A nyomorult, de merész bandikut

1 bandikut

bandikut

A bandikut neve vizsgálatakor bizonyosan a legkevésbé meglepő az a tény, hogy a bandikutok a bandikutalakúak rendjébe tartozó tizenegy faj, meglehetősen szövevényes családi viszonyokkal. A rend rajtuk kívül tartalmazza még az erszényesnyúlfélék vagy bilbifélék családját. Az Ausztrália és Új-Guinea nagy területeit belakó kedves éjszakai állat, a rágcsáló bandikut[1] népszerű figurája erszényesekről szóló természetfilmeknek, amelyekben, leiterjakabként, gyakran éppen a bilbiket fordítják bandikutra. Mindig legyünk résen!

2 bilbi

bilbi

Mielőtt rátérünk a bandikut nevének nyomozására, fussunk át röviden a tudományos nevek meglehetősen fantáziátlan, alaktani alapú etimológiáján, illetve a rivális „bilbi” eredetén.

  • A bandikutalakúak rendje a tudományos nevezéktanban Peramelemorphia. A szó a latin pera, „erszény”[2], latin meles, „borz”[3] és görög μορφή, morfe, azaz „alak” szó mesteri transzlinguális összeolvasztása, amint az a taxonómiában hétköznaposnak mondható.
  • Az erszényesnyúlfélék családja a Thylacomyidae. A thylaco- előtag, amint már láttuk, szintén erszényest jelent, az utótag a görög μῦς, mys, illetve latin változata, a mus, „egér” szó képzése. Az erszényesnyúlfélék családjába egyetlen nem, az erszényesnyulak tartoznak, tudományos nevükön Macrotis, ami a görög μακρός, makros, „hosszú” és ὠτικός, otikos, „fül” összetétele.[4]
  • A bilbi az eltűnőben levő ausztrál kamilaroi nyelven „hosszúorrú patkányt” jelent.[5] A patkány nem őshonos Ausztráliában, így aligha kockáztatunk sokat a feltételezéssel, hogy ezek az ausztrál őslakosok nem általában a hosszúorrú patkányokat, hanem kifejezetten ezt az állatot illették ezzel a tömör elnevezéssel.

Magának a bandikutnak az eredete azonban, váratlanul, indiai, ezen belül a délkelet-indiai telugu nyelvből származik. Ott egy, a bandikutnál jóval nagyobb patkányfélét hívnak hasonlóan. Egész pontosan pandikokkunak hívják ezt a patkányfélét.[6] A పండి, pandi jelentése disznó, disznóhús.[7] A కొక్కు, kokku ugyanakkor, ellentétben a nyugati feltételezésekkel, se egeret, se patkányt nem jelent önmagában, jelentése: „horog”. Összetételekben kétségkívül rágcsálókra alkalmazzák, talán a táplálékszerzésük módjára utalva. A నేలకొక్కు, nelakokku szó నెల, nela előtagja „törpét” jelent, az együttes jelentés: „vakond”.[8]

3 pestispatkány

rövidfarkú bandikutpatkány

A pandikokku angol neve pest rat, „pestispatkány”, és bár a pest nem egyedüli jelentése a „pestis”, itt ezt jelenti a szó. Azzal a gyanúperrel éltek ugyanis, hogy ez a faj terjesztette a pestist.[9] A magyar név is ezzel cseng egybe: indiai pestispatkány. Ám újabban arra a következtetésre jutottak, sem az indiai pestispatkány, sem a hagyományosabban a bűnösként kezelt vándorpatkány nem lehetett a fő hordozó. Az új gyanúsított a mongol versenyegér. Az okfejtés egyszerű.

