Az első erszényes…

…amelyet fehér ember feltehetőleg megpillantott, a kuszkusz, pontosabban egy bizonyos kuszkusz.

1 kuszkusz

És bármilyen csábító is, hogy böjti időszakban egy egészen másféle kuszkuszról írjunk, velük folytatjuk az erszényesekről hébe-hóba írt megjegyzéseinket.

3 Ternate_Volcano

2 GalvaoAz első ilyen erszényes pontos meghatározása nem egyszerű. Az ősforrás António Galvão (1490? – 1557), a Fűszer- vagy Maluku-szigetek fő portugál telepe, Ternate gyarmati elöljárója (kapitánya). Feljegyzéseiben az alábbiakat olvassuk. (Levele a sevillai Jezsuita Könyvtárban lappangott 1971-ig, akkor bukkant rá Hubert Jacobs atya.)

valaszto


Némely állat a vadászmenyétre hasonlít, csak valamivel nagyobb. Nevük kusus. Hosszú farkuk van, az ágra egy-kétszer rátekerve annál fogva lógnak le a fákról, mely állandó lakóhelyük. Hasukon zseb van, mint valami köztes erkély. Amint kölyöknek adnak életet, a belsejében mellbimbót növesztenek a számára mindaddig, amíg további táplálást nem igényel. Amint megszülte és a táplálást befejezte, a nőstény ismét teherbe esik.


Forrásunk  szerint a ma is ott lakó, szürkés-barnás szőrű Phalanger orientalis, „keleti” kuszkusz, azaz magyarul szürke kuszkusz jöhet itt számításba.[1] Az állat angol neve mindenesetre northern common cuscus, azaz „közönséges északi kuszkusz”.

Ezt az egyszerű, átlátható helyzetet kavarja fel az ausztrál kormány, legalábbis annak egy honlapja, mely ugyanennek a megállapításnak a végére szerkesztői észrevétel formájában hozzáfűzi: az állat fajneve ma intercastellanus. 5 intercastellanusAz tény, hogy ezt a két fajt sokáig azonosnak gondolták, ám éppen mára kiderült, hogy két fajról van szó. Az intercastellanus nem is él a Fűszer-szigeteken (bár négyszáz éve még élhetett volna).[2]
A Phalangeridae, azaz a kuszkuszfélék (korábban: kúszóerszényes-félék) családja rengeteg, még ma sem pontosan tisztázott számú fajt és alfajt tartalmaz. Nyugattól Keletig Kelet-Celebesztől a Salamon-szigetekig, ugyaninnen Délig Tasmániáig népesítik be a szigetvilágot[3], azaz mint országnak Indonéziának, Pápua-Új-Guineának, Ausztráliának és a Salamon-szigeteknek a „polgárai”. Némely faj csak egy-egy apró szigeten él. Nem érdektelen a biológusok csavaros észjárása neveik adásában, nézzünk itt is körül egy kicsit.
A család neve a görög φαλάγγιον, falangion (eufónia!), azaz „pókháló” szóból ered, az pedig a φάλαγξ, falanx, azaz „pók” szóból. A kuszkuszfélék hátsó lábujjai közti „pókhálószerű” hártya az elnevezés alapja.[4] A φάλαγξ sokjelentésű szó, egymással furfangos alaki összefüggésben, a „pók” is köztül van, de a fatörzs is, melyre a keresztmetszete felől nézve kétségkívül pókhálószerű alakzat rajzolódik ki[5], egyúttal lábujjcsontot is jelent, és, ki tudja, talán a lábujjak szabályos elrendeződéséből és taposó szándékából, ebből ered a hadrend, latinul phalanx [6], majd ebből a „falanszter”.

