Tétova röpködés a moly és nyelvrokonai körül

A sokszor bizonytalan indoeurópai etimológia a „moly” eredetének magyarázatában úgyszólván remekel.

1 moly

A math- vagy moth- gyök lárvát, férget jelent. A szétterjedés gócpontja talán az ősi grúz Szvanéti tartomány nyelve. 2 SvanetiaAbban a mat’ļ jelentése ugyanez, mi több, az irodalmi grúzban is a მატლი, matli lárvát jelent.[1] De annak is vannak hívei, hogy a „terjesztő” inkább a tádzsik Szugd körzet jagnobi nyelve, mely szókincsében közel áll a pastuhoz, és amelyben számos olyan szó található, mely különösen hasonlít egyes angol szavakhoz és orosz megfelelőikhez egyaránt.

3 Sughd

Az aszalványmoly jagnobi nyelven ugyanis motta.[2] Emlékeztetőül: angolul a moly moth, oroszul мотылёк.

4 Plodia interpunctella

Az angol szó közvetlen elődje az óangol moððe, melynek eredetije az észak-umbriai mohðe. Ugyanakkor az óangol maða szóhoz is lehet köze, melynek jelentése „nyű”, vagy a midge, „szúnyog” szóhoz. A midge azonban egy alternatív elmélet szerint a hangutánzó latin musca, „légy” szó fejleménye, akárcsak a „moszkitó”.[3] Vagy a mi „muslica” szavunk, mely a horvát mušica közvetlen átvétele. Több északi nyelvben is megőrződtek ehhez hasonló alakok: svédül a szúnyog mygga, a moly mal (!), a norvégban ugyanezek mygg, illetve møll (!). Az orosz szó az ószláv metyljь vagy motyljь múltra néz vissza, mely azonban egyidejűleg a horvát mètīlj őse is.[4] Kell-e hangsúlyoznunk, hogy ez a szó mit jelent? Mételyt.[5]

májmételyg_truncatulaIgen, kedvelt Fasciola hepaticánkat („májbeli szalag”, lásd még nyaláb, fasces; fasizmus), azaz a csodálatosan bonyolult, rendkívül szapora májmételyt, mely petéinek több életciklusa is végbemegy a néhány milliméteres törpe iszapcsigában, melynek teteméből aztán a lárvák, mint egy rossz cipőből, kilépnek, mocsárparti leveleken tokba záródva várják türelemmel a mit sem sejtő birkákat. A birkák epevezetékébe és májába eszik be magukat, ahol két és fél – három centiméteres kifejlett példányokká érnek. Az embert is megtalálják. Ezzel persze csak főbb vonalaiban írtuk le ennek a csodálatos lénynek az eseményekben gazdag életét.[6] Egy korábbi vizsgálatunkhoz kapcsolódik a kolbászalakjáról (és -színéről?) elnevezett másik métely, a Botulus microporus.

6 Botulus microporus

Ugyanakkor egy elmélet azt tanítja, az orosz мотылёк az óorosz мотыло, „ürülék” szóra megy vissza, és így mai állatkertünket a döglégy is színesíti.[7] (Persze, vetem fel innen a „konyhából”, miért is ne nyerhette volna éppen a мотыло a nevét a látogatóiról?) A мотыль viszont szúnyoglárvát jelent.

7 arvaszunyogAz oroszban a мотылёк aztán a még ismerősebb моль szóvá rövidült társnévként.[8] A magyar „moly” nem feltétlenül az oroszból került a nyelvbe: szinte minden környező szláv nyelvből átvehettük, a „mételyhez” némileg hasonnlóan, mely délről érkezett nyelvünkbe.[9] (A mètīlj horvátul a májra szintén katasztrofális hatású „metil” is, de ez csak véletlen egybeesés.)


A latin „könyvkukac” vagy „moly”, a tinea kicsinyített alakja a ruhamolyok nemzetsége tudományos nevének, a Tineolának.[10] A törpe iszapcsiga binómenje Galba truncatula, „csonkolt férgecske”: a latin „férgecske”, galba a gall „kövér” átvétele.[11]


[1] szvanéti nyelv

[2] jagnobi nyelv

[3] moth

[4] metyljь vagy motyljь

[5] https://en.wiktionary.org/wiki/metilj

[6] májmétely

[7] http://www.pochemyneinache.com/alfavit/12/str198.html

[8] моль

[9] http://www.szokincshalo.hu/szotar/?

[10] https://en.wiktionary.org/wiki/tinea

[11] https://en.wiktionary.org/wiki/galba

Reklámok

One response to “Tétova röpködés a moly és nyelvrokonai körül

  1. Szóval próbáljam meg megszeretni e csodálatos lényeket.

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s