Besúgóból talpnyaló, abból parazita

Diadalszekéren fügefából való phallust vittek, melyet a tömeg, papok és utcagyerekek követtek s tisztes asszonyok és züllött lányok kibontott hajjal, őrjöngve ordítoztak körül.

Kosztolányi (1885 – 1936): Nero, a véres költő (1921). Az isteni színész[1]

Országh László (1907 – 1984) Angol-magyar nagyszótárában[2] a sycophant magyar szava „talpnyaló”, „hízelgő”. Nem a szótárszerkesztő a „hibás” ebben, hanem maguk az angolok.

Plutarkhos (46? – 127?) Párhuzamos életrajzainak Solonról (Kr.e. 638? – 558?) szóló fejezetében ezt olvassuk:

Hitelesnek látszik az a hagyomány, hogy a régi időkben a füge kivitele tilos volt, s a fügecsempészek feljelentőit hívták szükophantészeknek.

Máthé Elek (1895 – 1968) fordítása[3]

A „szükophantész” Aristofanes (Kr.e. 446? – Kr.e. 386) idejében egyértelműen besúgót jelentett, amint az Plutus című komédiájából is kiderül, az egyik szereplő ilyen foglalkozásából és megnevezéséből.[4] Maga az ógörög συκοφάντης, sykofantes szó, mely a továbbiakban a „rágalmazó” értelmet vette fel, a σῦκον, sykon, „füge” és a φαίνω, faino, „mutatok” szó összetétele. (A „szikomorfa” is őrzi a görög „füge” nevét, lévén a σῦκον, sykon és a μούρο, muro, „faeper” összetétele.[5]) Görögországban, különösen éhínségek idején, különös jelentősége volt, hogy a szent fügefák gyümölcseit, melyek a közt illették, ne dézsmálgassák és adják el jó pénzen, ráadásul az adózást is megkerülve, így a köz a maga védelmére feljelentőembereket fogadott fel, akik a füge dézsmálóit figyelték. Egy meg nem erősített, de kedvesen hangzó elmélet szerint viszont „a füge mutatója” az az ember, aki gazdagok „gyümölcseit”, rágalmazástól sem visszariadva, felmutatja, éppúgy napfényre hozza, mint ahogy a fügét szokás a fa megrázásával, hogy kivillanjanak a sűrű lombból.[6] Egy valószínűbb magyarázat azonban a mai értelemben vett, vagy ahhoz közeli értelmű „fügemutatást” teszi meg a szó alapjául. Ennek megfelelően a besúgó fügemutatással jelezte a törvénysértő személyét. Maga a fügemutatás viszont a régi időkben kifejezetten obszcén tartalmú volt, a hüvelykujj a falloszt volt hivatva utánozni. Amint azt Frederick Thomas Elworthy (1830 – 1907) kimutatja, számos nép így fogta fel a gesztust. Éppen a herezacskóra emlékeztető füge összekapcsolása a gesztussal és annak jelentésével nem véletlen: Richard Payne Knight (1750 – 1824) nyomán Priaposra legyen elég utalnunk (utóbbi „délceg” alakjáról már megemlékeztünk), akinek fából faragott szobra leghíresebb testrészére aggatott fügékkel vonultak fel Dionysos ünnepein. De mint termékenységi szimbólum a fügemutatás általánosan is erőt ad, szellemeket űz, például az éji lemurokat, ahogy ezt Ovidius (Kr.e. 43 – Kr.u. 17?) Római naptárának V. könyve is megemlíti.[7] Egy további elmélet szerint a papi áldozatfelmutatók (ἱεροϕάντης, hierofantes), például Eleusisban, gabonát emeltek a magasba, de a kor kutatói nem zárják ki, hogy rivális misztériumok papjai fügét mutattak fel.[8]


0-tsomoEgy ilyen jelentőségű szó nem maradhat ki az európai kultúrnyelvekből, rendszerint módosult görög értelmében mint „rágalmazó”. Így látjuk Kassai Jósef (1767 – 1842) 1835-ben kiadott Származtató’ ’s gyökerésző magyar-diák szó-könyv, a’ melj a’ magyar szókat gyökeröknél-fogva, nyelv-tanítólag, ’s ítéletesenn adja-elé. Első munka a’ maga nemébenn című szótárának negyedik tsomójában.[9]

ragalom

A reneszánsz kori Angliában azonban a szó újabb értelmet is kapott. I. Erzsébet (1533 – 1603), aki azok után, hogy őt és a netán neki engedelmeskedő alattvalóit V. Szent Piusz pápa (1504 – 1572) kiátkozta, hatalmas és hatékony besúgóhálózatot épített ki. A besúgás elvi, gyakorlati, pszichikai oldala egyaránt foglalkoztatta, ennek megfelelően számos fordítása között ott találjuk Rotterdami Erasmus (1469? – 1536) ide vágó műveinek angolba ültetését is. A besúgóra Erasmius két szót használ: a „szükophantészt” és a „delátort”, mindkettőt eredeti jelentéséhez hűen. A királynő az elsőt scenternek, „szimatolónak” fordítja, kiválóan, mert nemcsak hangulatos, hanem pontos is a szó. A másodikat azonban flatterernek, „hízelgőnek”[10], megfelelően annak, hogy a korában ezeket a fogalmakat egybekapcsolták, sőt, a parazitizmussal is kapcsolatba hozták. Ez a fogalmi asszociáció nem véletlen. Maga Plutarkhos is a parazitákról ír pár sorral a szükophantészek alatt:

