Két doktor Zalabéren

1 Ferenc

Dr. Huszti Ferenc emléktáblája zalabéri szülőházán

A két nagynevű Dr. Huszti Zalabéren született, egy cipész gyermekeiként, aki mindent elkövetett taníttatásukért. Első otthonuk a Kossuth Lajos utcában, a falu főutcájában volt. Egyikük nevét és munkásságát ma emléktábla tünteti fel a ház falán. 1970. augusztus 10-én avatták.[1] A faluban utca is őrzi a nevét. A másikukról nem neveztek el utcát Magyarországon.

2 Huszti Ferenc u

3 Huszti FerencHuszti Ferenccel (1893 – 1938) már találkoztunk. Életrajzát röviden foglaljuk össze. Négyévnyi orosz hadifogság után hazatérve a következő évben kitört Tanácsköztársaság alatt, hiányos jogi tanulmányait felhasználva, a helyi forradalmi törvényszék vádbiztosa lett. Elfogatásából sikeresen kimenekült, majd háromévi bécsi számkivetettség után Moszkvába került. Itt egyre magasabb megbízatásokat kapott.[2] Bízvást mondhatjuk, magas beosztásokban bővelkedő pályája legmélyebb pontja az volt, amikor a Kommunisták Magyarországi Pártja vezetői posztját töltötte be, és ennek időszakában József Attila (1905 – 1937) ellen (a magát megmagyarázhatatlan okból riválisának képzelő) Hidas Antal (1899 – 1980) frontális párttámadást indított. A Szovjetunió irodalmi életét alapvetően befolyásoló RAPP (Oroszországi Proletárírók Szövetsége) moszkvai tagozatának, a MAPP-nak a magyar szekciója a hivatalos közlönyükben, a Sarló és Kalapács (a Szovjetunióban élő magyar ajkú dolgozók folyóirata) Proletárirodalom című mellékletében 1931 júniusában (III. évfolyam, 6. szám) A magyar proletárirodalom plattformtervezete (sic!) megállapítja, hogy József Attila „a fasizmus táborában keresi a kivezető utat”. A sztálini tisztogatásokra nem tekinthetünk úgy, mint egyetlen („beteg”) ember hosszúra nyúlt gyilkosságsorozatára. Középvezetőinek aktív, alkotó közreműködése nélkül nem tudta volna működtetni szocialista rendszerét, és ezek a középvezetők a kínálkozó lehetőséget egymás elleni leszámolásra is felhasználták (hasonlóan egyéb diktatórikus rendszerekhez). A frakcióharcok során, éberen, a legapróbb befolyáscsökkenésekre is lecsaptak. Így a „plattformtervezet” kiváltotta botrány belejátszhatott Huszti Ferenc sorsába, miután legfőbb mentorának, Kun Bélának (1886 – 1938) alább szállt a tekintélye (végül a halálig). Kun Béla kegyvesztésének Hidas Antal, a veje is a Gulágban itta meg a levét. De ne tévesszük szem elől Huszti Ferenc ekkoriban indult és 1934-ig elhúzódó másik nevezetes munkásmozgalmi közreműködését se. Dr. Sombor-Schweinitzer József (1895 – 1950), a magyar politikai rendőrség főkapitány-helyettese (és egyéb posztok betöltője) egyaránt küzdött a közéletet fenyegető minden szélsőség ellen, és küzdőfeleit nem tekintette nemes ellenfélnek. Kitűnő taktikai érzékkel észrevette, hogy a sztálini típusú szocializmus sajátságos működési elvét és gyakorlatát a maga számára kamatoztathatja. Időről időre szerét ejtette, hogy kommunistagyanús emberek besúgó hírét költse. Ezeknek az információknak egészséges gondolkodású ellenség nem adott volna hitelt. Ám Huszti Ferenc bizonyos neveket, pontosabban ilyen nevek sokaságát megjelentette a különféle szocialista orgánumokban a „spiclilexikonnak” nevezett sorozatban. Az abban szereplők többsége az ügynökvádban ártatlan volt.

