Hannibál, a farkas

1 Surrender

Spence (1855 – 1918): Capua megadja magát Kr.e. 210-ben – a méregpohár körbeadása. Zárójelenet Southerne (1660 – 1746) The fate of Capua (Capua végzete) című 1700-as tragédiájából (1903)

A Kr.e. 218 és 201 közötti második pún háborúban Kr.e. 216-ban aratta Hannibál (Kr.e. 247? – 183) zseniálisan kitervelt átkaroló hadmozdulatával Cannae-nál a hatalmas római túlerőt megszégyenítő, azóta is örök példaként emlegetett győzelmét.

2 Monumento_Battaglia_di_Canne

tájkép (Cannae)

Vannak, akik ehhez az eseményhez kötik a római polgárok körében futótűzként terjedő rémült kiáltást: „Hannibál a kapuk előtt!”.[1] A történelem azonban mást tanít. Jóval később, Kr.e. 211-ben, mikor Hannibál Capuát ostromolta (melyet a rómaiak már a puszta neve miatt is hazájuknak mintegy „fejének” érezték), hogy elterelje a szenátus figyelmét, látszólag Róma városa ellen fordult, noha ehhez se ellátása, se utánpótlása nem volt (nem is támadta meg soha a várost).[2] Nemcsak a mai történészek álláspontja az, hogy ekkor születhetett a jajkiáltás, hanem a Róma története XXIII. könyvében Livius (Kr.e. 59 – Kr.u. 17) is erre enged következtetni, amikor ezt írja:

Cum Hannibal ad portas esset…[3]

Muraközy Gyula (1892 – 1961) református lelkész és író fordításában:

Mikor Hannibal megjelent a város kapui előtt[4]

Cicero (Kr.e. 106 – 43) a Marcus Antonius (Kr.e. 83 – 30) ellen elmondott első filippikájában még korábban így fogalmaz:

Hannibal, credo, erat ad portas[5]

Azaz: Hannibál, úgy hiszem, a kapuk előtt van… Bár Cicero kedves szokása volt politikai ellenfeleit Hannibálhoz hasonlítani[6] – analóg politikai fordulatok ma is ismertek –, a szövegkörnyezetből kiviláglik, hogy itt egy másik politikai fogással élt. A szenátus olykor kongott az ürességtől (lehetséges lenne ez? – kérdezzük a mai korban), és arra válaszul, hogy az előző napi ülésre Marcus Antonius úgy citáltatta be őt, betegen (vagy „betegen”), feleli, hogy „mi az, Hannibál a kapuk előtt?”.
A De finibus bonorum et malorum (A jó és a rossz határai) című filozófiai műve negyedik, a sztoikusokat bíráló fejezetében így ír egy hosszadalmas példázatban:

si Hannibal ad portas venisset…[7]

Azaz: ha Hannibál a kapuhoz érkezett…


3 lorempisum

Riniolo: Lorem Ipsum (2012), Római Nemzeti Múzeum, „Michelangelo kolostora”

Ne menjünk el szó nélkül amellett, hogy ez az a mű, melynek részleteiből értelmetlen szóhalmazt gyúrva nyomdászok már régóta a betűtípusokat ellenőrző, az értelmetlenség miatt a figyelmet el nem terelő, Lorem Ipsum kezdetű szöveget alkották. Mint a 2012-ben nyugalmazott klasszika-filológia professzor, Richard C. McClintock[8] megállapította, a mű első fejezete 10. szakasza 32. és 33. bekezdése az alapanyag, például:

Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit…[9]

(Nincs, aki szeretné a fájdalmat magát; aki keresné és érezni akarná, csupán mert az fájdalom…)

A nyomdászoknak mai filozófiai művekből összeállított mintaszövegek értelmének szándékos összezagyválásával már aligha kellene bíbelődniük.


Egy szónak is száz a vége: a klasszikus auktorok a Hannibal ad portas alakot használták. (Livius más hadi összefüggésben is az ad portast használja.) Ez magyarázza, hogy ma ezt a változatot részesítjük előnyben az ötven éve még túlnyomó népszerűségű Hannibal ante portas-szal szemben. Mi ferdíthette el az eredeti, „Hannibal a kapuknál” értelmű szállóigét a „Hannibal a kapuk előtt” változattá? Találgatásainknak irányt szabhat egy másik neves klasszika-filológus, George A. A. Kortekaas (1928 – 2014) megállapítása, mely szerint a mondás hamarost szállóigévé vált, sőt, a római anyák a lefeküdni vonakodó gyerekeiket ezzel ijesztgették.[10] Egy szenátusra az is elég ijesztően hat, hogy Hannibál a városkapuknál áll, de egy gyerek fantáziáját bizonyára jobban megmozgatja, ha Hannibál az ajtó előtt lesi fenyegetően a gyerekszoba eseményeit.


[1] Hannibál a kapuk előtt

[2] Capua ostroma

[3] Róma története

[4] http://mek.oszk.hu/06200/06201/html/romai3.htm#3

[5] http://www.thelatinlibrary.com/cicero/phil1.shtml

[6] Cicero szónoki fogása

[7] A jó és a rossz határai

[8] Richard C. McClintock

[9] Lorem Ipsum

[10] ijesztgetés Hannibállal

Reklámok

One response to “Hannibál, a farkas

  1. Visszajelzés: A pintyről | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s