Rövid fejlődéstörténet a sótól a Homo sapiensig

Elmúlt korok sózási szokásaival már foglalkoztunk. Ezúttal egy kicsit távolabbra tekintünk, a szó eredetére és ennek néhány következményére. 1-salt-shakerAz indoeurópai sal- ősgyökből rengeteg nyelv „só” szava ered. Csak a példa kedvéért: a latin sal, az ógörög ἅλς, hals, az óörmény աղ, al, a szanszkrit सलिल , salila, az angol salt, a német Salz és az orosz соль.[1] Mint nagy kincs, ahol előfordult, érthetően, számos hely nevét adta. Tekintettel kelta nevére, a hallra, német és osztrák területek Hall-lal kezdődő településnevei a hely sóbányászatára utalnak.[2] Akárcsak a nevében is „sót” hordozó osztrák Salzkammergut tartomány ősi kultúrájú kis települése, Hallstatt[3], a Saale menti Hálla, azaz németül Halle[4] egyaránt kiemelkedő, régi sótermelésükről kapták a nevüket. De közülük nyelvileg Schwäbisch Hall példája a legfontosabb.

2-hallstatt-halle-schwabish-hall

Hallstatt, Halle, Schwäbisch Hall

Schwäbisch Hall sótermelése annyira jelentékeny volt, hogy a város már egyes források szerint a XII. század második felétől[5], mások szerint 1208-tól pénzt is veretett. A pénz neve Haller pfenninc volt, később röviden Haller. Az érme gyenge minőségű volt, ami különösen kedvez az elterjedésének.

3-heller-kurhessen-1863

hesseni választófejedelemségi Heller

Későbbi korok váltópénzeit nem véletlenül nevezték így vagy a módosult Heller néven. Legtovább, 2009-ig, az euróra áttérés időpontjáig a szlovák halier, magyar nevén fillér bírta[6], a cseh váltópénz, a hallér 2003-ig volt forgalomban[7]. Magának a „fillér” szónak azonban eltérő az eredete. Szintén német, de a XIV. századi vierer a névadó, mely négy még kisebb pénzegységgel volt egyenértékű.

4-haller-halier

cseh hallér, szlovák halier

5-vierer

solothurni Vierer

A magyar fillért is a négykrajcáros helyett vezették be a kiegyezést követően.[8] Más kérdés, hogy hangalakjára és fejlődésére hatással lehetett a „hallér”.


A sósav neve világos abból, hogy a vegytanban is a nátrium-klorid jelentette „a” sót, és a sósavat ebből készítették tömény kénsav felhasználásával. E téren különösen a németek jeleskedtek[9], így nem véletlen, hogy valamennyi olyan országban, amelynek tudományos nyelve szorosan kapcsolódik a németéhez, a sósav megnevezése a Salzsäurével analóg, azaz az északi és a közép-európai nyelvekben. (Sajátos módon a német tudományhoz számos szállal kötődő kínai nyelvben is盐酸, jan suan a sósav megnevezése, ami a „só” és a „sav” összetétele.) Más, leginkább angolszász és latin országokban a sav megnevezése nem az eredetének, hanem az összetételének felel meg, a tudományos acidum hydrochloricumhoz hasonlóan.[10]


A borravalóhoz hasonlóan számos nyelvben a „sóravaló” is fizetséget jelentett, ha nem is kiérdemelt jutalmat, hanem magát az alapfizetést. A latin salarium „sóra való pénzt” jelentett, ebből lett az ófrancia salaire, abból az angol-normann salarie-n át a mai angol salary, „fizetés”.[11]


6-hs

Homo sapiens

Az indoeurópai sap-, „kipróbálni”, „kutatni” gyök fejlődése is szerteágazó. Ebből ered a görög σοφός, sofos, „okos”, és az előitáliai sapión keresztül a latin sapio, „ízlelni”, „megkülönböztetni” szó.[12] A Linné (1707 – 1778) által bevezetett Homo sapiens[13] binómen latin fajnevében tehát ez utóbbin van a hangsúly, azaz nem a görögök „okosságán” általában, hanem azon belül a megkülönböztetőképességen, megértőképességen. A másik irányban tovább fejlődő ágon első lépés a latin sapor, „íz”, amiből az ófrancia savourer, „ízlelni” alakult ki, ennek közvetítésével át jutunk az angol savory, „ízletes” melléknévig, amely átvitt értelemben „erkölcsileg kifinomultat”, mi több, „követendőt” jelent. Másik jelentése azonban tárgyunkhoz kapcsolódik, nevezetesen az igazán ízletes, azaz sós ételekhez, mármint abban az értelemben, hogy „nem édes”. A „sós” önmagában salty angolul. A savory szembeállítás az édességgel.

7-rd

egy jellegzetes savory: sült kacsa


[1] https://en.wiktionary.org/wiki/salt

[2] http://www.joellessacredgrove.com/Celtic/history.html

[3] Hallstatt

[4] Halle

[5] Schwäbisch Hall

[6] a szlovák halier

[7] a cseh hallér

[8] http://www.mef.hu/linkek/230

[9] a sósav előállítói

[10] https://de.wiktionary.org/wiki/Salzs%C3%A4ure

[11] https://en.wiktionary.org/wiki/salary#English

[12] https://en.wiktionary.org/wiki/sapio#Latin

[13] Homo sapiens

Reklámok

2 responses to “Rövid fejlődéstörténet a sótól a Homo sapiensig

  1. Ízes, finom poszt, benne az ember eredetének sava-borsa.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s