A forradalom unokái

zaszlo1956 novemberének elején a magyar forradalom menekültjei megsegítésére az észak-olasz hegyvidékben gyűjtés indult meg. Helybeli fiatal lányok jöttek ki fonott kosárkákkal a főterekre, csókot adtak pénzért, többért, mint gondolnánk, és ezt eljuttatták a táborokba.
1975 augusztusában a Friuli tartomány egy kanonokja, padre Bonifaccio abba a korba lépett, amikor már fontosnak gondolta beteljesíteni „jótevő” nevének rá rótt kötelezettségét. Nem volt ő „rossztevő” a hagyományos értelemben, megszervezte az egyházkerület időseinek támogatását is, nem kis feladat, sőt, nem is jelentéktelen, de nagyobb boldogságot nem váltott ki vele. Mint amilyen annak a lánynak a csókja volt réges-rég, maga a boldogság, nemes ügyért, részéről szigorúan érzelemmentesen, mégis nagy tapsot kapott a főtéren. „Várjunk csak… Nemes ügy, nemes ügy, de ismerem a népünket, ha máshonnan nem, a gyóntatófülkéből, van az is olyan jó forrás, mint a piac, az adóhivatal vagy az orvosi rendelő… Ki tudja, meddig mentek el nemes felbuzdulásukban…” Plakátot tűzött ki a templom üzenőfalára „A forradalom gyermekei – harcban a sátánnal” címmel. A templom előtti terecskére hívta huszadikán estére azokat a fiatalokat, akik világra jövetelének első, nagy lépése volt a segítő csók. Aznap délben szuszogva kihurcoltak annyi templomi padot a sekrestyéssel, amelyen kényelmesen elfértek ötvenen (csak nem becsültem túl – reménykedett a padre), asztalkákat, kis falatokat, melyek elkészítését a templom körül sürgölődő asszonynép vállalta magára. Azután tartotta csak sziesztáját, melyből, túl korán, bár mint hamarosan rádöbbent, túl későn, sekrestyése riasztotta fel. A kis teret zsúfolásig töltötték fiatalok, a hegyi utcácskákba, lefelé a völgybe is jutott belőlük bőven. Nagy napja volt ez a falu pékjeinek. Riadtan szaladtak hozzájuk az asszonyok egy kis csodás kenyérszaporításért, de ki is törődött akkor már kenyérrel rajtuk kívül… A padre hangszórókat cipelt ki, de a zenéről már néhány rátermett kamasz gondoskodott. A padre hitte is, nem is, hogy ennyi gyermeke lenne a forradalomnak, meg is riadt a hatalmas forgatagtól, mégis boldog volt. Mint körülötte mindenki.
Mint ahogy Enrico Berlinguer is. Az Olasz Kommunista Párt addigra sem tudta kiheverni a forradalom leverését követő tagság- és népszerűségvesztést. Mindenre odafigyeltek. Az Unità beszámolt a jeles alkalomról „Ezerfős szolidaritási gyűlés egy meggyilkolt kommunista emlékére” címmel. Szinte ugyanebben a percben, hiszen az információ századában jártunk, az egyházmegye joviális püspöke telefonon kereste padre Bonifacciót.
A püspök is jótevő volt a maga értelmezésében. Mindig a szűk utat választotta, és ha minden kitárulkozó út tágas volt, tulajdon teste keresztmetszetének növelésével kompenzált. Misebor-kóstolóra hívta a padrét a püspöki palota szerény, zárt kertjébe. Az egyház VI. Pál alatt éppen aszkétikusabb korszakát élte, az ökörsütő nyársak és a hatalmas faszénes zsákok szerényen várták a soványpápa-idők elmúltát a kertecske egy távoli zugában. A püspök jó előre a faasztalkára teregette azt az újságszámot, mely beszámolt a padre akciójáról, benne egy képpel a kissé túlkoros, húsz éves, enyhén kábult arcú (és ilyenként valójában bármiféle propaganda céljára nehezen felhasználható) Ettore Pardiról, és lám, maga padre Bonifaccio arca is világosan kivehető a háttérben. A jól értesült püspök ismerte az ifjú életrajzi adatait. Áttekintve az egyházkerület folyó ügyeit a püspök az engedelmes padre szavát vette, hogy tizennyolc év múlva nem szervez ünnepi összejövetelt a forradalom unokái számára.

Reklámok

One response to “A forradalom unokái

  1. Visszajelzés: Kis tartalomjegyzék | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s