Vér a szemöldökfán

1 chateau_amboise_accueil

az Amboise-i kastély

7 És vegyenek a vérből és tegyenek belőle a két ajtófélfára és a szemöldökfára azokon a házakon, ahol elfogyasztjátok.[1]

2Móz12

A kivonulástörténet egyik drámai csúcspontján bárány vérével jelöli meg a választott nép a saját otthonát, hogy azt az öldöklő angyalok elkerüljék, és az Úr tizedik csapását, az elsőszülöttek megölését az egyiptomi népre zúdítsák. Az egyszerűségük miatt világos jelképek sokaságát kínálja az epizód, például a tilalom, hogy a megjelölést követő reggelig nem hagyhatják el otthonukat, a halál kapujának önkéntes átlépését is tiltja, a véres művelet a biztonság és a túlélés súlyos árát szimbolizálja, önmagában a bárányvérben a kései egzegéták Jézus áldozatának előképét látták.

2 Milano_San_Ambrogio

A milánói Szent Ambrus – templom főkapuja (a Megváltó bárány képében, szaszanida motívumok közt)

A racionális, bár kissé gyerekes ellenvetésre, hogy a mindentudó Úrnak és küldötteinek mi szüksége volna külső jelekre, azt felelhetnénk, nem szabad a változhatatlan Istent összekeverni az Isten-kép változásával az Ószövetség hosszú ideje alatt; a megjelölés (más jelekhez hasonlóan) nemcsak az isteni kapcsolódás, hanem az összetartozás lelki élményét is megszilárdította. Kevésbé drámai, de hasonlóan véres eseményeknek későbbi szemöldökfák is tanúi voltak.


A kelta mondakincs egyik jeles hőse a „diadalmas tehénpásztor”, Lóegaire[2] Búadach. A „kutyakedvelő” Conchobar[3] király költője, Aed mac Ainninne együtt hál Aranyhajú Mugainnel. Rajtakapják őket, és ezért a költőt halálra ítélik. A király parancsára elfogott Aed maga választhatja meg halálnemét, aki a vízbe fojtást jelöli meg. Csakhogy akármerre is hurcolják Írországban, a vizek felszáradnak előtte, mígnem Loch Laihoz nem érnek Lóegaire Búadach háza előtt. A tóra nem hat Aed varázsigéje. Ekkor a költő félelmében felkiált: „Lóegaire, jaj nekem!”. A hős talpra ugrik, ám koronája a szemöldökfába ütközve a hősön halálos sebet ejt. Még így is meg tudja menteni a költőt, de a maga élete elszáll.[4] Itt is világos a jelkép: a művész, a költő élete az igazi érték, a költő, ha nem is bűntelen, büntethetetlen, és életmentő varázsa még azokra sem terjed ki, akik megmentik őt: a leghétköznapibb baleset olthatja ki életüket.


Természetesen vannak könnyebb kimenetelű (vagy annak tűnő) összeütközések is a szemöldökfákkal, mint amilyen a kisebb baleset is Tolsztoj (1828 – 1910) Miből él az ember? című, 1885-ben írt novellája (mely a Földön büntetését töltő Mihály arkangyal és a jó lelkű Simon varga emelkedett tanmeséje) hatodik fejezetében. Ott a nem végzetes, de hatalmas csattanás a szemöldökfába ütköző úr szívósságára példa. Legalábbis látszólag. Az úr hazafele, ismeretlen okból, meghal a kocsijában.[5]


3 Charles_VIII

VIII. (Nyájas) Károly (1470 – 1498)

Bizonyára a legismertebb eset VIII. (Nyájas) Károly francia királyé. Ma leginkább a nemzetiségét foglaljuk tömör, négybetűs profán fohászba(franc). 1495 vérpezsdítő májusán a konstantinápolyi ambíciójú felség csapatostul megszállta a különben nem ellenálló Nápolyt, és ott fényes külsőségek közepette a „világítótornyon inneni” (Nápoly) és „túli” Szicília, valamint Jeruzsálem királyává koronáztatta magát. Nem sokra rá nemzetközi seregek űzték haza, de az ott töltött időben a seregei a vérbajt Nápolyra zúdították. Legalább is a nápolyi beállítás szerint.[6]

4 Louis_X_le_Hutin

X. (Civakodó) Lajos (1289 – 1316)

Közel kétszáz évvel korábban X. (Civakodó) Lajos  honosította meg a teremben játszott teniszt. Lelkesedése a sportág iránt súlyos dinasztikus válságba sodorta az országot. Oly mértékben elhanyagolta feleségét, Burgundi Margitot (1290? – 1315), hogy az unatkozó fiatalasszony állítólag egy (sőt két) lovag karjai közt kereste felüdülését. A vádat nem bizonyították, mindenesetre gyermekét kizárták a trónöröklésből, magát börtönbe vetették, ahol két évre rá meghalt.

5 Clemence

Magyarországi Klemencia (1293 – 1328)

A király ekkor nőül vette Magyarországi Klemenciát, ám gyermekük, I. (Utószülött) János születését (mint az utód mellékneve is sugallja) már nem érhette meg. (A négy napos király halála körül számos és bonyolult pusmogás indult meg.) X. (Civakodó Lajos) végzetét ugyanis tenisz okozta: túlhevülten jéghideg bort fogyasztott.

7 John_I_of_France

I. (Utószülött) János (1316 – 1316)

6 Anne_Beaujeu moulins_i_mester 1489-99

Hey: Beaujeu-i Anna (1461 – 1522) 1489 és 99 között

A teremben játszott tenisz okozta VIII. (Nyájas) Károly halálát is.[7] Amboise-i kastélyában 1498. április 7-én kora délután felesége, Beaujeu-i Anna társaságában teniszmérkőzést tekintett meg, ám kifele menet megbotlott egy elkorhadt padlódeszkában, és fejét a galéria biztonsági okokból alacsonyra épített ajtajának szemöldökfájába ütötte (akkoriban nem a tűztől, hanem az erőszakos behatolóktól tartottak). Több órás agónia, imát mormoló ébrenlét, öntudatlan ájulás után a király kilehelte a lelkét. Suttogások indultak meg. Lehet-e, hogy egy kimondottan életerős fiatalembert egy ilyen ütközés a sírba vigyen? Nem tudjuk eldönteni.[8] Végtére is a spirochaeták jelentős pusztulást képesek végbevinni az agyban.
Ugyanebben a kastélyban halt meg 21 évre rá Leonardo da Vinci (1452 – 1519).


[1] Mózes öt könyve és a Haftárák

[2] Lóegaire

[3] Conchobar

[4] http://www.maryjones.us/ctexts/loegaire.html

[5] http://rvb.ru/tolstoy/01text/vol_10/01text/0245.htm

[6] VIII. Károly

[7] tenisz: élet és halál

[8] http://www.historytoday.com/howell-lloyd/birth-louis-xii-king-france

Reklámok

One response to “Vér a szemöldökfán

  1. Visszajelzés: Az elátkozott királyok rövid története | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s