A nevetségesség hálózata

Óh, van-é még egy erémi szállás,
Régi barlang, szent fedél…

Csokonai (1773 – 1805): A tihanyi ekhóhoz (1803)[1]

1 endoplazmatikus retikulum

endoplazmatikus retikulum

A „női kézitáska” „ridikül” és „retikül” alakja, az okok régóta foglalkoztatják az emberiséget, és az elemzések megtermékenyítően hatnak a további gondolkodókra. Egyik forrásunk például 2005-ben így vezeti be elemzését:

A lányok folyton szebbnél szebb kézitáskákra vágynak. És annyiféle, vonzóbbnál vonzóbb darabot lehet kapni a boltokban, hogy szinte választani sem tudunk közülük. De leginkább mégiscsak a felnőtt nők retiküljei tetszenek nekünk. [2]

Kissé személytelennek érezhette a captatiót az öt évvel később papírra vetett másik forrásunk, ezért személyes tapasztalataival gazdagította:

Én kislány koromban folyton szebbnél szebb kézitáskákra vágytam. És annyiféle, vonzóbbnál vonzóbb darabot lehetett kapni a boltokban, hogy szinte választani sem tudtam közülük. De leginkább mégiscsak a felnőtt nők retiküljei tetszettek. [3]

A tényeket józanul foglalja össze harmadik forrásunk. Hogy az eredeti francia réticule formát azért torzították a „nevetséges” jelentésű ridicule-lé, mert nevetségesnek tartották volna mint viseletet, valószínűtlen. Inkább spontán torzulásra gyanakodhatunk. Amint a forrás megemlíti, 1838-ban Dickens (1812 – 1870) a Twist Olivérben már ezen a néven beszél róla:

”Tills be blowed!” said Mr. Claypole; “there’s more things besides tills to be emptied.” “What do you mean?” asked his companion. “Pockets, women’s ridicules, houses, mail-coaches, banks!” said Mr. Claypole, rising with the porter. [4]

Fenébe a kasszákkal! – mondta Mr. Claypole. – Sokminden van kasszákon kívül is, amit kiüríthetünk. – Ezt hogy érted? – kérdezte társa. – Zsebek, nők ridiküljei, házak, postakocsik, bankok! – felelte Mr. Claypole, feltápászkodva a barnasörével.

A Bálint (1906 – 1943) – Ottlik (1912 – 1990) – féle átdolgozott fordításban[5] nem találtam nyomát.

Mint egy további elemző rámutat, Balzac (1799 – 1850) 1846-ban írt Betti néni (La Cousine Bette) című regényében[6] szintén ezt a formát alkalmazza. A XI. fejezetben ezt olvassuk:

Donc, elle avait apporté dans son ridicule un cadeau qu’elle comptait faire à la baronne pour le jour de sa naissance. [7]

Így hát ridiküljében hozott egy ajándékot, amelyet a bárónő születésnapjára szánt.

Egybehangzanak a források a réticule eredetéről (mely a mai franciában „hajszálkereszt”, a réticulé pedig „hálós”).

2 bag

óegyiptomi, övre akasztható tárca

A forrás a latin reticulum, „hálócska” nem is feltétlenül kis hálószemeket jelentett, melyekből a messzi ókorban kialakították táskáikat, hanem lehetett egyszerűen szövetből készült tárca. Valahogy úgy, ahogy már Dr. Samuel Johnson (1709 – 1784) is megfogalmazza szótárában a „hálózat”, network jelentését (egyenlő távolságokban keresztezett módon elkészített tárgyak gyanánt – definíciójában a reticulated szót is felhasználva).

3 Reticulum

déli csillagképek: Háló, Aranyhal, Táblagy, Déli vízikígyó

Nicolas Louis de Lacaille abbé (1713 – 1762) posztumusz megjelent monumentális kötetében, a Coelum Australe Stelliferumban (A déli félgömb csillagképei) számol be először a Reticulum (Háló) csillagképről.

4 Paul of Thebes

Remete Szent Pál (227? – 341)

A latinban a rete („háló”) az eredeti alak. A háttérben az indoeurópai gyök, az ere-, „elkülönít” áll, ami például a litván retis, „szita” szó eredetéül is szolgált. Még különösebb, hogy ennek megfelelően az „elkülönült”, lakatlan hely a görögben ἐρῆμος, eremos; ebből eredően a „sivatag”, ἐρημία, eremia. Ezen keresztül a szintén elkülönülő „remete”, a ἐρημίτης, eremites.[8] Az angolok a hermit, „remete” szó első betűjét a középkori latin heremitének köszönhetik, amivé a korábbi latin eremitája alakult.[9]


 

 

(A ridicule is latin eredetű, közvetlenül a ridere, „nevetni” szóból származik, indoeurópai eredetére még nem bukkantak.[10])


[1] A tihanyi ekhóhoz

[2] retikul vagy ridikul, 2005

[3] retikul vagy ridikul, 2010

[4] Oliver Twist

[5] Twist Olivér

[6] ridicule

[7] https://fr.wikisource.org/wiki/La_Cousine_Bette/2

[8] https://en.wiktionary.org/wiki/eremite

[9] hermit

[10] risible

Reklámok

One response to “A nevetségesség hálózata

  1. Visszajelzés: Kis tartalomjegyzék | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s