4 gerbil

mongol versenyegér

Fák évgyűrűinek vizsgálatával megállapították, hogy a nagy európai pestisjárványok előestéjén mind a mongol versenyegér, mind a bolhája számára ideális szaporodási klíma uralkodott az élőhelyükön, azaz egy bizonyos csapadéktartomány és forró levegő. Az elmélet alapján így nem hajókon, hanem a selyemúton hurcolták be a pestist.[10] Az európai esetleírásokból mindenestre kiviláglik, hogy a pestis itt a vándorpatkányok körében is aratott.
Az indiai pestispatkány szelídebb magyar neve rövidfarkú bandikutpatkány. Élőhelye nem korlátozódik Indiára: megfigyelték már Jeruzsálemben[11] és Egyiptomban is[12].

6 koszapocok

kószapocok

5 Gray

John Edward Gray (1800 – 1875)

Tudományos nevét John Edward Gray adta 1832-ben, mely eredetileg Arvicola indica volt. Az Arvicola (kószapocok) előtag újlatin, az arvum, „mező” és -cola, „-lakó” összetételéből.[13] Ám 1842-ben Gray új nemzetségnevet kreált, a Nesokiát. Azóta az oda átsorolt Nesokia indica, „indiai nesokia” a tudományos név.[14] A nemzetség neve eredetének nyomozóit tovább bizonytalanítja, hogy Gray 1842-ben társszerzője volt a nembe tartozó fajokról szóló, The Nesoki című tanulmánynak (ezek szerint a nesoki a többesszám, vagyis a cím: A nesokiák).[15] Ugyanis így már a görög νησί, nesi, azaz „sziget” mint eredet mellé az indiai Nesoki keresztnév is felsorakozik nyomozási irányul. A Nesoki keresztnév nem mondható különösen gyakorinak, a mintavétel 2014-es időpontjában mindössze egy ember viselte, ezzel a 6 300 947-ik helyre felhozva a nevet a gyakorisági listán.[16] Ám ha a nyomozó inkább Gray lelkivilágának tanulmányozásával kezdi vizsgálódását, megkíméli magát fárasztó teóriák felállításától (és elvetésétől): a Nesokia eufonikus elnevezés, ami, bár ritkaság, távolról sem egyedülálló a taxonómiában. Azaz semmiféle eredete, hátsó és rejtett értelme nincs, mindössze a jóhangzás szándéka vezette alkotóját.[17]


7 Collins

David Collins (1756 – 1810)

Ausztráliában az ott megtelepedett angolok egy része nem volt különösebben érzékeny állatnevek precíz meghatározására. Leírásaikban gyakori a „hasonló”, a „-szerű”, alátámasztva a konvergens evolúció elméletét. David Collins ezredes, alkormányzó 1799-ben „olyan állatok” csontjairól számol be, mint az „oposszumok és bandikutok”. Egyikük sem élt Ausztráliában, bár 1827-től a bandikut nevet ráruházták erszényesek egy csoportjára. A bandikut, az óvilági „templom egeréhez” hasonlóan, a szánandó élőlény jelképe lett. Számos hasonlóság utótagjában szerepel: nyomorult, szegény, vak, éhes stb., mint egy bandikut. Mindamellett a népmesék másik vonulatához hasonlóan az egér életrevalóságával is felruházza némely szófordulat. Például „merész, mint a bandikut”. Vagy a bandikutolás: krumplilopás külső nyom (a föld feletti részek sérelme) nélkül.[18]


[1] http://a-z-animals.com/animals/bandicoot/

[2] pera

[3] meles

[4] https://en.wiktionary.org/wiki/Macrotis

[5] Thylacomyidae

[6] bandicoot

[7] pandikokku

[8] telugu-angol szótár

[9] http://eol.org/pages/1179270/overview

[10] http://www.bbc.com/news/science-environment-31588671

[11] indiai bandikutpatkány Jeruzsálemben

[12] indiai bandikutpatkány Egyiptomban

[13] https://en.wiktionary.org/wiki/Arvicola

[14] Dél-ázsiai emlősök

[15] The Nesoki

[16] http://forebears.io/surnames/nesoki

[17] emlősök tudományos neveinek magyarázata

[18] bandikutok, szólások

Reklámok

One response to “A nyomorult, de merész bandikut

  1. Visszajelzés: Kis tartalomjegyzék | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s