Minden zsezseg

Alles lebet,
Alles schwebet,
Alles reget sich.

James Thomson (1700 – 1748) – Gottfried van Swieten (1733 – 1803): Die Jahreszeiten. Frühling[1]

Mind él,
minden lüktet,
mindenek örülnek.

Az évszakok. Tavasz. Náray Máté fordítása[2]

Az élet lényegét a víg nyüzsgésben, lüktetésben, zsezsegésben megtaláló művészek ha a nagy jókedvet talán el is túlozzák, valami fontos, ősi emberi csodálkozást örökítenek meg. Maga a „zsezsegés” feltehetőleg a „zsizsegés”, a méhek „zümmögésével”, emberek „zsibongásával” rokon, alapjában tehát hangutánzó tájnyelvi szóból ered.[3] Ugyanez a zsizsegő hang hallatszik az ember szó szerint és átvitt értelemben is kis barátjának, a gabonáját és egyéb terményeit rontó zsizsiknek is a nevében. A szó szláv eredetű[4], szerbül például жижак, zsizsak, bár oroszul долгоносик, azaz „hosszúorrú”, vagyis „ormányos”. Nem véletlenül. A zsizsik általános értelemben az ormányosbogár-szerűek öregcsaládjának valamely faja, szűkebb értelemben egyetlen faj, a Lixus angustatus.

2-caliadne

Mind a nem[5], mind a faj[6] Johan Christian Fabricius (1745 – 1808) besorolása. Időnként megpróbálják kifürkészni, mire gondolhatott a nemnév kreációjakor. Kétségtelen, hogy a szerencsétlen sorsú Lixus, görögösen Lixos mitológiai alak[7], akinek anyjáról, latinos írásmódban Caliadnéről a busalepkék családjának egy faját[8] nevezték el, a névadó ez esetben (a találgatások szerint) nem ő. A latin lixus, „főtt” szóból indulhattak ki, amikor arra tippeltek, a nemnév jelentése „hamuval borított”, azaz „hamvas”.[9]

1-bogarak

zsizsik és gabonazsuzsok

A zsizsegés nem áll meg a zsizsikek szintjén. A magyar „csíz” szó is szláv eredetű, oroszul чиж, mely az előszláv čižь, csizs leszármazottja. Маkszimilian Romanovics Faszmer (Max Julius Friedrich Vasmer, 1886 – 1962) meggyőződése szerint a „csíz” (annak orosz szava) is hangutánzó.[10] Zsizsikünkhöz kapcsolja nyelvileg a lengyel szó, a czyżyk. A halk motozás, nyüzsgő foglalatosság a magvak körül ugyanúgy nevet ad a zsizsiknek, mint a csíznek.
A csíz angol neve, a siskin ugyancsak a szláv távolságba vezet a középfelnémet zisecen keresztül. A tudományos név sem érdektelen: Carduelis spinus. A Carduelis nemet, azaz a tengelicék nemét Mathurin Jacques Brisson (1723 – 1806) vezette be[11], a tudományos nevet eredetileg Linné (1707 – 1778) Spinus spinusként[12], melyet később soroltak a tengelicék közé. A carduelis latinul „tengelicet” jelent. A carduus, „bogáncs”, „articsóka” az alapja[13] a madár kedvenc tartózkodási helyéről, mely talán az indoeurópai kars-, „karmolni”, „karcolni” gyökre vezet vissza[14].

3-zsezse

zsezse

Mindamellett a tengelicek neméhez tartozik a szintén „zsezsegő” zsezse alnem, melybe az ilyen nevű faj is tartozik. A spinus fajnév az ógörög σπίνος, spinos latin alakja. Az ógörög szó egy ma már nem visszafejthető madarat jelölt, a mai görögben ez a pinty neve. Úgyhogy a csíz tudományosan olyan tengelic, mely pinty. Ne hallgassunk mindig a tudomány szavára vagy sugallatára. A tengelic és a csíz egyaránt a pintyfélék családjába tartozik. De a pintyekről külön beszámolnivalónk van.

4-csiz

tengelic, pinty, csíz


[1] Die Jahreszeiten

[2] Az évszakok

[3] http://www.e-nyelv.hu/2016-06-08/zsezseg/

[4] http://www.szokincshalo.hu/szotar/?

[5] Lixus

[6] Lixus angustatus

[7] Kaliadne nimfa

[8] http://irmng.org/aphia.php?p=taxdetails&id=10281761

[9] http://bugguide.net/node/view/6868

[10] Faszmer álláspontja

[11] Carduelis

[12] spinus

[13] https://en.wiktionary.org/wiki/Carduelis

[14] https://en.wiktionary.org/wiki/carduus#Latin

Reklámok

7 responses to “Minden zsezseg

 1. No és vajon szintén zsizsik a “czjzek” a Haas & Czjzek cseh porcelángyár társtulajdonosának a nevében?

  Kedvelik 1 személy

 2. Egy néhai kedves nagynénémet, aki Erzsébet volt, a nála idősebb rokonság csak Zsizsikének szólította.

  Kedvelik 2 ember

 3. Én gyűlölöm, ha Zsikének hívnak, talán mert ezek szerint igaz.

  Kedvelik 2 ember

 4. Visszajelzés: A pintyről | SUNYIVERZUM

 5. Visszajelzés: A bölömbika és nyelvfejlődése | SUNYIVERZUM

 6. Visszajelzés: Articsóka és bimbózó szerelmek | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s