Ravasz érvelések

1 fox

Marc (1880 – 1916): Kék-fekete róka (1911)

A „ravasz” szó eredetére azonnal három, egymást gyengítő magyarázat is forog: egy finnugor, egy szittya és egy sumér. Vizsgáljuk a kérdést előítéletektől mentesen.

2 Ravasz

Kur (1926 – 2009): Ravasz László (1882 – 1975) dunamelléki református püspök

A finnugristák álláspontját képviseli állandósult referenciánk, a Zaicz-féle Etimológiai szótár. A zürjén ruć, a mordvin ŕiveś és a finn repo rókát[1] jelent. Ezek hátterében az ősi finnugor repä(-c ), „róka” állhat. A ravasz eredetileg a magyarban is rókát jelentett.[2] Ugyanúgy, ahogy számos más nép összekapcsolta a róka fogalmát a ravaszsággal (már ami a látható lényeket illeti – mesteri mimikri folytán a legravaszabb állatok a szemünk elé sem kerülnek), a magyar is így gondolkodott, és a rafináltság fogalmára egyszerűen ráhúzta a „róka” szót. Régóta létező Ravasz  családnevünk is Rókát jelentett.[3]

3 oszet

A „szittya” elmélet szerint a szó iráni eredetű. Az oszét nép túlnyomó többsége Észak-Oszétia-Alániában él. Az ottani kisebbségük (a köztársaság nyugati felén) a digor nyelvjárást beszéli, melyben a róka робас.[4] A többségi (és irodalmi) iron nyelvjárásban ugyanez рувас.[5] Oszétia (hogy-hogy nem)1938-ban tért át a (részben a nyelvükhöz igazított) cirill betűkre, és északon a mai napig ezt használják.[6] Forrásunk szűkszavúan annyit említ, a szó az óiráni raupasa szóból ered, ám nem időzik annak feltárásával, a két óiráni nyelv melyikéről van szó, a nyugaton beszélt óperzsáról vagy az óiráni (zoroasztriánus) egyházi nyelv alapjául szolgáló avesztáról.[7] Mindkettőt a modern korban rekonstruált szittya ősnyelv utódjaként is kezelik (az ebben hívők).[8] A raupasa a két nyelv közül, szakértői vélemény szerint, az óperzsában fordul elő. Ez lehet a mai iráni روباه, rivos, azaz „róka” elődje.[9] Alán közvetítéssel (a rovasából) került át a mai oszét nyelvjárásba a „róka” szó, mely az ómagyarban – a „szittya” elmélet szerint – „ruoz”, „ruvoz” alakot öltött.
A „sumér” elmélet tanítása szerint a sumér rabasu, „lesben álló” (igazolhatatlan) perzsa közvetítéssel került át a magyarba immár „ravaszként”.
Maga a „róka” szó is a finnugor „ravaszból” származik, a rav- vagy rov- tőből, kicsinyítéssel.[10]


Ettől teljesen eltérő, de hasonlóan csavaros a „ravasz” mint a puska elsütője eredete. A számszeríjon az ideget feszítve tartó, rovátkolt henger volt a „rovacs”, melynek „rovasz” alakja is ismert, és ez lett a „ravasz” alapja. Hasonló a román „ravasz”, a trăgaci alapja is.Ez a trage cu arcul, vagyis az „íj felajzása”, „felhúzása” eredetre megy vissza, és ilyenképpen a trage is annyit tesz románul (egyebek mellett), „lő”. A „felhúzás” természetesen a latin trahere, „húzni” szóból származik.[11] Ez pedig az indoeurópai tragh-, dheragh- („húz”) gyökökből, melyekből az azonos értelmű görög τρέχω, trekho és angol drag szavakat is levezetik.[12]

4 pszeudoszferaKövetkezésképpen a húzógörbét, a traktrixot is, melyet egy olyan kocsi ír le, amelyet egy egyenes pályán mozgó ember húz, de maga a kocsi nem az egyenes egy pontjából indul. A görbét az egyenes körül megforgatva kapjuk a Bolyai (1802 – 1860) – Lobacsevszkij (1792 – 1856) – geometriában kulcsszerephez jutó pszeudoszférát.

Ugyancsak innen ered a német tragen, „hordani”, ebből a „hordár”, a Träger akinek stílusát a „tróger” és „trágár” szavak is megőrizték. Feltehető, hogy a tragen fejleménye a cseh trakač, „talicska”, amely a németbe visszakerülve már Tragatsch, magyarán „tragacs”. A német Tracht, „teher” délnémet területeken Trächtté vált, ebből lett a magyar „teher”, a „zavaró” tárgyragnak gondolható szóvégi t elhagyásával és az eredeti „tereh” hangátvetésével.


[1] http://www.fincd.com/finnish/repo.html

[2] Etimológiai szótár

[3] a Ravasz családnév

[4] робас

[5] рувас

[6] http://www.omniglot.com/writing/ossetian.htm

[7] https://www.fas.harvard.edu/~iranian/Avesta/a02_introduction.pdf

[8] a szittya nyelvről

[9] http://charvadeh.blogfa.com/1394/04/4

[10] http://www.szokincshalo.hu/szotar/?

[11] https://ro.wiktionary.org/wiki/tr%C4%83gaci

[12] https://en.wiktionary.org/wiki/traho

Reklámok

One response to “Ravasz érvelések

  1. Visszajelzés: Üvegekről, vitriolokról | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s