ben kiadott An History of Animals (Állatok históriája) című munkájában, aki egy létező lénnyel, a trachinusszal vagy sárkányhallal azonosítja Pedanios Dioskorides tengeri sárkányát.[9]

6-draco

draco marinus

A Trachinus draco fajnevet még Linné (1707 – 1778) kreálta, de hat évvel sir John Hill könyvének megjelenése után. A nemnév a görög τραχύς, trakhys, azaz „durva” szó származéka.[10]

 

7-trachinus_draco

sárkányhal

A görög ἀψίνθιον, apsinthyon, majd a belőle alakult latin absinthium eredete a perzsa اسپند, espand (bár a közös pre-hellén eredet sem kizárható). A perzsa szó azonban a nitrariafélék családjába tartozó „szíriai rutafüvet” vagy „törökpirosítót” jelenti. Ez a növény ősidőktől szolgálta a hitet füstölők, áldozati növények és eleségek formájában, és még rendkívüli gyógyerejében is sokáig hittek egy túlfűtött hangú beszámoló szerint.[11] Ilyenképpen a fogalma keveredhetett a fehér ürömével.

8-syrian_rue

szíriai rutafű vagy törökpirosító


[1] Oscar Wilde?

[2] a betiltott abszint

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6754635

[4] https://thujone.wordpress.com/

[5] http://abszint.com/gyik/

[6] http://www.absinthe.se/absinthe-drinkers/oscar-wilde

[7] https://en.wiktionary.org/wiki/wormwood

[8] Draco marinus

[9] sárkányhal

[10] http://www.fishbase.org/summary/1363

[11] a csodatevő szíriai rutafű (törökpirosító)

Reklámok

6 responses to “Pár szó az abszintról

 1. Nagy szerencsénkre, (fehér) üröm is vegyül az örömünkbe.

  Kedvelik 1 személy

 2. >>Oscar Wilde-idézetről az abszintot pártolók azt állítják, sehol nem lelhető fel az életműben

  Így csak az alapelvet követhetjük: ha van egy jó mondás, és nem tudjuk, ki mondta, akkor nagy valószínűséggel Oscar Wilde volt az.

  >>”Absinthe,” Wilde answered, “has a lovely colour, la couleur verte. Il faut maintenant boire des choses vertes.

  Emlékszem még suttyó gyerek voltam valahol Angyalföld prolinegyedében, a ház előtt lógtam, és az emeleti ablakba felpillantva láttam, hogy dédanyám kicsiny pohárból valamilyen zöld folyadékot iszik. Úristen, nyillalt belém, a nagyi mérget iszik. Szerencsére csak maga kotyvasztotta likőr volt.

  Kedvelik 2 ember

 3. Az abszint körüli viták igazából már jó ideje lecsillapodtak a tudományos életben. A THC-tujon párhuzamot még 1975-ben vetette fel J. Del Castillo, M. Anderson és G. M. Rubottom egy Natureben publikált cikkben. Ezt az ötletet (mert ötlet volt, nem elmélet) nem az – akkor már/még nem létező – abszintkedvelők, hanem a tudomány dobta a kukába (A.C. Howlett, 1999 – http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0091305798001956).

  A 21. századi tanulmányok már egysíkúan az „abszintizmus” megalapozatlanságára világítanak rá, ami egyébként nem egészen újdonság, mert egészen a kezdetektől fogva kapta a hideget az orvostársadalomnak attól a felétől, amelyik nem akarta feláldozni a tudományos igényességet az akkori antialkoholista törekvések kedvéért.

  Nincsenek olyan vizsgálatok, amikben kételkedni kellene, ugyanis az „abszintizmussal” mindig is az volt a gond, hogy nem léteztek rá bizonyítékok, csak feltételezések. De ez is elég volt egy olyan korban, amikor „normális” volt napi egy üveg töményet inni, és a tudomány nem az alkohol mennyiségében, hanem a minőségében (kozmaolajokban és növényi összetevőkben) kereste az alkoholizmus legsúlyosabb tüneteinek okait.

  „Tiszta ethilalkohol delirium tremenst sohasem okoz.” – Természettudományi Közlöny, 1892.
  http://epa.oszk.hu/02100/02181/00269/pdf/EPA02181_Termeszettudomanyi_kozlony_1892_029-032.pdf

  Kedvelik 2 ember

 4. Nagyon megtisztelő, köszönöm az értékes és tanulságos észrevételt. Engedelmével beépítem egy részletét.

  Kedvelik 1 személy

 5. Visszajelzés: A varjúháj és az arzén | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s