Banalitások

BANCBANUS

A magyar békében is viseli a páncélt.

Grillparzer (1791 – 1872): Urának hű szolgája (Treuer Diener seines Herrn, 1830)[1]

A „banális” szó a hadba szólító parancs ófrancia szavából, a banból ered, melyet a szintén francia banal közvetített. A banal a földesúri birtokon a fizetség ellenében közös használatra szánt „közhelyeinek”, mint amilyen például a malom, összefoglaló neve volt az írásba adott jog alapján, és ahogyan a „közönség” és „közönségesség”, úgy kapcsolódott össze fogalmilag a banal és banalité (banalitás).[2] A ban előgermán eredetű szó, akkori alakja bannan, „bejelent”, „parancsol”, „tilt”. Az ófranciába az óskandináv banna, „elátkoz”, „tilt” közvetítéssel került. Az óangolban is hasonló értelmű szóként jelent meg, mint az ófranciában, ám Angliában később megőrizte eredeti értelmét is: „tilalmi rendelet”, „tilalom”. Az óírben bann „törvényt” jelent.

1 Banns-of-MarriageA két n-es változat, a bann is használatos egy angol kifejezésben: a banns of marriage a házasság kihirdetését jelenti. Az indoeurópai mélységben a bha- gyök áll, jelentése: „beszélni”. Örmény leágazás a բառ, ban („szó”). A „bandita” ebbe a családba tartozik: az olasz banditóból ered. A bandire ugyanis az angol ban mint „törvényen kívül helyez” olasz megfelelője. Elsőre meglepő, hogy a „banditának” és a „bandának” semmilyen kapcsolata sincs. Ez utóbbi szó történetével később foglalkozunk.


A ban fejlődése talán csavaros, de nyomon követhető. Más a helyzet a bánnal mint tisztségviselővel, aki egyebek mellett mint „tiltó” hatalmú nagyúr kapcsolódik az angolban vele azonos írásmódú banhoz.

2 Porphyrogenitus

Első írásos felbukkanását VII. (Bíborbanszületett) Konstantin (905? – 959) A birodalom kormányzásáról című művében találjuk:

καὶ ὁ βοάνος αὐτῶν κρατεῖ τὴν Κρίβασαν, τὴν Λίτζαν καὶ τὴν Γουτζησκά (kai o boanos auton kratei ten Kribasan, ten Litzan, kai ten Gutzeska)

…és bánjuk bírta Kribasát, Litzát és Gutzeskát
[3]


Az egyik magyarázat szerint a „bán” szó a perzsa بان, baan, azaz „fejedelem”, „kormányzó” leszármazottja, amely a szanszkrit pati, „őriz” szóból ered. E magyarázat szerint a szó nyugat felé avar közvetítéssel terjedt. A tisztségnévből képzett újlatin banatus az alapja Bánát nevének.[4] Ez a magyarázat valóságos családot alkot.

3 Balkan680

Ennél sokkal szívmelengetőbb a Magyarországon elfogadott vélemény. Ez nem kevesebbet állít, mint azt, hogy a király – Szent Nagy Károly (742 – 814) –, cár, császár – Julius Caesar (Kr.e. 100 – 44) – szavak mintájára a bán is személynév elvonatkoztatása, és mögötte a fortélyos avar Baján kagán († 603?)[5] neve áll. Ez lenne az elsőként említett magyarázat avar kapcsolata? Nem tudhatjuk.

4 Baján

A Baján férfi és női személynév mindenesetre arab eredetű, jelentése „fényességes” (bár nem „fényt hozó”), „ékesszóló”. De – kapcsolódjunk a fentebbi „bejelentésünkhöz is” – egyidejűleg „kinyilatkoztatás”, „bejelentés” is. Koráni név, azaz szerepel a Koránban (három alkalommal is).[6] Az ural-altáji nyelvekben is élő szó a ban, afféle vonzó és tekintélyes jelentésekkel mint „zsír” vagy „nagy”.[7] Mongóliában és Belső-Mongóliában a Bajan gyakori helységnév. (Jelentése: „gazdag”.[8]) Így, a zsurnalizmus nyelvén, „a mongol Miskolc”, azaz a negyedik legnépesebb város egészen 1941-ig a Bajan Tumen („Gazdag Sereg”) nevet viselte, mígnem felvette a diktátor, Horlogijn Csojbalszan (1895 – 1952) – újabb zsurnaliszta fordulattal: „a mongol Sztálin” – vezetéknevét.

5 2 Csojbalszan

két Csojbalszan

 

A román nemzeti valuta, a leu névmagyarázói egyetértenek a szó „oroszláni” eredetében, de a váltópénz, a ban etimológiája körül sok a civódás. Az egyik lehetőség az, hogy az „állatok királya” mellett egy kisebb úr, a „bán” szolgált a név eredetéül.[9]

6 ban


[1] http://hvg.hu/kultura/200512HVGFriss149

[2] http://www.szokincshalo.hu/szotar/?

[3] http://remacle.org/bloodwolf/historiens/constantin/administration15.htm

[4] ban

[5] Baján avar kagán

[6] http://quranicnames.com/bayan/

[7] ural-altáji bánok

[8] bajan

[9] http://www.genealogy.ro/banat/ban_leu.html

Reklámok

2 responses to “Banalitások

  1. Visszajelzés: Bandák szövevénye | SUNYIVERZUM

  2. Visszajelzés: Kis tartalomjegyzék | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s