A hordszéktől a limuzinig

1-sedan

szedán

A szedán gyakori négyajtós zárt autótípus, négy vagy öt teljes értékű üléssel.[1] Ebben az értelemben 1912-től van róla feljegyzés az amerikai angolban. Neve már létező járműnévhez kapcsolódott, a sedan chairhoz vagy hordszékhez.

2-sedan-chair

hordszék (sedan chair)

Dr. Samuel Johnson (1709 – 1784) indokolatlanul állítja, hogy a név a francia Sedan városát vette alapul.

3-sedan

Sedan

Sokkal kézenfekvőbb, hogy az olasz sede, „szék” dél-olasz tájnyelvi sedan szava a forrás, ami viszont a latin sedere, „ülni” világos fejleménye.[2] Az angol „szék szék” változatnál a magyar „hordszék” mindamellett kifejezőbb. A limuzin járműipari és nyelvi fejlődése hasonló, csak érdekesebb. Ezt tekintjük át mai elképesztően rövid feljegyzésünkben.

4-1908-studebaker

limuzin típusú Studebaker 1908-ból

A szedánnal ellentétben a limuzin eredetileg nyitott autótípus, melynek (talán) szintén megvan a maga ilyen nevű előképe a szekerek, hintók világában, amikor is a bakon a kocsis nyitott, azaz fedetlen ülésen ült.

5-limousin

Limousin

Ellentétben Dr. Johnson Sedan-spekulációival, esetünkben minden kétséget kizár, hogy a név a közép-francia Limousin városának nevéből ered. Az a körül élő pásztorok öltözékét a szél ellen védő, bő, kapucnis kabát egészítette ki. Ilyet kellett hordaniuk felfázás ellen a bakon, nyílt térben kucorgó kocsisoknak is, és erről nevezték el magát a hintófajtát is.[3] A szótörténet egyes elemeihez kétség férkőzik. Az első számú nehézség magának a limuzin típusú hintónak a létezése, melyről sem képek, sem feljegyzések nem maradtak fenn, leszámítva egy-két megszállott jelenkori limuzintörténész hivatkozásmentes ismertetőjét. Némelyikük a (fény-)kép hiányát azzal magyarázza, hogy akkor még nem volt fényképezőgép.[4] A magyarázatot soványnak érzem. A másik ellenvetésem ennél valamivel éteribb: a ma használt alak mind a franciában, mind az angolban limousine, azaz nőnemű, miközben nem lenne elvi akadálya a hímnemű limousin szó használatának sem. A kocsisok körben a nemek aránya erőteljesen a férfiak irányába tolódott el. A szó eredetének másik lehetséges útja meggyőzőbb ennél. 1902-től a kocsitulajdonos gazdagságát puszta megjelenésével is alátámasztó, nyitott vezetőülésű autókat kezdtek gyártani, melyek tehát alávetett helyzetű alkalmazottakat: sofőröket feltételeztek. Szedánokról elképzelhető, hogy a gazda vezeti, limuzinokról semmi esetre sem. (Akkor sem, ma sem.) Nem vitás, ezeket a sofőröket is óvhatta bő kapucnis kabát a természet erőitől, ám maga az autó volt az, amely egy nagy kapucnis kabátra emlékeztetett a külalakjával.

6-armbruster

az Armbruster autógyár Fort Smithben (Arkansas)

1928 körül az arkansasi Fort Smith Armbruster nevű autógyára kezdett nyújtott limuzinokat vagy limókat gyártani kimondottan a big band-ek zenészeire gondolva, hogy kényelmesen elférjenek a hangszereikkel. A vezetőülés ekkor már zárt, de a korábbi limuzinokhoz hasonlóan el van zárva az utastértől.

7-limo_orig

korai limo

1930-tól az Egyesült Államokban a „luxuskocsi” szinonimája lett[5], bár a limo mára egyértelműen visszatért az 1928 körüli értelméhez. A második szómagyarázatot, vagyis azt, hogy a kocsi alakja lehetett a névadó, az is erősíti, hogy a motorháztetőt mind az angolok (hood), mind a franciák (capot) ugyanazzal a szóval jelölik, mint a kapucnit.
Maga a város, Limousin neve is megér pár szót. Nevét a régió nagy városához, Limoges-hoz hasonlóan kapta.

8-limoges

Limoges

9-bergulme

hegyi szil

Utóbbi latinul Lemovices, az ott élő nép nevéről. A melléknévi lemovicinus alak vezetett Limousin nevéhez. A nép neve ugyanakkor feltehetően azzal áll összefüggésben, hogy szilfából faragtak maguknak íjat és dárdát, a szil latin neve pedig ulmus (a szilfélék családja tudományos nevének adója), ami az angol elm forrása is. A szó őse az indoeurópai helem, „hegyi szil”, számos nyelv „sziljének” alapja.[6]

 

10-limo


[1] szedán

[2] sedan

[3] http://www.lancashirelimos.co.uk/limo_history.htm

[4] http://www.limousines4sale.co.uk/2014/06/history-of-the-limousine/

[5] limousine

[6] https://en.wiktionary.org/wiki/elm#English

Reklámok

One response to “A hordszéktől a limuzinig

  1. Visszajelzés: Kis tartalomjegyzék | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s