6 EntrecasteauxMásfelől… Három megerősített ház, Riforan, Salgues és Pardigon közt fekszik a francia Entrecasteaux városkája (mintegy félúton Marseille és Nizza között). Neve, „Várak közti”, feltehetően ebből az elhelyezkedésből fakad.[7] Jean-François de Galaup de La Pérouse grófot (1741 – 1788?) a francia kormány expedícióra küldte a Csendes-óceán távol-keleti térségeibe a James Cook kapitány (1728 – 1779) által fel nem tárt területek felkutatására. A gróf egy heves bennszülött-támadást követően a megmaradt legénységgel elmenekült, de hajójuknak nyoma veszett.

7 ENTRECASTEAUX

Ekkor a Remény, azaz Espérance fedélzetén a felkutatására küldték Antoine Raymond Joseph de Bruni d’Entrecasteaux (1737 – 1793) lovagot[8], akinek családja Entrecasteaux-ból származott. A felkutatás sikertelen volt, de az út során számos felfedezést tettek a szintén jelenlevő botanikusok.

8 Anigozanthos rufus

Egyebek mellett találtak egy virágot, mely mára világszerte népszerű lett, a piros kengurumancsot. A virág tudományos neve Anigozanthos rufus; a fajnév világos módon a színére utal, a nemzetség neve a görög άνισος, anisos, azaz „egyenlőtlen” és άνθος, anthos, azaz „virág” szavakból adódik össze (ld. antológia, „virágoskert”) a szirmok különleges egymásutánja alapján.[9] Pápua-Új Guinea egy szigetcsoportját is meglátogatták, melyet jóval később, 1873-ban térképezett fel pontosan és nevezte el a lovagról D’Entrecasteaux-szigeteknek John Moresby ellentengernagy (1830 – 1922).[10] Pápua-Új Guinea mai fővárosának, Port Moresbynek a neve azonban nem az ő emlékét őrzi, hanem apjáét, sir Fairfax Moresby tengernagyéét (1786 – 1877), mint ahogy az ahhoz közeli Fairfax kikötőé is. (Mindkét nevet John Moresby adta.)[11] Érdekes egybeesés, hogy ifj. Moresbyt is felkutató akcióra küldték a térségbe. A nagy orosz antropológust és biológust, a rabszolga-kereskedés harcos ellenzőjét, Nyikolaj Nyikolajevics Mikluho-Maklajt (1846 – 1888) kellett megtalálnia. Ennek örvén John Moresby számos helyre el tudott látogatni, de a nagybeteg Mikluho-Maklajt is megtalálta, aki szerencsésen fel is gyógyult.[12] Száz szónak is egy a vége, Michael Rogers Oldfield Thomas (1858 – 1929) 1895-ben azért adta a sötétfarkú kuszkusznak a Phalanger intercastellanus [13] tudományos nevet, mert ez a faj a D’Entrecasteaux-szigeteken él. A sziget nevének „latinosítása” az intercastellanus, ami erősen megtévesztő, mert a castellanus nem várat, hanem várurat jelent latinul.

9 eszaki_rokakuzu
Figyeljük meg a biológusi észjárás csavarosságát a kuszkuszfélék családjába tartozó északi rókakuzu példáján keresztül is. Maga a „kuzu” a „kuszkusz” egy változata, amint azt a francia cousou / couscous esetében is látjuk.[14] Az alfaj tudományos neve Trichosurus vulpecula arnhemensis. A nemzetségnév a kései görög θρίξ, thrix, azaz „szőr” szóból képzett („szőrös”), ebből lett az újlatin trichosurus.[15] A vulpecula latinul rókácska, kis róka.[16] Mint a hasonnevű Vulpecula (Kis Róka) csillagképben.

10 Vulpecula

Eddig, mondhatni, rendben vagyunk.

