Kleon, az ódemagóg

A „demagóg” szó mára többé-kevésbé elvesztette eredeti jelentését. Az ógörög δημαγωγός, demagogos a szó eredetét tekintve is, akkori jelentését tekintve is „népvezér”, a δῆμος, demos, „nép” és ἀγωγός, agogos, „vezető” összetételeként.[1] (Ld. a pedagógust a gyermekek vezetőjeként.) Míg mára demagógnak elsősorban valamilyen specifikus módon hibás érvelést tekintünk, az ókori Görögországban ez aktív cselekvést előfeltételezett. Nézzük ezt meg a legklasszikusabb görög demagóg, Kleon († Kr.e. 422) példáján keresztül.

Aristoteles (Kr.e. 384 – 322) Kr.e. 335 után fog hozzá[2] Az athéni állam című munkájához, és abban úgy véli, már pusztán durva nyilvános beszédmódja alapján, mely (itt túlzást érzünk) korábban nem volt szokás, Kleon mindenki másnál jobban megmételyezte Athén népét.[3] Ilyen „referencia” alapján érdemes egy kicsit közelebbről is megvizsgálnunk ténykedését. Kleon nem megteremtője vagy atyja az athéni demokráciának, hanem annak gyermeke. A demokrácia mint uralmi forma csak nagyon lassan hozott olyan szemléleti változásokat, hogy a nép szószólói, vezetői a népből származók legyenek. Kleon idejére elérkezett ez is, ő maga bőrvarga volt.

1-sparta

Plutarkhos (46? – 127?) Perikles-életrajzában olvassuk, hogy amikor a peloponnesosi háború (Kr.e. 431 – 404) első szakaszában II. Arkhidamos spártai király († Kr.e. 427) Attikát dúlta, a görögök vezére, Perikles (Kr.e. 495? – 429) habozott megtenni az ellencsapást, elsősorban prózai (anyagi) okokból. Kleon héjaként csapott le rá, a háborús párt vezérszónoka lett. Hermippos egy Perikles elleni versében megemlékezik róla:

…Vacogsz, ha kivillan a tőr,
a kemény köszörűkövön élesitett:
szikrázva Kleón kap utánad.

Végül Perikles megostromolta Epidaurost, de sikertelenül. A kudarcot a seregében kitört pestisjárvány okozta. Bírósági eljárás indult ellene (melyben állítólagos pénzügyi visszaélések vádja is szerepelt). Idomeneos Lampsakenos (Kr.e. 325? – Kr.e. 270?) történetíró szerint az eljárást Kleon kezdeményezte, de más történetírók nem értenek egyet vele. Periklest pénzbüntetésre ítélték és megfosztották rangjától. Amikor a görögök rájöttek, hogy kit veszítettek el ügyüknek, megpróbáltak visszakozni (Kleon tiltakozása ellenére), de már késő volt: Perikles a pestisjárvány lecsengő szakaszában maga is megfertőződött és meghalt.[4]

2-mytilene

Kr.e. 428-427-ben a spártaiak által tüzelt Athén-ellenes felkelés robbant ki Mytilenében, melyet a görögök levertek. A jogi részletekkel nem sokat törődve az elfogott spártai követet kivégezték, és a felforrósodott hangulatban elfogadták Kleon javaslatát az összes mytilenei férfi lemészárlásáról, gyermekeik, asszonyaik eladásáról rabszolgának. Később emiatt az a szemrehányás érte Kleont, hogy ez a javaslata a jövőben anyagi áldozatot ró az athéniekre, hiszen az ellenük lázadók az utolsó leheletükig harcolni fognak.

3-pylosKleon az élére állt annak a törekvésnek, hogy anyagi áldozatot nem kímélve az athéniek megvessék a lábukat Pylosban, ahol kitűnő hídfőállást építhetnek ki a spártaiak ellen. Az akciót a spártaiak megpróbálták meghiúsítani, ám Kleon gyújtó szónoklatai hatására az athéniak felvették a harcot, és Kr.e. 425-ben hatalmas szerencsével győzelmet is arattak. A spártaiak nyugati kijárata ezzel megszűnt.