Szolón törvényhozására igen jellemző az a rendelkezése is, amely a démoszionban szokásos közös étkezésekre vonatkozik. Az ottani étkezést a paraszitein – vagyis: egy asztalnál étkezés szóval fejezi ki. Nem engedte meg, hogy ugyanaz a személy túlságosan gyakran vegyen részt a közös étkezéseken, másrészt büntetést szabott ki azokra, akik elmulasztották a megjelenést, amikor kötelességük lett volna. Az előbbit kapzsiságnak, az utóbbit a közösség megvetésének tekintette.

A más emberek asztalánál étkezőkre alkalmazott görög παράσιτος, parazitos, szó szerint „átevő” már az ókorban is pejoratív értelmet kapott. A két fogalom összemosódását John Oscar Lofberg (1882 – 1932) 1920-as tanulmánya, The Sycophant-Parasite, A szükophantész-parazita is vizsgálja.[11] Élettani értelemben a XVII. századtól alkalmazzák.[12] A fogalmi keveredés Angliában oda vezetett, hogy végül a besúgók mindkét latin szavát a hízelgőkre, talpnyalókra értették.


A biológiában a sycophanta szó karrierje végeláthatatlan. Linné (1707 – 1778) indította meg a sort 1758-ban A természet rendszerében, amikor az aranyos bábrablónak a Carabus sycophanta binóment adta.[13]

1-calosoma_sycophanta

aranyos bábrabló

A nemnév is megér pár szót. Az indoeurópai ker-, „szarv” jelentésű gyökből nemcsak a szanszkrit शिरस्, siras, szó szerinti és átvitt értelemben vett „fej” származik[14], hanem a latin cervus, „szarvas” és a görög κέρας, keras, „szarv” szavak is. Ez utóbbiból alakult a κάραβος, karabos, „rák” szó[15] (ám ez nem áll közvetlen kapcsolatban angol megfelelőjével, a crab-bel[16]). Ennek ellatinosodása a carabus.[17] Linné azonban, hogy-hogy nem, egy rovarnemnek adta ezt a megnevezést.[18] A besorolás nem tartotta sokáig magát: 1801-ben az akkor húsz éves Friedrich Weber (1781 – 1823) megalkotta a „szép testűek” Calosomia nemét, és az aranyos bábrablót ebbe sorolták át.[19] Linné nem bocsátkozott indokolásba megnevezéseiről, így csak feltételezhetjük, hogy a fajnév kiválasztásában az aranyos bábrabló durva parazitizmusa áll: az európai gyapjaslepke bábjainak kíméletlen fogyasztója.[20]

2-rhagium

tölgyes-tövisescincér

Ezt követően sycophanták fajainak sokasága árasztotta el a taxonómiai rendszert[21]: így nevezik a tölgyes-tövisescincért (Rhagium), egy csigát (Capulus), egy gyászbogarat (Glyptasida), egy ganajtúrót (Onthophagus), egy redősszárnyú darazsat (Salius), egy soktollúmolyt (Alucita), egy lepkeszúnyogot (Brunettia), egy pálcaormányost (Miolispa), egy fadongót (Xylocopa), egy lószúnyogot (Hexatoma), egy mászó kandicsot (Cyclopoida), mi több, régebben egy ormányosbogarat is (Anthonomus). Ezekkel a fajokkal nem célszerű egy tálból cseresznyézni.

3-anthonomus

ez az ormányosbogár ma már nem sycophanta


[1] http://www.mek.oszk.hu/03200/03254/03254.htm#20

[2] http://static2.lira.hu/upload/M_28/rek1/482/1185482.jpg

[3] Párhuzamos életrajzok: Solon

[4] http://www.online-literature.com/aristophanes/plutus/1/

[5] sycamore

[6] Encyclopaedia Britannica, 11. kiadás (1911)

[7] http://www.theoi.com/Text/OvidFasti5.html

[8] http://wordhistories.com/2015/07/06/sycophant/

[9] Kassai Jósef gyökerészése

[10] I. Erzsébet fordításai

[11] https://archive.org/details/jstor-263545

[12] parasite

[13] http://zipcodezoo.com/index.php/Calosoma_sycophanta

[14] κέρας

[15] κάραβος

[16] crab

[17] https://fr.wiktionary.org/wiki/carabus

[18] Carabus

[19] Calosomia

[20] az aranyos bábrabló parazitizmusa

[21] http://www.wordaz.com/sycophanta.html

Reklámok

One response to “Besúgóból talpnyaló, abból parazita

  1. Szépen morfolódik a világ. Ez a három fogalom ma már egyet is jelent.
    (És a negyedik okból:) Csak a feministák meg ne tudják!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s