A hajnalmadár

Kαὶ ὁ γνάφαλος καλούμενος τήν τε φωνὴν ἔχει ἀγαθὴν καὶ τὸ χρῶμα καλὸς καὶ βιομήχανος καὶ τὸ εἶδος εὐπρεπής. Δοκεῖ δ᾿εἶναι ξενικὸς ὄρνις· ὀλιγάκις γὰρ φαίνεται ἐν τοῖς μὴ οἰκείοις τόποις. (Kai o gnafalos kalumenos ten te fonen ekhei agathen kai to khroma kalos kai biomekhanos kai to eidos euprepes. Dokei d’einai xenikos ornis; oligakis gar fainetai en tois me oikeiois topois.)

Az úgynevezett gnafalosnak szintén szép hangja van, színei is gyönyörűek, életvitelében találékony, alakja kecses. Idegen madárnak tartják, mert ritkán tűnik fel lakóhelyén kívül.

Aristoteles (Kr.e. 384 – 322): Állattan (Kr.e. 350)[1]

1 Tichodroma muraria

hajnalmadár

2 Arnott

William Geoffrey Arnott (1930 – 2010)

Ha Aristoteles előre látta volna, hogy tanítása évezredeken át hivatkozási alap lesz, talán megesik a szíve az utókoron, és az általa vizsgált állatokról részletesebb leírással szolgál. Általános a keserűség, hogy a gnafalos kiléte ma már megfejthetetlen.[2] Ám William Geoffrey Arnott egyértelmű hitet tesz amellett, hogy ez a leírás egyetlen madárra illik, arra aztán különösen: a hajnalmadárra.[3]

A verébalakúak rendjébe tartozó hajnalmadár legelterjedtebb Kínában és Közép-Ázsia keleti felében, Európában ritka látvány.

3 elterjedes

a hajnalmadár elterjedése

A sziklás, meredek magaslatok lakója, ízeltlábúakkal táplálkozik. Bonyolult fészkét nagy szakértelemmel építi fel gyökerekből, melyet száraz fűvel, mohával, zuzmókkal bélel, utána jön a még puhább bélés tollakból, birkagyapjúból, szőrökből. Nagy ornitológusainknak került a látóterébe. Első neve „falmászó” volt, 1793-ban tűnik fel Grossinger Keresztély Jánosnál (1728 – 1803). Földi János (1755 – 1801) 1801-ben „falmászó fakúsz” névvel illeti, és a későbbiekben is számos hasonló neve volt. Ám mint „hajnalmadár” Chernel István 1899-es ismertetésében jelenik meg először. Távolról sem a madár esetleges korai ébredési hajlamára célozva. Kiss Jenő Keve András közlésére hivatkozva – a név feltűnésének okát Chernelnél abban látja, hogy a madár hajnalpír-színű szárnya alapján a nevet maga Chernel István alkotta.[4]

4 ornitolog

Chernel István (1865 – 1922), Keve András (1909 – 1984), Kiss Jenő

A tudományos név, a Tichodroma muraria Linnétől (1707 – 1778) származik 1776-ból.[5] A nemnév a görög τείχος, teikhos, „fal” és δρομέας, dromeas, „futó” összetételéből ered, a fajnév (mely egymaga képviseli a teljes nemet) a nemnév görög előtagjának latin fordítása.
A madár angol nevének történetét nem gazdagítja a magyaréhoz hasonló romantikus fordulat, wallcreepernek, „falkúsznak” hívják, melyet semmiképpen se keverjünk Európában szerencsésebben járt (azaz elterjedtebb) távolabbi rokonával, a fakússzal (angolul, stílszerűen, treecreeper).

5 fakúsz

hegyi fakúsz

Valamilyen formában (például Gnaphalodes, gnaphalodes)[6] a gnafalos meglepően sok nemnek is, fajnak is nevet ad. Ezeknek a növényeknek, rovaroknak ugyan nincs érzékelhető élettani kapcsolatuk a hajnalmadárral, a névválasztás mégis természetes. Az ógörög γνάφαλιον, gnafalion ugyanis valamilyen pelyhes, bolyhos növényt jelentett, melyet van, aki a mácsonyával azonosít be, sőt, annak pihéjével.[7]

6 macsonya

mácsonya és pihéje

Figyelembe véve a hajnalmadár fészeképítési szokásait nem kizárható, ha Aristoteles nem is említi, hogy a gnafalos éppen ezért kapta a nevét az ógörögöktől. És ez egyúttal azt is jelenti, William Geoffrey Arnott hite a gnafalos és a hajnalmadár azonosságában megalapozottabb, mint maga is gondolta.

valaszto


[1] Állattan

[2] aki letett a megfejtésről

[3] a gnafalos a hajnalmadár lenne?

[4] Állatnevek enciklopédiája

[5] Tichodroma muraria

[6] http://www.omnilexica.com/?q=gnaphalodes

[7] http://www.finedictionary.com/Gnaphalium.html

Reklámok

One response to “A hajnalmadár

  1. Visszajelzés: Kis tartalomjegyzék | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s