E munkájában segítségére volt Molnár René (1896 – 1942) ügyvéd.[3] Nem tudhatjuk, az évek hosszú során át szerkesztett, utóbb zömében hamisnak bizonyult „spiclilexikon” összeállításakor a két jogász szólásszabadságát a frakcióharc dzsungeltörvényei irányították, vagy részrehajlás nélkül született a nagy mű. A munkásmozgalom annyi csodás elemet produkált, hogy még ez utóbbi eset sem kizárható. Molnár René bátyja, Molnár Erik (1894 – 1966) később a Bauer Miklós (1921 – 2008) által kihallgatott, majd a bántalmazásaiba belehalt Ries István (1885 – 1950) igazságügy-miniszter[4] utóda lett. De ez messzire vezetne.

A magyarországi lebukássorozatért a Komintern Végrehajtó Bizottsága 1936. május 7-én a mozgalmi válságba süllyedt KMP vezetőségét vonta felelősségre, valamint hiányolta részvételüket a VII. kongresszus antifasiszta népfrontpolitikájának megvalósításában. Túl azon, hogy a KMP magyarországi tevékenysége, sajtója és ifjúsági szervezete, a KIMSz megszüntetése mellett határozott[5], a KMP vezetőjét letartóztatták, és Huszti Ferenc a börtönében meghalt.

Utódja Szántó Zoltán (1893 – 1977), a 3. (forradalmi) Nagy Imre (1896 – 1958) -kormány későbbi államminisztere lett.

5 József

Dr. Huszti József emléktáblája Budán, Villányi út 4

4 Huszti_József_(1887-1954)Dr. Huszti József, a pártvezér bátyja a tanulmányait tovább folytatva a klasszika-filológia és a humanizmus elismert kutatója[6] lett. Sokirányú vizsgálatainak egyik legemlékezetesebb műve a Janus Pannoniusról (1434 – 1472) írt korai (1931-es) tanulmány.[7] Bár Sombor-Schweinitzer és az egész politikai rendőrség tisztában volt öccse tetteivel (és hollétével), ez pályáját egészen 1945-ig nem akadályozta: 1922-től az Akadémia levelező, 1930-tól pedig rendes tagja.[8] 1936-tól a Budapesti Egyetem nyilvános rendes latintanára.[9] Ám elérkezett a fordulópont az életében: 1945. Ekkor „háttérbe szorult”, így, szerényen, felelősök nélkül. Talán humanizmusa vált kényelmetlenné? Vagy az új rend számára vált vállalhatatlanná az új rend által meggyilkolt szocialista öccse, aki nem zavarta pályája kibontakozását a régi rendben? 1948-ban nyugdíjazzák, 1949-ben akadémiai rendes tagsága tanácskozó tagsággá fejlődik vissza. Az viszont már az új rend humanizmusa, hogy puszta életét, öccsével ellentétben, megtarthatta. Szülőfalujában, Zalabérben ma sem éri el öccse népszerűségét.


Hidas Antal hajdan népszerű verse a Roter Wedding (Vörös Wedding) Eisler (1898 – 1962) szerezte dallamára:


[1] http://tudastar.dfmk.hu/zalaiak?p=440

[2] http://zalai.dfmk.hu/zalaiak?p=440

[3] a „spiclilexikon” szerzői

[4] http://mno.hu/migr_1834/az-arulo-nyom-849562

[5] http://mek.oszk.hu/12100/12101/12101.pdf

[6] döntés feloszlatásokról

[7] http://mek.oszk.hu/08000/08091/08091.htm

[8] http://zalai.dfmk.hu/zalaiak?p=441

[9] http://lexikon.katolikus.hu/H/Huszti.html

Reklámok

2 responses to “Két doktor Zalabéren

  1. Sőt, egyes ominózus levlistákon is Huszti Ferenc népszerűsége jóval meghaladja a bátyjáét! 🙂

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s