Egy nép bolyongása

1 Hammer Arausio

Hammer: Arausio

A galliai hadjárat egyik célja az volt, hogy Julius Caesar (Kr.e. 100 – 44) megvédje Róma érdekeit a kelta helvétek galliai aspirációitól. A Kr.e. 58 júniusában lezajlott döntő ütközetet megelőzően az Araron (Saône) átkelt mintegy harmincezer helvétet a hosszú menetelésben kimerült római sereg megtizedelte, de nem bocsátkozott ütközetbe a Liger (Loire) felé vonuló maradék csapattesttel, ehelyett távolból követték őket.[1]

2 Saone Loire

az Arar (Saône) és a Liger (Loire)

Végül Bibracténél, ami akkor a környék legjelentősebb városa volt, de ma csak egy Caesar győzelmét ünneplő tábla őrzi emlékét a Beuvray-hegyen, a számos kelta törzs által kiállított segédcsapatokkal megerősített helvéteket fölényesen legyőzték az Észak-Itáliában kevéssel azelőtt újoncozott rómaiak. A helvétek ígéretet tettek rá, hogy maradékuk visszahúzódik az Alpoknak a ma róluk Helvéciának elnevezett területére[2], ahol nem sokkal korábban telepedtek le, miután oda vonultak Germania déli régióiból.

3 Caesar Beuvray

Nemcsak ezt az országot nevezték el a részt vevő törzsek egyikéről. Súlyos (de átmeneti) nehézséget okoztak a győzelemben már biztos rómaiaknak a bój csapatok. Nevük harcost jelenthetett a kelta nyelven.[3] A kelták európai inváziója idején a feltehetőleg gall őshazájú bójok egy része Itália fele indult, ahol római ellenállásba ütközött, más részük északkeletre vett irányt, és terjeszkedésüknek csak a hercyniai erdő vetett gátat, melynek a mai Fekete-erdő csak szánalmas nyugati maradványa.

5 Fekete erdo

Fekete-erdő

A területet, melyet birtokba vettek, a Germania 28-adik szakaszában Tacitus (56 – 117) Boihaemum néven említi.[4] A terület nevének második tagja az előgermán haimazból származik, mely a home, „haza” angol szó eredete is, így a teljes név: A bójok hazája. Röviden: Bohémia.

A Kr.e. II. század végén a Jütland felől érkező előgermán kimberek törzse heves támadást intézett a bójok ellen, akik derekasan megvédték hazájukat. A tovább nyomuló kimbereket Arausiónál (Orange) tartóztatta fel Róma Kr.e. 105-ben, a velük egyesült többi törzzsel együtt.[5] (Arausio kelta folyamisten volt, nevét a kelta aravar, aravan, „gabonaszem” szóra vezetik vissza.[6])

6 defeat_of_the_Cimbri Decamps

Decamps (1803 – 1860): A kimberek legyőzése

4 Drusus

Nero Claudius Drusus (Kr.e. 38 – Kr.e. 9)

Mikor azonban Nero Claudius Drusus (Germanicus) Kr.e. 9-ben, nem sokkal lovasbaleset okozta halála előtt a Majna térségében legyőzte Marbodot (Kr.e. 30? – 37), a markomannok királyát, aki a római fenyegetés ellenében kovácsolt eggyé számos germán törzset, seregei maradékát Marbod Boihaemumba vezette.[7]

 

 

 

7 Marczali Henrik

Marczali Henrik (1856 – 1940)

A bójokat elűzték, akik egy része visszatért Galliába, más részük a Balaton mellett letelepedve gyűjtött erőt további harcaikhoz, amint arról a Marczali Henrik által szerkesztett, 1898 ás 1905 között kiadott Nagy képes világtörténet beszámol.[8] A Zaicz-féle Etimológiai szótár a „bajor” szót ugyancsak a „bójra” vezeti vissza.[9]


Amint már érintettük, elképzelhetőnek tartják, hogy a cigányok első csoportjai Nyugat-Európába először Bohémia, azaz Csehország területéről érkeztek. Mindenesetre kialakult a tévhit a cigányok ottani eredetéről, és emiatt terjedhetett át a „bohém” a társadalmi konvenciókkal laza kapcsolatban álló, szegény sorú művészemberekre; az alternatív magyarázat az eredettel a csehországi eretnekeket „gyanúsítja”. A „bohémek” iránti rokonszenvet Murger (1822 – 1861) Jelenetek a bohémek életéből (Scènes de la vie de bohème) című önéletrajzi ihletésű, 1851-ben kiadott novellagyűjteménye keltette fel.

A mű alapján komponálta Puccini (1858 – 1924) az 1896-ban bemutatott Bohéméletet (La bohème), amelyet rá egy évre követett Leoncavallo (1857 – 1919) Bohémek (La bohème) című operája. A távolról sem vidám kicsengésű Murger-mű könnyebb műfajokba is betört. Vives i Roig (1871 – 1932) Bohémek (Bohemios) címmel 1904-ben zarzuelát, Kálmán Imre (1882 – 1953) 1930-ban A Montmartre-i ibolya (Das Veilchen vom Montmartre) címmel operettet írt belőle.


[1] a gall háborúk

[2] a bibractei győzelem

[3] Bohemia

[4] http://mek.oszk.hu/04300/04353/html/01.htm

[5] a kimber háború

[6] http://nookofnames.com/tag/arausio/

[7] Marbod Bohémiában

[8] a bójok rövid története

[9] bajorok és bójok

Reklámok

5 responses to “Egy nép bolyongása

 1. A boj az oroszban is harcot jelent:

  Za rógyinu, za Sztálina,
  Na boj, na boj, na boj!

  Kedvelik 1 személy

 2. Visszajelzés: Szarvashibák | SUNYIVERZUM

 3. Visszajelzés: A kétféle barna | SUNYIVERZUM

 4. Visszajelzés: Hősök, árulók = árulók, hősök | SUNYIVERZUM

 5. Visszajelzés: Faramond és Faramondo | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s