Lefekvés előtt

1 Beleznay-kastély

a pilisi Beleznay János (1673 – 1754)-kastély Bugyiban

Tegnapi álmosító fejtegetéseink után stílszerű, ha most a „pizsama” szó fejlődésével foglalkozunk, lényegesen rövidebben.

Az indoeurópai ped- gyök „lábat” jelent, ami mintegy az „alapja” számos későbbi „láb” szónak, mint például a szanszkrit पद्, pad, a görög πους, pus és a latin pes szavak. Az előgermán (és később óangol) foton keresztül keletkezett a német Fuß, valamint, sok egyéb nyelv azonos jelentésű szava mellett, az angol foot.[1] Bennünket különösen most a perzsa leágazás, a پا, pae érdekel, amivel nagy valószínűséggel meg is találtuk a „pizsama” első szótagját. Felteszik ugyanis[2], hogy a nemzetközi szó valószínű alapja, a hindi पैजामा , paidzsama a perzsa پايجامه, paedzsamah szóból ered.[3] A szó második fele, a جامه, dzsama a perzsában „öltözék”. A többek közt a fejfedőre, fátyolra alkalmazott előiráni varsajamaka szó a varsa, „haj” és a jam, „tartani” szavak összetétele: „hajtartó”. A középperzsa dzsamag az előperzsa jamból fejlődött ki, itt már „öltözék” jelentésű.[4] (Az óörmény fejlemény ugyanakkor a „fejfedő”, „fátyol” értelmű վարշամակ, varsamak.[5])

2 Muslim_girl_india kurti1844

mohamedán lány kurtiban és pizsamában (1844)

A pizsama tehát „a láb öltözéke”. Angliában a XIX. században terjedt el a név változatos formákban (pajamas, pyjama stb.) az indiai muszlimok által viselt „laza nadrág” alapján. Európában éjjeli viseletként lett népszerű, bár mostanában a híradások szerint a fehér emberek világában sok gondot okoznak a boltokban és szülői értekezleteken pizsamában megjelenő odalátogatók. A puszta név megjelenése és mai használata előtt is feltűnhetett már a ruhadarab. Az első Beaumont (1584? – 1616) és Fletcher (1579 – 1625)-folióban 1647-ben látott napvilágot A szép fogadósszolgáló (The Fair Maid of the Inn) című Fletcher-komédia, melynek IV. felvonása 2. jelenetében a fogadós ezt mondja:

3 breechesDe hát hadd vegye fel az ingét és a mogulbricseszét; nők vannak a háznál.

A hozzá fűzött magyarázatból nem az tűnik ki, hogy a szót Fletcher találta volna ki: a szó ezek szerint a bugyogószerű nadrág méreteire célozhat, mely akkora, mint egy bohócbugyogóé. Ebből az világlik ki, hogy keleties nadrágféléket már akkor is hordtak, de nyilvánvalóan nem (okvetlenül) éjjeli viseletként. Ne menjünk el az itt felbukkanó nyelvi érdekességek mellett. Ami a „mogulbricsesz” első tagját, a „mogult” illeti, szóeredetével már foglalkoztunk. Az angol breeches a kelta eredetű latin bracae, „nadrág” fejleménye az óangol brec, középangol brech, brek útvonalon.[6] A slops mint „bugyogó” szintén nem érdektelen. Bár ilyenkénti eredetét bizonytalannak mondják[7], feltűnő, hogy a slop másik jelentése: „kiloccsan”. A magyar „bugyogó” (és az ebből származó gügyögős „bugyi” alak) magyarázata a ruhadarab „buggyanása”, „buggyossága”.[8] Az angol slops szót elnézve bátor konyhai etimológusként felvetem az angol és magyar néplélek közti rokonság újabb szép megnyilvánulásának lehetőségét.
A bugyinak Bugyi község nevéhez semmi köze. Középkori birtokosainak különféle hangalakjai után rögzült a mai alak.[9]


[1] foot

[2] pajamas

[3] https://en.wiktionary.org/wiki/pyjama

[4] https://en.wiktionary.org/wiki/%D8%AC%D8%A7%D9%85%D9%87

[5] óörmény leágazás

[6] https://en.wiktionary.org/wiki/breeches

[7] slop

[8] a bugyiról

[9] http://www.bugyi.hu/telepulesunk/bemutatkozik/index.php

Reklámok

2 responses to “Lefekvés előtt

  1. Érdekes, hogy ezzel szemben mai világunkban a női alsóneműt hívják bugyinak, mely az esetek többségében szoros, testhez simuló, “minimalista” kivitelű, míg a férfiak jelentős része bő alsónadrágot hord, melyet azonban sohase mondanak bugyinak 🙂

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s