A fóka nagyapja

Első lett, ki igaz szavait tanusítani tudta,
kékvizü Liriope, akit egykor görbefutású
vízzel körbeölelt Cephisos, a habja közé zárt,
s tört testére vadul. Terhes lett, s szült is a szép lány
egy fiat, ezt rögtön kedvelték akkor a nimfák,
s Narcissusnak hívta. Kiről kérdezte, megér-e
hosszu időt, vénsége korát meglátja-e majdan,
s „Hogyha magát sosem ismeri meg!”, szólt erre a szent jós.

Ovidius (Kr.e. 43 – Kr.u. 17?): Átváltozások III.
Devecseri Gábor (1917 – 1971) fordítása[1]

A kíváncsi Liriope azon nyomban megkérdi, hogy megéri-e vénségének idejét Cephisos fia. Erre a kérdésre a szent jós így válaszol: „Hogyha magát sosem ismeri meg!”

Nádas Péter: Az égi és a földi szerelemről[2]

A közelmúltban vetettünk egy-egy pillantást nagyszülőkre általában, illetve a fóka mitologikus keletkezéstörténetére. Adódik az összekapcsolásuk egy újabb rövid pillantás erejéig, amint azt már említettük is: a fóka mitológiai nagyapjával foglalkozunk. Ovidius szerint, mint idéztük, Medea menekülése közben őt látta sírni unokája átváltozásán. Jelképesen anyai nagyapaként fogadtuk el Kefisost (latinosabban: Cephisost) Ovidius konfabulációja nyomán, minthogy a fóka neve félig mitikus, félig valóságos, mindenesetre jeles viselőjének, Fokis védőjének, azaz Fokosnak a családfáját kutatva az apai nagyapa helyén a nem kevésbé jelentős Sisyfost találtuk.
Ahogy tehát az apai nagyapa családfája is Kaosig visszamegy, ha hihetünk benne, hogy Gaia földanya Kaostól fogant, ugyanígy az anyai nagyapáé, Kefisosé is, hiszen Okeanos és Tethys testvéri nászából született. Meg kell jegyezzük, hogy Tethys neve az indoeurópai dhe(y)-, „szopni” gyökből kiindulva feltehetőleg az ógörög τήθη, tethe, „nagymama” szóból ered.[3]

1-oceanus-tethys

az Okeanos-Tethys-mozaik (I-II.sz.)

Summa summárum, magának a fókának a Sewall Green Wright (1889 – 1988)-féle beltenyésztettségi mutatója riasztóan magas értéket vesz fel. Kefisos az azonos nevű folyó istene, mely, egyes feltételezésekkel ellentétben nem két külön folyó Fokisban és Beóciában, hanem ugyanaz, mindkét tartományon átfolyva. Más kérdés, hogy Attikában van még két ugyanilyen nevű patak is, melyeknek azonban az ősi hivatali rend szerint feltehetőleg szintén ő volt az istene.[4]

2-orchomenos

Dodwell (1767 – 1832): A Kefisos Orkhomenos fellegvárának romjainál

Ha Kefisos unokája átváltozásában alappal is kétkedtünk, semmi okunk kételkedni fia, azaz a fóka nagybátyja csodálatos átalakulásában.

Mint mottóinkban is látjuk, a hol isten – hol folyó Kefisos nemzette Narkissost vagy Narcissust a hol nimfa – hol folyó Liriopével egy kedvező pillanatban. A tizenhat évesen virággá vált ifjú példája, az, hogy a magunk szerelme, bármennyire viszonzott is, boldogtalanság forrása, minden egyszerűsége dacára (vagy talán azzal szoros összefüggésben) minden korok művészete számára kedves forrás. A szent jós, Teiresias komor bölcsessége messzebbre mutat, feltárja a magunk puszta megismerésének, kutatásának kockázatát (melyet persze, tudjuk, a görögség vállalt).

3-dali

Dalí (1904 – 1989): Narkissos átváltozása

Nemcsak Narkissos, de szülei neve is megihlette az élővilág tudós névadóit, akik minden korban rendszerint egyben nagy tisztelői is voltak a klasszikus örökségnek. A sok közül nézzünk két példát.

4-cephise_aeliusA busalepkék családjába tartozó Cephise nem nevét William Harry Evans (1876 – 1956) adta.[5] Képünk a Cephise aelius fajt mutatja, Helios, azaz a Nap lepkéjét, mint fajneve sugallja. A spárgafélék családjába és a medvefűformák alcsaládjába sorolt Liriope nem neve João de Loureirótól (1717 – 1791) származik.[6] A gyöngyikés gyepliliom tudományos neve Liriope muscari, „mósuszillatú” Liriope. 5-gyongyikes-gyepliliomTekintettel azonban arra, hogy a lepkenemzetség hona Közép- és Dél-Amerika, míg a liriopék kelet-ázsiaiak[7], bármennyire hőségkedvelők is (a nevük forrásául szolgáló antik párral együtt), nincs az a görög isten, aki akár őket egymással, akár őket nevük forrásaival összehozhatná.

 


[1] http://www.mek.oszk.hu/03600/03690/03690.htm#23

[2] http://nadas.irolap.hu/hu/az-egi-es-a-foldi-szerelemrol-0

[3] τήθη, tethe, „nagymama”

[4] Kefisos

[5] a Cephise nem

[6] a Liriope nem

[7] http://web.extension.illinois.edu/dmp/palette/080622.html

Reklámok

3 responses to “A fóka nagyapja

  1. Szeretem ezt a posztneobarokk stílust.

    Kedvelik 2 ember

  2. Visszajelzés: Tintahal-történet | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s