A dzsumbuj és a Dzsumbuj

A „dzsumbuj” kétjelentésű szó: jelent egyrészt városszéli telepet, másrészt (talán nem tévedünk: ezzel összefüggésben) zűrzavaros helyzetet. Széles a tábora azoknak az óvatos etimológusoknak, akik arra teszik voksukat, hogy a szó eredete ismeretlen.[1] Ugyanakkor vannak nyelvészek, akik nem tudnak szó nélkül elmenni a tény mellett, hogy az angol jumble jelentése hasonló: „zavaros kupac”, „zűrzavar”[2], majd, bővülve az árnyalatokban, „közösülés[3]. „Innen a konyhából” kísérletet teszünk rá, hogy egy harmadik motívummal gazdagítsuk a találgatást.

A jumble eredete is vitatott. Az egyik iskola szerint a közvetlen előd a hasonló jelentésű középangol jumpelen, ami a megfejtések láncolatán át a jump, „ugrik” és a -le gyakorító összetételéből formálódott[4], azaz eredeti jelentése szerint „ugrándozik”, „ugrál”, ami kétségkívül tükrözhet zavart lelkiállapotot, például vitustáncba esett szerencsétlenek esetében, vagy jelenthet zajos, zavaros jiget, angol matróztáncot. (Mely azonban nem a jumpból származik, hanem valószínűleg az ófrancia gigue, „hegedű” szóból, mely számos nép megfelelő táncának nevéhez is elvezetett.[5] Azt se hagyjuk ki a számításból, hogy a mai német Geige jelentése is „hegedű”.)

Mások úgy tartják, a jumble a tájnyelvi joll, „bóklászik”, „botorkál” és tumble, „megbotlik”, „elvágódik” szavakból olvadt össze a nyelvfejlődésben.[6] Ez az alternatív magyarázat az alkoholos befolyásoltság nyilvánvalóan még magasabb fokát tételezi fel.
Ez a régóta alakuló angol szó azonban kérdéses, hogy találta meg útját a magyar argóba. Ahhoz valamelyest periférikusnak hat. Ezen a ponton fog el bennünket a kétely.
A „dzsungel”, azaz angol jungle eredete a hindi जंगल , dzsangal[7], mely a maga helyén nemcsak „erdőt”, de „bokrot” és „bokorcsapdát” is jelent. A hindi szó a szanszkrit जङ्गल, dzsangala folytatása, mely „terméketlen területet”, „sivatagot” jelent, éles ellentétben az „őserdővel”, de azzal közeli hangulati rokonságban. A jungle szónak legfeljebb „népszerűsítő” szerepe lehetett a jumble szó alakulásában (vagy egymást kölcsönösen erősítették), bár egyik sem eredője a másiknak. Furcsamód vannak nyelvtörténeti pillanatok, amikor valamely magyar szó kialakulására nagyobb hatással lehet a hindi, mint az angol nyelv. Az Észak-Indiából a XV. században Európába vándorolt népcsoportok magukkal hozhatták a szót, annál is inkább, hogy a városszéli dzsumbujok lakossága javarészt ezekből a népcsoportokból tevődött ki.[8]


1 illatos_arokA pesti Ferencváros déli szélének legpregnánsabb, a kísértetvárosok rajongói számára legvonzóbb vidéke az Illatos út, mely az Illatos-árokról kapta a nevét.

Az árok partján álló, Kiserdő nevű szemétlerakodóban ugyan kétségkívül fel-felüti a fejét az illatos ibolya, az árok neve mégsem innen ered. A XVIII. században épített csatorna, mely talajvizek elvezetését szolgálta, az iparosodás fejlődésével egyre bővebb hozamú szennyvízáramot is bevezette a Dunába, sőt, a Horog utca térségében felállított sertéshizlaldák folyékony halmazállapotú vagy ahhoz közeli állagú melléktermékeit is. 1878-as neve még Lecsapoló árok, de a környékbeliek szavajárásában Büdös-árok lett. A hivatalos álláspont figyelembe akarta venni a nyelvfejlődést, és ennek megfelelően keresztelték át Illatos-árokká. (Feltehetőleg olyan hivatalos személyek, akik soha nem tették be lábukat a zónába, vagy utolsó napjukat töltötték a hivatalban.) Mesterházi Lajos (1916 – 1979) 1966-ban pimasz gúnynak érzi az eufémiát.[9]

2 gyar

a Budapesti Vegyiművek és halálos „illatú” mérgei

Az Illatos út adott helyet a leghíresebb dzsumbujnak, „a” Dzsumbujnak, melyben több száz család nyomorgott, később csak olyanok, akiknek semmi vesztenivalójuk nem volt, mivel a környék közbiztonsága megcsappant.

3 Dzsumbuj

az Illatos úti Dzsumbuj: tündöklés és bukás

Átfogó tervet dolgoztak ki a Dzsumbuj felszámolására 2005 és 2015 között. Az utolsó lakást azonban már 2014-ben lerombolták.[10]


[1] http://dzsumbuj.szojelentese.com/

[2] dzsumbuj és jumble

[3] jumble

[4] https://en.wiktionary.org/wiki/jumble

[5] jig

[6] jumble: alternatív eredetmagyarázat

[7] jungle

[8] http://www.oco.hu/a-ciganysag-eredete/

[9] http://www.es.hu/vancsa_istvan;buzovezet;2015-06-18.html

[10] http://index.hu/belfold/budapest/2014/08/29/dzsumbuj/

Reklámok

5 responses to “A dzsumbuj és a Dzsumbuj

  1. Egészen döbbenetes a fiatal, még gyerek Hilary ördögi technikája, a kortalan géniusz Bach és eme gyerek géniusz találkozása!

    Kedvelik 1 személy

  2. Tudtommal volt még egy speciális üzem az Illatos úton: Egy ún. állatifehérje-feldolgozó üzem, ami a 70-es évek vége táján Tökölre költözött. Az ilyen üzemek haszonállatok kadávereiből állítanak elő magas fehérjetartalmú állati (és reményeim szerint nem emberi fogyasztásra szánt) takarmányt, feltehetően a prionok nagyobb örömére.

    Kedvelik 1 személy

  3. Visszajelzés: Kis tartalomjegyzék | SUNYIVERZUM

  4. Visszajelzés: Csattanós befejezés | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s