A kétféle spárga

1 spargas spagetti

0 BLANCHE

Blanche (1861 – 1942): Proust (1871 – 1922)

«…elles jouaient, dans leurs farces poétiques et grossières comme une féerie de Shakespeare, à changer mon pot de chambre en un vase de parfum.»

Proust: À la recherche du temps perdu, 1 (Du côté de chez Swann), 1913[1]

…azzal szórakoznak, a maguk költői és durvább tréfáival, mint valami Shakespeare-tündérjátékban, hogy az éjjeliedényemből parfümös flaskát csináljanak.

Az eltűnt idő nyomában – I. kötet (Swann)

Bár Proust itt általában a zöldségekről beszél, a tág és szövevényes összefüggésből kiviláglik, hogy leginkább a spárga vizeletillatosító hatására céloz, amiről, vegytani szemszögből, futólag már beszéltünk a bűz birodalmába tett látogatásunk alkalmával. Magáról a spárgáról (és névrokonairól) azonban külön is kell egy-két szót ejtenünk a szezon közeledtével (április „idusa” – június eleje-közepe[2], csapadéktól függően).

2 Manet

Manet (1832 – 1883): Spárgaköteg

Kezdjük tehát a növénnyel. A húgyutakra gyakorolt gyógyhatásában, talán az illat miatt is, régóta és nem is alaptalanul hisznek, ezt tükrözi tudományos neve második tagja (Asparagus officinalis). Régóta fogyasztják (eleinte nem az „előkelők” csemegéje volt).

3 sparga

Hosszú időn át a fehér sípok kerültek terítékre, mígnem a kor neves konyhamestere, Georges Auguste Escoffier (1846 – 1935) rá nem beszélte a francia termelőket a zöld sípú alfaj kultiválására. (Ma már, különböző területeken, de mindkettő fontos szereplője a konyhának.) Állítólag az volt Escoffier indoka, hogy Rotschild báró a zöld fajtát kedveli.[3] Életrajzi adatok alapján Edmond Benjamin James de Rothschild báró (1845 – 1934) valószínűsíthető mint ősforrás, de semmi alátámasztását nem találjuk a kegyes történetnek vagy akár csak a báró vonzalmát valamelyik alfajtához, hacsak azt nem, hogy a nevével összekapcsolt borfajta, egy sauvignon blanc hozzáértők szerint spárga utóillatú[4].
A spárgának számos tájnyelvi elnevezése van. Az „istenlovafarka” sok magyarázatot nem igényel – a megjelenésen túl a gyógyító, vízhajtó hatás is szerepet játszhatott a kialakulásában és elterjedésében.[5] A „nyúlárnyék(a)” elnevezés abból a népi megfigyelésből „táplálkozik”, hogy nagy leveleinek árnyán a nyúl előszeretettel búvik meg.[6] A többi elnevezés vizsgálatához azonban sokkal messzebbre kell tekintenünk.
Az indoeurópai sparag-, (a)sprag- gyökök „sarjat” jelentenek. Ezekből „fakadnak” a szanszkrit स्फूर्ज, sphurja, illetve स्फूर्जक, sphurjaka szavak, melyek szintén növényt jelölnek, de egy Indiára jellemzőbbet, a datolyaszilvát, melynek közkeletűbb nevét „mezotóniás” bevezetőnk után inkább ki sem mondom.

4 persimmon

Az aveszta sparǝɣa, „hajtás” is közvetlen leszármazott, és az indoeurópai eredetre vezethető vissza az ismerősen csengő ógörög ἀσπάραγος, asparagos a mai értelemben, melynek latinos alakja, az asparagus vált a növény nemzetségnevévé.[7] Az óangol „kísérletezett” a sparagi megnevezéssel – ez a népies társnévben, a sparrow grassban („verébfű”) megőrződött ugyan[8], de a mai angol inkább a latin nevet használja. A magyarba olasz közvetítéssel érkezett, ahol spargo, sparago, sparego változatokban él.[9] Ettől nem esik messze a népnyelvi „spáringó” alak.[10] Hangzása ellenére a „csirág” nem nyelvújításkori, szintén régi keletű szó. A Szarvas Gábor (1832 – 1895) és Simonyi Zsigmond (1853 – 1919) által szerkesztett Magyar nyelvtörténeti szótár a legrégibb nyelvemlékektöl a nyelvújításig az „aspargi” forma mellé téve legalábbis sugallja, hogy a hangzás szerinti eredetsejtés megállhatja a helyét. Ugyanott érdekes egyéb változatokat is felsorol: „czirák” – „czirác” („cirák”), „csirák” és „csőlék”.[11]
A spárga rendszertani besorolása rövidített történetének egyes krónikásai azt tartják, a spárga eredetileg a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozott, ám amikor a családot kettéosztották amarilliszfélékre (Amaryllidaceae) és spárgafélékre (Asparagaceae), akkor a spárga, viszonylag értelemszerűen, oda került, és tartja is ott a helyét a mai napig.[12] Ám a hányattatott sorú liliomfélék éppen ilyen kettéhasításon nem mentek keresztül, és ma is léteznek.[13] Annyi tény, hogy a spárga spárgaféle.

5 sparga

Másik spárgánk, mely értelemszerűen egy tornamutatvány nevét adta, ha lehet, még rejtélyesebb eredetű, ami a homályos kezdeteket illeti. Az ógörög σφάκος, sfakos, „spárga” szót Robert Stephen Paul Beekes abba a 354-be sorolja, melyről bizonyosan tudható, hogy előhellén eredetű, és az indoeurópai származás kizárható.[14] A megfelelő latin spacus ‎szó ebből a görögből ered.[15] Nem meglepő, hogy ez az ugyanilyen értelmű olasz spago ennek a latin szónak a leszármazottja.[16] Felteszik, hogy a „spága” alakon keresztül ez lett a magyar szó forrása (olyan olasz nyelvjárásból, mely hozzánk hasonlóan ejti az s betűt), melynek mai alakját a spárga mint növény neve alakította ilyenné. Így a kétféle spárga sorsa összefonódik. A magyar „spagetti” szó őse is olasz, spaghetti, amely a spago kicsinyítéséből származik.


[1] Proust éjjeliedénye

[2] http://www.gyomber-tanya.hu/sparga.htm

[3] a spárga gyógyhatása

[4] Rimapere

[5] http://www.bioboltos.hu/meses-novenyek/

[6] http://www.unideb.hu/portal/node/12420

[7] indoeurópai eredet

[8] https://en.wiktionary.org/wiki/asparagus

[9] Etimológiai szótár

[10] spáringó

[11] Magyar nyelvtörténeti szótár a legrégibb nyelvemlékektöl a nyelvújításig

[12] a spárga tudományos helyének találgatása

[13] Liliaceae

[14] Robert Stephen Paul Beekes

[15] https://en.wiktionary.org/wiki/spacus#Latin

[16] https://en.wiktionary.org/wiki/spago

Reklámok

One response to “A kétféle spárga

  1. Visszajelzés: Kis tartalomjegyzék | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s