A XIX. század első napja: Ceres igazi ünnepe

Most, a Brexit lehetséges beköszöntése előtti napokban érdemes legalább egyetlen mondatban megemlékeznünk egy régi, ezzel ellentétes egyesülési folyamat záróaktusáról, az Egyesülési Törvény (Act of Union) életbelépéséről 1801. január elsején, amikor Nagy-Britannia (azaz Anglia és Skócia) Egyesült Királysággá egyesült Írországgal.[1]

Ugyanezen az emlékezetes csütörtökön jelent meg az első nyomtatott híradás Bécsben Beethoven (1770 – 1827) op.20-as Esz-dúr szeptettjéről.[2] Ekkor még, mondhatni, „kéz a kézben” járt a mester, Haydn (1732 – 1809) és tanítványa, Beethoven (ha zongoraműveiktől eltekintünk), ami stílusukat, kifejezési eszközeiket illeti: ugyanezen a napon jelent meg elragadtatott hangú párizsi kritika a Teremtés (Hob.XXI:2) karácsonyi bemutatójáról a Párizsi Operában. „A Naptól és a csillagoktól az apró rovarokig…”[3]

1 Piazzi

Velasco (1750–1827) (?): Gioacchino Giuseppe Maria Ubaldo Nicolò Piazzi (1746 – 1826) és a Ceres (1803?)

Igen, az égitestek iránti érdeklődés aranykorában járunk. Ugyanezen a napon jelentette be a theateiek rendjéhez tartozó Gioacchino Giuseppe Maria Ubaldo Nicolò Piazzi, hogy felfedezte a jó kétszáz év óta hiányolt égitestet a Mars és a Jupiter közti pályán.
Erősen eltúlzott ábránkon is látszik, hogy a hosszan tartó kutató kedv nem volt alaptalan. A Mars és a Jupiter pályáinak közelítő sugara jóval inkább eltért egymástól, mint az addig ismert egymásra távolság szerint következő bolygóké. Ebben a térségben található az aszteroidaövezet (talán a hiányzó nagybolygó morzsaléka).

4 Naprendszer

Itt vette észre Piazzi az égitestet, egy 950 km átmérőjű törpebolygót (a Naprendszerben ebben a kategóriában azóta is egyetlent), melynek a Ceres Ferdinandea nevet adta.

3 Ceres

A bolygót elsőként Kepler (1571 – 1630) hiányolta Mysterium Cosmographicum (A kozmosz szent titka) című fontos művében 1596-ban, finoman értetlenkedve a Teremtés látszólagos hiátusa miatt.

2 Ponte in Valtellina

Ponte in Valtellina, Piazzi szülővárosa

Bár Piazzi születésre a legészakibb olasz volt, munkája a „csizma” déli régiójához kötötte, ezért adta az általa felfedezett törpebolygónak ezt a kettős nevet. Ceres termékenység-istennő Szicília oltalmazó istensége volt (a maga idejében), a második név az akkori nápolyi (de 1816-tól egyben szicíliai) király, I. Bourbon Ferdinánd Antal Paszkál Nepomuki János Szerafin Januárius Benedek (1751 – 1825) előtti hódolat. Piazzi barátja, a barnabita (más néven paulánus) csillagász, Barnaba Oriani (1752 – 1832) 1801. július 25-én levélben óvja Piazzit: német földön a törpebolygót már jóval felfedezése előtt elnevezték Herának, és ott most szerte mindenfele ez honosodott meg.

5 Piazzi_krater

Piazzi-kráter a Ceresen

Forrásunk sajnos meg is nevezi a felfedezést tizenöt évvel megelőlegező névadót. Közlése nyomán ez a személy csak I. Szász-Coburg-Gothai Ernő Antal Károly Lajos herceg (1784 – 1844) lehet, aki azonban így két éves korában adta a nevet. Ez valószínűtlen. Akárhogy is, Piazzi kerek egy hónappal ez után írt válaszlevele élesen elutasítja az általa adott név megváltoztatását.[4] Jól számított: az övé honosodott meg, legalábbis rövidült alakjában: Ceres.


Amint már említettük, a XVIII-XIX. század fordulóján, amikor elemi fémek redukciója még nehézségekbe ütközött, a kémiai vizsgálatok ezeknek az elemi állapotban nem ismert fémek oxidjaiból, hidroxidjaiból indultak ki. A leggyakoribb ritkaföldfém földjét két svájci nagyság, Jöns Jakob Berzelius (1779 – 1848) és Wilhelm von Hisinger (1766 – 1852) különítette el 1803-ban, és ők is nevezték el az akkor nemrég felfedezett törpebolygóról ceriának.[5] Ezzel bizonyára segítettek a törpebolygó nevének rögzítésében is. A további évtizedekben a sókkal lefolytatott kicsit unalmas kísérletek semmi különösebb reménnyel nem kecsegtették az eljövendő korok emberiségét. Bizonyos vegyületei felhasználhatók olvadt üveg színtelenítésére.[6] Ilyenképpen sorsa hasonló volt névadójáéhoz: tudtak róla, de nem látták.