4-aristofanes

Aristofanes (Kr.e. 446? – Kr.e. 386)

Emiatt felzúdulás követte, amikor Kr.e. 424-ben az ókomédia legnagyobb mestere, Aristofanes A lovagok című darabjában, melyet alenaiai játékok alkalmával mutattak be, ízig-vérig a mai „demagóg” értelemben állítja elénk Kleont. A főszereplők rabszolgák, egy Demos (!) nevű úré, és a darab elénk tárja, milyen fortéllyal jut egyre nagyobb hatalomhoz egy szájhős. Arany János (1817 – 1882) fordításában Demosthenes, a valóságban a Kleonhoz hű hadvezér ezt így jövendöli meg:

Megmondja a jóslat kereken:
Először egy kócárus lesz, ki az
Állam-hatalmat a kezére játssza.

A kócárus Eukrates, Perikles örököse a hatalomban, aki lent forgalmazott. Aristofanes nem hagyott ki magas labdákat. Kihasználva Kleon paflagoniai származását, Paflagon néven nevezi, ami „pöfögőt” jelent. Aranynál Paphlagon, a kapzsi, kurjancs, vízroham szavú, és hogy semmi kétségünk ne maradjon, lábjegyzetében hozzáfűzi: Valami olyas rekedt, mégis lármás hang, mint a hegyekről lerohanó vízé.[5] Kleon akkor állt népszerűsége csúcsán, ez okozta a megosztottságot. Maga a színre vivő Kallistratos és több színész visszalépett. Így maga a szerző játszotta el a Pöfögő szerepét, maszk nélkül. A nehézségek, viták dacára is nagy sikert aratott a darab, el is nyerte a játékok díját.

5-amphipolis1

Ugyanebben az évben az ambiciózus spártai hadvezér, Brasidas († Kr.e. 422) észrevette, hogy ugyan a pylosi hídfőállás lehetetlenné teszi Athén déli megközelítését, északról még mindig maradtak sebezhető pontok. Átkaroló hadművelettel, a Kr.e. 423-ban kötött fegyverszünet megsértésével elfoglalta a fontos athéni gyarmatot, Amfipolist, melyet Thukydidesnek (Kr.e. 460? – Kr.e. 395?) kellett volna megvédenie. Kleon azonnal árulással vádolta Thukydidest, akit emiatt száműztek, és így az életét a nagyszabású műve, A peloponnesosi háború megírására szentelhette[6]. (Ebben, hogy-hogy nem, Kleon kedvezőtlen színben tűnik fel.) Az ügyben Aristofanes Kleon oldalára állt. Kr.e. 422-től Kleont hadvezéri szereppel is felruházták, és ő nem is hátrált meg a feladattól. Az első adandó alkalommal felszabadította Amfipolist. Így, noha Brasidas hitszegő módon törte meg a fegyverszünetet, a demagóg Kleon bevárta annak lejártát, és feltehetőleg ő volt, aki az új békét megkötötte. Ez háromévnyi fellélegzést adott Athénnek.[7]
Minden rémtette és gonoszsága ellenére hihető, hogy Kleon harci szólamai a szívéből jöttek, amint ezt életútja is megerősíti. Ez legalábbis fölébe emeli későbbi korok demagógjainak.


[1] https://en.wiktionary.org/wiki/demagogue

[2] Az athéni állam: ismertető

[3] Az athéni állam

[4] http://mek.oszk.hu/03800/03892/html/02.htm#17

[5] A lovagok

[6] A peloponnesosi háború

[7] http://www.livius.org/articles/person/cleon/

Reklámok

One response to “Kleon, az ódemagóg

  1. Visszajelzés: Dárius kofferje és újabb büntetések | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s