Balzsamok és bergamaszkok

1 Bergamo 1450

Bergamo, 1450

A lendületes, vidám bergamaszk, bergomaszka vagy bergamasca XVI. századi eredetű, Bergamo környéki tánc, mely nemcsak a kor zenéjében jutott szerephez, de a kortárs irodalomban is:

BOTTOM

No assure you; the wall is down that
parted their fathers. Will it please you to see the
epilogue, or to hear a Bergomask dance between two
of our company?[1]

ZUBOLY

Nem a! kérem alássan. A fal, mely atyjaik telkét választá, le van dönte. – De nem méltóztatik megnézni az epelógust, vagy meghallgatni két emberünk bergomaszka táncát?

Shakespeare (1564 – 1616): Szentivánéji álom (1594 – 95), V/1. Arany János (1817 – 1882) fordítása (1863)[2] 

A reneszánsz „szép világ” elmúltával a bergamaszk nosztalgikus gondolatokra ihleti a kései utókort:

Votre âme est un paysage choisi
Que vont charmant masques et bergamasques
Jouant du luth et dansant et quasi
Tristes sous leurs déguisements fantasques…

Különös táj a lelked: nagy csapat
álarcos vendég jár táncolva benne;
lantot vernek, de köntösük alatt
a bolond szív mintha szomorú lenne…

Verlaine (1844 – 1896): Holdfény (1869). Szabó Lőrinc (1900 – 1957) fordítása (1950)

Debussy (1862 – 1918) Bergamaszk szvitje (1890, 1905) Holdfény tételének, Fauré (1845 – 1924) Maszkok és bergamaszkok – szvitjének (op.112, 1919) azonban már nem a bergamaszk az ihletője, legalábbis nem közvetlenül: a forrás Verlaine verse.[3]


2 Bergamo

Bergamo óvárosa

Bergamo, pontosabban annak óvárosa hegyen helyezkedik el. Innen származik a neve is, melynek latin eredetije Bergamum, a ligur berg, „hegy” szóból. Ennek és az északabbi, azonos berg, Berg, azaz „hegy” szavaknak az indoeurópai bhergh- gyök[4] az alapja, melynek jelentése: magasság.[5]


3 polenta e osei

Bergamónak nemcsak a táncát köszönhetjük. A bergamói vagy bergamaszk konyha csemegéi között első helyen áll a polenta e osèi, ez a finom őrlésű árpalisztből készült édesség.

4 polenta Pietro Longhi

Longhi (1701? – 1785): Polentakészítés

A polenta visszavezethető indoeurópai gyökre, a pel-re, mely port és lisztet egyaránt jelent. Ez szerteágazó nyelvi fejlődés kiindulópontja a szélrózsa minden irányában; bennünket a latin pulver („por”) – pollen („finomliszt”) – polenta („hántolt árpa”) vonulat érint. A középső állomásról itt csak annyit, hogy a pollen szót „virágpor” értelemben először Linné (1707 – 1778) alkalmazta 1751-ben.[6] Az osèi a bergamói nyelvjárásban madarat jelent, ez a sütemény tetejére helyezett madárformájú, csokoládés-marcipános díszítésre utal.[7] (A cukrászattól nem idegen efféle alakzatokat madárnak nevezni, lásd: madártej.) Bármilyen utakra is csaljon minket a népi etimologizálás ősi ösztöne, a puliszka, azaz kukoricamálé forrását a hozzáértők máshol találják, véleményük szerint a szó délszláv eredetű.[8]


5 bergamottnarancs

Bergamo nemcsak az egészségüket kockára tevőknek kedveskedik. Egy, a térségben termesztett, keserűnarancshoz hasonlító citrusféle, a bergamottnarancs, Citrus bergamia héjából olyan illóolajat préselnek, melynek az egészségre gyakorolt kedvező hatásában régóta reménykedik az ember.

6 bergamottolaj

Nem alaptalanul: az újabb időkben feltárták, hogy a bergamottolaj a citrusfélék között különösen gazdag két olyan vegyületben, a brutelidinben és a metilidinben, melyek a rossz koleszterinnek már a kialakulását is gátolják, és a vércukorszintet is csökkentik.