11 ArnhemA folytatáshoz először is azt idézzük emlékezetünkbe, hogy a holland Arnhem városának jelentése ”Arendsheim”, azaz „sasok otthona”.[17] Arnhem városának nevét viselte a Holland Kelet-Indiai Társaság kapitányának, Willem Joosten van Coolsteerdtnek(1570 – ?) a térségbe irányított hajója, melynek nevét az Arnhem-fok[18] és az északnyugat-ausztráliai Arnhem-föld is felvette: utóbbit az Ausztráliát a XIX. század elején körbehajózó Matthew Flinders (1774 – 1814) adta.[19] Ezen a földön honos az északi rókakuzu.[20]


No de itt áll előttünk a „kuszkusz” szó rejtélye. Van, aki a Fűszer-szigetek egy helyi nyelvét teszi meg forrásul, talán Galvão idézett beszámolója alapján – de a beszámolót jóval később találták meg, mint amilyen régóta használják magát a szót Európában.[21] Elterjedtebb álláspont szerint a szó új-guineai eredetű.[22] Pápua-Új Guineában számos nyelvet beszélnek, és bár bizonyos, hogy a szó legfeljebb ezek egyikében keletkezhetett, de egyrészt nem zárható ki, hogy a nyelvek egymásra hathatnak a szó fejlődésében, másrészt kétségtelen, hogy ezeknek a nyelveknek a körében szóeredet-vizsgálatot folytatni bizonyára nagyon nehéz. Amit amatőrként tehetünk, az az, hogy egy-két helyi nyelvben körülnézünk. A három hivatalos nyelv közül az egyik színtisztán nem helyi (angol), a másik kettő a tok piszin és a hiri motu.[23] A tok piszin maga is angol kifejezés torzulása: talk pidgin, „pigdint beszélni”.[24] Pidgin nyelv, az originalitása természetesen fel sem merül. Mindenesetre a cuscus szót ismerik, jelentése: oposszum.[25] A hiri motu úgyszintén pidzsin, nyilvánvalóan nem ősi, de az ősi motu nyelvből alakult.[26] Mindamellett a cuscus szó különféle írásmódú esetleges változataira nem bukkantam.[27] Egy közvetett bizonyítékunk mégiscsak rendelkezésre áll a „kuszkusz” szó új-guineai eredetére. Számos hasonlatuk, szólásuk áll szoros összefüggésben a természettel. Ezek egyike: biztonságban van, mint bébikuszkusz az anyja erszényében.[28] Valószínűtlen, hogy a kuszkuszok hazájában ezt idegen néptől vették volna át.


[1] Phalanger orientalis

[2] http://www.iucnredlist.org/details/16857/0

[3] a kuszkuszok elterjedtsége

[4] https://en.wiktionary.org/wiki/phalanger#English

[5] falanx

[6] phalanx

[7] Entrecasteaux

[8] Antoine Raymond Joseph de Bruni d’Entrecasteaux

[9] https://www.anbg.gov.au/gnp/interns-2006/anigozanthos-flavidus.html

[10] http://www.britannica.com/place/DEntrecasteaux-Islands

[11] http://adb.anu.edu.au/biography/moresby-john-4241

[12] Nyikolaj Nyikolajevics Mikluho-Maklaj

[13] http://eol.org/pages/313878/overview

[14] https://fr.wiktionary.org/wiki/opossum

[15] http://www.myetymology.com/latin/Trichosurus.html

[16] http://www.thefreedictionary.com/Vulpecula

[17] http://www.crwflags.com/fotw/flags/nl-ge-ah.html

[18] http://www.zoominfo.com/p/Willem-van%20Colster/1991138954

[19] Matthew Flinders

[20] rókakuzu

[21] http://www.memidex.com/cuscus

[22] http://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/cuscus

[23] tok piszin

[24] http://www.angoltanszek.hu/TUT/tut.php?tid=1599

[25] tok piszin szótár

[26] http://www.britannica.com/topic/Hiri-Motu

[27] hiri motu és tok piszin szótár

[28] bébikuszkusz az anyja erszényében

Reklámok

3 responses to “Az első erszényes…

  1. Visszajelzés: Állat- és embersereglet a porcelánkereskedésben | SUNYIVERZUM

  2. Visszajelzés: Tévhiteknek ellenálló méreg: az akonitin | SUNYIVERZUM

  3. Visszajelzés: Kuszkuszok évezredei | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s