A nap kaliforniai hőse

1 kaliforniai ürge

kaliforniai ürge

A kaliforniai ürgét leginkább sólymok, sasok, prérifarkasok, csörgőkígyók[1], amerikai borzok, menyétek, és vörös hiúzok eszik[2], olykor ellepik a tetvek és a bolhák[3], ám a kaliforniai ürge ezekre a megpróbáltatásokra olyan határozott r-stratégiával felel („Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet”, IMóz1:28[4]), hogy ellenségeinek listájára egy különösen veszedelmes nagyvad, az ember is feliratkozott. Ezzel a sorssal természetesen nincs egyedül az élők, különösen a rágcsálók rendjének világában. Amikor teheti, árpával, zabbal, makkal, tojással, rovarokkal, gyökerekkel, gumókkal, dióval, gyümölcsökkel táplálkozik.[5] Ám nem csalódik, aki úgy gondolja, kell lennie valamilyen különleges vonásának is, amely felkelti érdeklődésünket.
A kaliforniai ürge szembeszegülése a rá leselkedő leggyakoribb ellenséggel, a csörgőkígyóval bizakodással tölti el az élet reményvesztettjeit. Életének első hónapja után már ellenáll a mérgének.[6] (Ebben a tulajdonságában osztozik közeli rokonával, a sziklai ürgével.[7])

2 sziklai ürge

sziklai ürge

A kicsinyeit azonban minden erővel meg kell védje. Erre dolgozott ki két különös eljárást. Az egyik az, hogy bozontos farka lobogtatásával[8], homok- és kavicsszórással megpróbál ráijeszteni a támadójára:

Ráadásul vérkeringése szabályozásával még fel is tudja fűteni a farkát. A védekezés olykor támadásba is átcsap, ha a csörgőkígyó nem tágít. Ám kérdés, egy mégoly energikus faroklengetés is miképp gyakorolhat elijesztő hatást egy csörgőkígyóra. És ez a második harci eszköz. A kaliforniai ürge ugyanis előszeretettel kutatja fel csörgőkígyók levedlett bőrét, ezzel szenvedélyesen bedörzsöli a farkát, a jobb hatásért meg is rágcsálja, be is nedvesíti a bőrt, és ezzel azt éri el, hogy csörgőkígyó-illatban úszik. Ez az, ami visszarettenti a csörgőkígyót (zavart gondolatvilágában a kaliforniai ürge mint kígyász merülhet fel), és talán egyéb támadókat is. A mimikri szép és ravasz példája: egy másik állat illatfelhőjét felhasználni a túlélésre.[9]

kal


Tisztázzunk még néhány tudományos apróságot. A kaliforniai ürge, Otospermophilus beecheyi nemzetségneve görögből visszafordítva annyi mint „füles magkedvelő”. Kétségkívül impozáns fülei vannak, ám annak oka mélyebben fekszik, hogy miért nem egyszerűen Spermophilus, azaz „magkedvelő”. Az ürgék neme a Spermophilus, ám génvizsgálatok bebizonyították, hogy egyéb ürgefajok rokonsága egy bizonyos, közéjük sorolt csoporttól túl távoli, és hogy genetikai egységre törekedjenek, azaz monofiletikus kategóriákat alakítsanak ki, megalkották az Otospermophilusok külön nemzetségét.[10]

3 Beechey

George Duncan Beechey (1798 – 1852): Frederick William Beechey (1796 – 1856) 1822 körül

A fajnév sem érdektelen. A névadó Frederick William Beechey tengerésztiszt és geográfus volt. Tizenhét testvére közül az egyik, George Duncan Beechey elismert portréfestő volt. A tudományos név tehát eredetileg Spermophilus beecheyi volt, melyet sir John Richardson (1787 – 1865) vetett fel 1829-ben. A kaliforniai ürge tehát nem ürge, de közel áll a mókusokhoz, amit az angol név, a California ground squirrel („kaliforniai földimókus”) ösztönösen is kifejez. Emlegetett rokonára, a sziklai ürgére (angolul: rock squirrel, „sziklai mókus”) ugyanez áll. A sziklai ürge tudományos neve (Otospermophilus variegatus, „sokszínű füles magkedvelő”), „Oto-” nélkül, Johann Christian Polycarp Erxlebentől (1744 – 1777) származik 1777-ből.

4 oregoni zöld csörgőkigyó

oregoni zöld csörgőkígyó

A „hallgattassék meg a másik fél” tisztessége megköveteli, hogy a főellenség, a csörgőkígyó nevét is megvizsgáljuk. A szóban forgó faj az iregoni zöld csörgőkígyó, a Crotalus viridis oreganus. A nemzetségnév eredete a görög κρόταλος, krotalos, „csörgő”. A latin viridis a pikkelyek zöldes színére utal, az oreganus alfaj-specifikáció pedig a felfedezési helyére, Oregonra[11]. A nevet John Edwards Holbrook (1794 – 1871) herpetológus adta 1840-ben.


[1] http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/PESTNOTES/pn7438.html

[2] http://animaldiversity.org/accounts/Spermophilus_beecheyi/

[3] http://cdnc.ucr.edu/cgi-bin/cdnc?a=d&d=PRP18930325.2.17.1

[4] http://www.biblia.hu/biblia_k/k_1_1.htm Leleményes „ürgék”

[5] California ground squirrel

[6] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3672545

[7] http://animaldiversity.org/accounts/Spermophilus_variegatus/

[8] Leleményes „ürgék”

[9] http://www.sciencedaily.com/releases/2007/12/071219130305.htm

[10] http://www.inaturalist.org/taxa/46057-Spermophilus-beecheyi

[11] csörgőkígyó Oregonban

Reklámok

4 responses to “A nap kaliforniai hőse

  1. Farkasbőrbe bújt bárány.

    Kedvelik 1 személy

  2. Visszajelzés: Kis tartalomjegyzék | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s