7 Earl Gray

Úgyhogy azok, akik bergamottolajjal ízesített teát fogyasztanak, mint például az emiatt népszerű Earl Greyt, egészségjavulással is számoljanak.[9] Nincsen rózsa tövis nélkül: a bergamottolajat magukhoz vevők ne menjenek sűrűn a napra, mert az illóolaj bizonyos vegyületei, mint például a bergaptén és a bergamottin napsütésérzékennyé teszik a bőrt.[10] Így aztán élelmes vegyészek bergapténmentes bergamottolajat forgalmaznak. (Nem szeretném reklámozni.)


8 vízi menta

vízi menta

Illata alapján az angolban a vízi mentát (Mentha citrata) nemcsak a tudomány, de az angol nyelv is a citrusfélékhez hasonlítja, közelebbről a bergamottnarancshoz: bergamot mint. Egy másik mentolféle, az észak-amerikai vörös méhbalzsam vagy bíbor ápolka angolul szintén a bergamot névre hallgat. Tudományos neve, a Monarda didyma alapján monardának is hívják, vagyis a név „iker monardát” jelent.

 

9 vörös méhbalzsam

10 Monardes 1569

Nicolas Monardés (1493 – 1588)

A nemzetségnév a nagy spanyol botanikusnak, Nicolas Monardésnek (1493 – 1588) ad tiszteletet, aki Amerika flórájának feltárásában játszott úttörő szerepet.[11] A vörös méhbalzsam számos egyéb neve közül a XVIII. század közepétől az Oswego tea név is őrzi annak nyomát, hogy gyógynövényként is alkalmazták. (Oswego egy New York állambeli folyó, a név az őslakosok nyelvén annyit jelent: „befolyó” – egy nagyobb vízbe.)


A név különös leágazása a bergamott körte, melynek ma már több kinemesített alfaja is van, például az Esperen bergamottja, Pyrus communis ”Bergamott Esperen”. Pierre Joseph Esperen (1780 – 1847) belga pomológus kiváló növénynemesítő volt, egyik legízletesebb körtéjét egyszerre nevezte el feleségéről és a városról, melynek polgármestere volt: Josephine de Malines.[12] (A mayor ~ polgármester, major ~ őrnagy hasonló alakú szavak néhány tudóst ma megtévesztenek Esperen foglalkozása felől.[13]) Feleségekről körtefajtát elnevezni meglepően elterjedt szokás.[14]

 

11 Oswego

az Oswego

A bergamott körte nevének elterjedésében szerepe lehetett a „bergamottnarancs” szónak és a bergamottnarancs kifejezett körte-alakjának, de hamarabb, körölbelül nyolcvan évvel korábban, az 1610-es években jelent meg a bergamot mint körte Angliában. A körte nevének Bergamóhoz nem lehet köze: Itália túlsó végébe eső pontról hozták be. Erős fenntartásokkal kell fogadjuk, de nem kizárható, hogy neve a török beg-armudiból, azaz „bégkörtéből” ered, különösen nemes tulajdonságai alapján.[15]

12 bergamott korte


[1] http://shakespeare.mit.edu/midsummer/full.html

[2] http://mek.oszk.hu/00400/00496/00496.htm#5

[3] http://www.britannica.com/art/bergamasca

[4] bhergh-

[5] https://en.wiktionary.org/wiki/berg

[6] pollen

[7] http://nomadicsamuel.com/video-blog/polenta-e-osei

[8] puliszka

[9] Earl Gray

[10] bergamottnarancs

[11] Nicolas Monardés

[12] http://www.orangepippintrees.co.uk/articles/fruit-breeder-profiles

[13] http://csodakertesz.hu/esperen_bergamottja_440_kortefa

[14] http://www.agrostats.com/rosaceae/table-of-pears-part3.html

[15] bergamot

Reklámok

4 responses to “Balzsamok és bergamaszkok

  1. Visszajelzés: Erős várak | SUNYIVERZUM

  2. Visszajelzés: A XX. század első napja: hajnal és alkony | SUNYIVERZUM

  3. Visszajelzés: A manszanilyafa és kigőzölgései | SUNYIVERZUM

  4. Visszajelzés: Az óceán unokája | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s