A lárva és alakváltozatai

1-rhynchophorus-ferrugineus

vörös pálmazsizsik

Az ormányosbogár-félék családjának pálmafúrók nemzetségébe tartozó pálmazsizsikek lárvái nagy hasznot hajtanak az embernek: Nigéria, Pápua Új-Guinea, Malajzia lakói előszeretettel fogyasztják, ízük a nyers kókusz és a főtt szalonna ízére emlékeztet.[1] Ám ugyanennek a családnak egy másik nemzetsége, a gyalogormányosoké (nevük előtagját röpképtelenségükről kapták), nagy csapás az emberre: dísz- és kultúrnövények károsítói, például, mint némely fajuk neve, a „vincellérbogár” mutatja, a szőlőé, bár a fő ellenség, a barázdáshátú vincellérbogár és lárvája étrendje történetesen más.[2]

2-vinceller

barázdáshátú vincellérbogár

Mindebből következően a „lárva” néveredetét vizsgáljuk meg kicsit közelebbről.

3-pompeii

egy larariumot, azaz lar-szobrocskákból álló kis házi oltárt ábrázoló pompeii freskó

A latin larua, majd larva szó eredete bizonytalan. Mindamellett Michiel Arnoud Cor de Vaan hatásosan érvel amellett, hogy a háztartások oltalmazó isteneiről, a larokról[3] nyerhette a nevét. A szó eredetileg szellemet, testetlen szörnyet jelentett, és ilyen jelentésben került át az angol nyelvbe is a XVII. századtól előbb larve, majd ott is larva alakban. Ebben az értelemben adja Calzabigi (1714 – 1795) az alvilágba tartó Orfeus szájába a szót a Gluck (1714 – 1787) sors- és operatörténet-fordító operájához, az 1762-ben komponált Orfeus és Eurydikéhez (Wq30) írt librettójában (II/1):

Furie, Larve, Ombre sdegnose…[4] (Spectres, larves, ombres terribles…)

Fúriák, rémek, megvető árnyak…

Ám ahogy Carlo Ginzburg és mások rámutatnak, a halottak szelleme és az álarcok közötti jószerével egyetemes, mitikus összekapcsolódás mutatkozik meg abban, hogy a larva szó (már a latinban is) második jelentést is felvett, az „álarcot”.[5] Ilyenként találkozunk vele az első (drezdai) formájában már 1845-ben megkomponált Wagner (1813 – 1883)-operában, a Tannhäuserben (WWV70). A címszereplő képtelen magába fojtani látogatását Venus barlangjában, amivel közbotrányt okoz a wartburgi dalnokversenyen. Hermann őrgróf feddő szavai szerint (II/4)

Ein furchtbares Verbrechen ward begangen;
es stahl mit heuchlerischer Larve sich
zu uns der Sünde fluchbeladner Sohn![6]

Szörnyű bűncselekményt követtek el;
Képmutató álarcban lopódzott
Közénk a bűn átok sújtotta fia!

Bár a Romeo és Júlia írásának idején, 1594-ben (vagy 1595-ben, vagy 1597-ben) Angliában még nem volt közhasználatú szó a larva, így nem csoda, hogy Shakespeare (1564 – 1616) nem is írta le, (a ma nyolcvan éve meghalt) Kosztolányi (1885 – 1936) fordításában mégsem hat oda nem illőnek:

JULIET
But old folks, many feign as they were dead;
Unwieldy, slow, heavy and pale as lead.

(II/5)[7]

JÚLIA
Ki vén, halotti lárva van azon,
Lassú, nehéz, fakó, rest, mint az ón.[8]

Szép „lárvaarcú” szavunk jelentése is ennek felel meg: álarcszerűen merev, mimikátlan.[9] A James Parkinson (1755 – 1824)[10] és a Samuel Alexander Kinnier Wilson (1878 – 1937)[11] által leírt kórok szomorú tünete.


A latin larva módosult értelme vezette Linnét (1707 – 1778) is 1768-ban abban, hogy a szónak teljesen új jelentést adjon: rovarok köztes életformáit nevezte így, melyek ügyesen „maszkírozzák” későbbi kifejlett állapotukat az átmenet idején.

4-larva

lárvák és kifejlett állatok: a levélbogárfélék családjába tartozó bogáncs-pajzsbogár és a szalamandrafélék családjába tartozó foltos szalamandra

Később azonban a „lárva” tudományos megjelölést nemcsak rovarok átmeneti állapotára értették. Ahogy David C. Smith 1977-ben a mai általános értelemben definiálja, a lárva köztes fejlődési forma a petén túl, a kifejlett lényen innen.[12] Ebben az értelemben nemcsak a hernyó, de az ebihal is lárva. Az átmenetet, függetlenül tehát az állat helyétől a darwini törzsfán, és attól is, hány köztes állapot választja el a petét és a kialakult lényt, lárvának mondjuk. Talán ez a szélesebb általánosság okozza, hogy a szó a tudományos írásokból kiszorulófélben van.


[1] speciális ínyencfalatok

[2] http://www.nyest.hu/hirek/szent-roston-masodszor

[3] larok

[4] http://www.impresario.ch/libretto/libgluorf_i.htm

[5] http://www.etymonline.com/index.php?term=larva

[6] http://www.rwagner.net/libretti/tannhauser/e-tannh-a2s4.html

[7] http://shakespeare.mit.edu/romeo_juliet/full.html

[8] http://mek.niif.hu/00400/00492/00492.htm#2

[9] http://meszotar.hu/keres-l%C3%A1rva

[10] Parkinson-kór

[11] Wilson-kór

[12] a lárva kiterjesztett meghatározása

Reklámok

One response to “A lárva és alakváltozatai

  1. Visszajelzés: Kis tartalomjegyzék | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s