6 Auer_von_Welsbach_um_1890

Carl Auer báró, Welsbach szabadura (1858 – 1929)

Nagyvártatva, 1875-re eljött annak lehetősége, hogy a század egyik legkiemelkedőbb felfedezője és feltalálója, a neodímium és a prazeodímium tíz évvel későbbi elsőkénti elkülönítője (a lutéciumot is felfedezte, de itt nem övé az elsőbbség[7]), Carl Auer báró, Welsbach szabadura izolálja a tiszta fémet, az 58-as rendszámú elemet. Ez így, fémként, a szokásos -ium végződésre jogosult: cérium, magyar nevén cereny[8].

valaszto

7 cerium

cérium (cereny)

A tiszta fém karcolásra lángra kap és szikrát szór. Ezt kiaknázva 1903-ban, a ceria felfedezésének centenáriumán a báró előállítja a Mischmetalt, „vegyes fémet” vagy Auer-fémet, mely 50% cériumot, egyéb ritka földfémeket és vasat tartalmaz. Mind a mai napig ez az öngyújtók „tűzköve”.

valaszto

9 Mischmetal

Mischmetal

Másik jelentős felismerése, hogy egyes ritkaföldfémek, sőt azok sói és „földjei” (oxidjai) hő hatása alatt jelentős fotonkibocsátásra késztethetők. Ezzel hosszú évtizedekre kitolta a gázégők felhasználását a villanyégők rovására, ugyanis az általa kifejlesztett, ritkaföldfém-oxidokat (99% tórium, 1% cérium) tartalmazó gázharisnya (vagy hivatalosan izzóharisnya) világítóereje rendkívül nagy[9], és a fényhatás nem a gáz elégetéséből, hanem az égő gáz hőjéből fakad.

valaszto

8 Bec Auer 1896

az „Auer-csőr” reklámplakátja 1896-ból

(Az 1885-ös ősváltozat összetétele még teljesen más volt.[10]) Ez drasztikusan lecsökkentette a szükséges felhasználandó gázmennyiséget. A gázlámpákat elegáns vidékek köztéri megvilágítására a mai napig használják. Spiegl Béla (†1938) 1895-ben részletes és szakszerű beszámolót tett közzé a Természettudományi közlönyben „Dr. Welsbachi Auer Károly” tanulmányáról Az izzó gázfényről címen, jóval az előtt, hogy a találmány elérte volna fejlődése és elterjedése tetőpontját.[11]

 


Demeter Ceres

Demeter / Ceres szobra (Vatikán)

Az említett felfedezések és találmányok mögött álló nagyhatalmú termékenység-istennő, Ceres úgy került a rómaiak vallásába a kegyes történet szerint, hogy Kr.e. 496-ban, egy hatalmas éhínséget követően a papok beletekintettek a szent Szibilla-könyvekbe, és abból azt a tanácsot olvasták ki, hogy vegyék át a görög Demeter, Dionysos és Persefone tiszteletét, akik nevét ott és akkor Ceresszé, Liberré és Liberává alakították, mitológiáik átvételével együtt. Ők az avertinusi triász.[12] Nevéből származik a gabonafélék másik neve, a cereália (mely egykor az április 10-ei Ceres-ünnep neve volt).[13] Neve indoeurópai eredetű. A ker-, „növekedik” gyökből származik, csakúgy, mint a latin crescere, „növekedni”, „gyarapodni”, a creare („kreálni”, „létrehozni”), továbbá az ógörög κούρος, kuros („fiú”) és κόρη, kore („lány”).[14]


A történetet lekerekíti a házi tűzhely istennőjéről elnevezett gázégő.

10 Hera


[1] Act of Union

[2] http://www.raptusassociation.org/septet_e.html

[3] a Teremtés párizsi bemutatója

[4] Piazzi felfedezése

[5] cerium

[6] http://education.jlab.org/itselemental/ele058.html

[7] http://education.jlab.org/itselemental/ele071.html

[8] http://chemonet.hu/hun/teazo/gyujt/nyelv2.html

[9] a gázlámpáról

[10] Auer élete

[11] Spiegl Béla cikke

[12] Ceres tisztelete

[13] Ceres

[14] crescent

Reklámok

6 responses to “A XIX. század első napja: Ceres igazi ünnepe

  1. Szóval a latin crescere szóból jön a növő holdsarló (crescent) neve, és persze a crescendo a zenében.

    Kedvelik 1 személy

  2. Igen, pontosan! Köszönöm.

    Kedvelik 1 személy

  3. Visszajelzés: A XX. század első napja: hajnal és alkony | SUNYIVERZUM

  4. Visszajelzés: Hárs: függelék | SUNYIVERZUM

  5. Visszajelzés: A lantán és a letargia | SUNYIVERZUM

  6. Visszajelzés: Kis tartalomjegyzék | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s