Egzaltált pacsirták

Id. Plinius (23 – 79) A természet históriája XI. kötetének egész 44. fejezetét a „búbos madaraknak” szenteli, ami annál is érdekesebb, hogy ilyen csoportosítást a mai taxonómia természetesen nem ismer. Nem maradhat ki id. Plinius rendszeréből a pacsirta sem, melyről megállapítja, bóbitás megjelenéséről azelőtt galeritának hívták, de később felvette a gall alauda nevet (azon a nyelven ez bóbitát jelent [1]), és ez a név egy római légióra is rászállt (tudós megfejtők szerint az ötödikre).[2] Ez a tömör beszámoló több hozzáfűznivalót is kíván. A pacsirta „őslatin” galerita neve a galerus, „sapka” kicsinyítéséből származik, amely mellett a galea is megjelenik, ám nem teljesen ugyanabban az értelemben. Amint Johann Heinrich Laurenz Lersch (1811 – 1849) Antiquitates Vergilianae ad vitam populi Romani descriptae (Vergiliusi történetírás a római nép életéről) című forrásmunkájára[3] támaszkodva John Conington (1825 – 1869) kifejti, a galerus bőrből volt, a galea ugyan fémből, ám bőr betétekkel, és a valószínű néveredetet is megadja. A γαλέη, galee, más változatban γαλῆ, gale[4] szó görögül „menyétet” jelent, ami megmagyarázhatja az elnevezést.[5] Nem érdektelen a görög alapszó sem, melynek viszont latin az eredete. A glis „pelét” jelent, ez a szó pedig az indoeurópai gel-, kerek gyökre támaszkodik, utalva az összegömbölyödötten alvó állatra. Ebből származik a glirarium is, az az öblös agyagedény, amelyekben (étkezési céllal, csemegeként) nagy pelét, angolul edible dormouse-t („ehető pele”) vagy fat dormouse-t („kövér pele”) hízlaltak.[6] A nagy pele tudományos nevén ezután nem lepődünk meg: Glis glis. A jó tenyésztő jutalmát itt tekinthetik meg a merészek.[7] A nyelvi és fogalmi leszármazási sor tehát: kerek ~ pele ~ menyét ~ sapka ~ bóbita ~ pacsirta.

1-nagy_pele

nagy pele és glirariuma

Amikor Linné (1707 – 1778) megalkotta a pacsirták nemét, annak a későbbi latin szót adta, az Alaudát.

2-alauda

az Alauda nem: mezei pacsirta, japán mezeipacsirta, indiai mezeipacsirta, razói pacsirta

A későbbiekben a pacsirtáknak számos (szebbnél szebb nevű) nemét vezették be a rendszertanba, ma huszonegynél járunk. Linné egyik faját, az erdei pacsirtát egymagában új nembe sorolták, a Johann Jakob Kaup (1803 – 1873) által alkotott Lullulába, ahol az értelemszerű Lullula arborea nevet vette fel. Már amennyiben maga a nemnév értelemszerűnek tekinthető. Kaup a Georges-Louis Leclerc de Buffon gróf (1707 – 1788) által a francia nyelvbe vezetett lullulát vette alapul (saját megnevezése a pacsirtára), amit a hangutánzó lulu szóból képzett.[8] Linné pacsirtanemében négy fajt találunk. A pacsirtafélék családját, az Alaudidae-t Nicholas Aylward Vigors (1785 – 1840) hozta létre. Bátran kijelenthetjük, hogy a család sikere (azaz elterjedése) átütő.

3-alaudidae_distribution

a pacsirtafélék elterjedtsége

A családba tartozó búbospacsirta faj a legméltóbb rá, hogy azt gondoljuk róla, id. Plinius ezt örökítette meg a leírásában.

4-galerida-cristata

búbospacsirta

5-cacatua-galerita

sárgabóbitás kakadu (Cacatua galerita)

Nemét, a Galeridát Friedrich Boie (1789 – 1870) vezette be. Ha teljes tudományos nevére pillantunk, a Galerida cristatára[9], a túlbiztosítottság jeleit érezzük: a jelentés ugyanis „bóbitás bóbitás”. A fajt még Linné vezette rendszerbe, természetesen az általa alkotott akkor még közös pacsirtanembe, az Alaudába.[10] A galerida, galerita nagy utat jár be a taxonómiában, hiszen az élők világa tele van bóbitásokkal.

 

 

valasztoDavid Booth (1766 – 1846) 1835-ben írt, An Analytical Dictionary of The English Language (Az angol nyelv elemző szótára) című művében kissé kegyesen azt írja, mindössze két madár csivitel röptében, méghozzá két pacsirtafaj: az erdei pacsirta és a rétike. (Ez nyilvánvalóan ellentmond mindennapos tapasztalatunknak feketerigókkal, fecskékkel.)

Abban Boothnak okvetlenül igaza van, hogy a pacsirta diadalmas éneke, miközben felszáll, sokakat megihletett, és úgy tudja, az exaltation of larks, „pacsirták egzaltációja”, „pacsirták kirobbanó öröme” sportkifejezés.[11] Ennek élesen ellene mondanak James Lipton megfigyelései sok évszázaddal ezelőtt megírt költeményekben, amelyeket 1968-ban könyvben foglalt össze. Kutatása állatok csoportneveinek összegyűjtésére irányult. A könyv címe: An Exaltation of Larks or, The Venereal Game önmagában is sokat mond, agyafúrt szójátékokra épül, melyet ezennel így merészkedek lefordítani, inkább a szerző céljainak kifürkészése szándékával, mintsem a hangulat és a játék visszaadásával: Pacsirták felhozatala, avagy vadak levadászása. Az exaltation of larks ennek megfelelően éppoly csoportnév, mint a lovak „ménese” vagy a disznók „kondája”, csak kicsit költőibb.[12]


A „pacsirta” magyar neve a régebbi, hangutánzó „pacsir” képzése, sajátos módon éppen a „bóbita” képzéséhez hasonlóan.[13]
Az ősi előgermán laiwazra vezetik vissza a „leszármazott pacsirtaszavakat”, mint például a finn leivo, az angol lark vagy a német Lerche. A konzervatívabbak itt lefékeznek, ám egyes elképzelések szerint a „pacsirta” angol szava a „játékra” vezethető vissza. Az alternatív elméletet vallók az óskandináv leika, „játszani” szót jelölik meg ősforrásként. Az r hang betoldását a szigetország déli felének egyes dialektusai sajátjának tekintik, ami szűkkeblű, hiszen az előgermán eredet, a laiwaz is későbbi r betoldásokat feltételez.[14]


[1] https://en.wiktionary.org/wiki/alauda

[2] A természet históriája XI / 44

[3] Vergiliusi történetírás a római nép életéről

[4] γαλῆ

[5] γαλέη

[6] https://fr.wiktionary.org/wiki/glis#la

[7] https://pbs.twimg.com/media/ClBRt9OUoAAWSQR.jpg

[8] lullula

[9] Alaudidae

[10] a búbospacsirta eredeti besorolása

[11] exaltation of larks

[12] angol gyűjtőszavak

[13] http://www.szokincshalo.hu/szotar/?

[14] https://en.wiktionary.org/wiki/lark

Reklámok

2 responses to “Egzaltált pacsirták

  1. Szegény pacsirtaféléknek miért kellett pont Dél-Amerikát kihagyniuk?

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s