Egy este a tűzkutyával

Mai (teljesen súlytalan) kitekintésünkben régebbi korok kényelmi „intézkedéseinek” kevés és egymáshoz lazán kapcsolódó rekvizitumát futjuk át, függetlenül attól, hogy az áttekintett tárgyak némelyike orosz hercegeknél csekélyebb társadalmi sikerű rétegeket nemigen vett körül.

1 sarkaparoA lakásba lépés előtt mindenekelőtt távolítsuk el a sarat a cipőnkről vagy a sárcipőnkről egy művészileg kiképzett sárkaparóval. Az intézmény vidéken ma is élő, kevésbé igényes megjelenési formát öltve.*

2 kopogtatoHa otthon felejtettük kulcsunkat, mint szegény Purcell (1659 – 1695), akinek ez az életébe került, bátran nyúljunk szerény bejárati ajtónk kopogtatójához.

3 tuzkutya

Még mielőtt kényelembe helyeznénk magunkat, lépjünk kandallónkhoz, és tegyünk hasábokat a tűzre a kandalló előtt álló rokokó tűzkutyáról. Illusztrációnk egy párdarab egyike, bár hogy valaha is szolgált volna terepen, kérdéses.

4 csizmalehuzo

Csak egy erőteljes rántás ezzel a csizmalehúzóval (öntöttvas kivitelben is hozzáférhető), máris szabadabban lélegzik a bőr – talán a tüdő kevésbé.

5 sormelegíto

Az őszi hideg ellen, addig is, amíg a hasábok izzani kezdenek, nagyon jót fog tenni egy kis melegített sör. A sörmelegítő hagyományos változata egy állványkán átvetett lánc, rajta sárgaréz golyó, melyet gyertyalángon forrósítunk fel, majd a bakról egy korsó (Bak?) sörbe bocsátjuk alá. Szibarita korok ezt a hagyományt is elkorcsosították.

Ha eljött szolid kaviárvacsoránk ideje –

– közbevetőleg: a szó eredete a perzsa khaviyar az óiráni qvyakából, melynek végső gyökere az indoeurópai oyyo („tojás”) + dar („termő”)[1]; másik forrásunk a „khedív” iráni népcsoport „ikratermő”, khag avar kifejezéséből vezeti le, melyet magára a tokhalra alkalmaztak, végül is nem nagy eltéréssel[2] (és kompetenciával, hiszen Irán a legfőbb kaviártermelő) –,

6 kaviartarto– elő az üvegbélésű ezüst kaviártartóval, melyet, különösen Oroszországban, ma is alkalmaznak. (A képen látható kanál végződését nem látjuk, így csak reménykedni tudunk, hogy nem ezüst.) A kaviár agresszíven bánik a fémek többségével, ezért fordítsunk rá különös figyelmet, hogy a tégelyből platina vagy arany kaviárkanállal fogyasszuk, bár a célra elefántcsont, gyöngyház és – ínyencek polgárpukkasztó ötlete! – műanyag kanál éppúgy megfelel.

7 aranykanal

Ilyen emelkedett pillanatban sör természetesen szóba sem kerülhet. Elkel a háznál ilyenkor egy praktikus, kézhez álló pezsgőnyitó.

8 pezsgonyito9 morzsalapatPirítósaink romjait elegáns megformálású morzsalapáttal gyűjtjük össze.

10 gyertyakoppanto

Mielőtt nyugovóra térünk, ne feledkezzünk meg a szórakozott tudós gyilkos indulatú ellenségéről, a gyertyáról, oltsuk el egy gyertyakoppantóval, különösen ha meglehetősen magasan helyezkedik el, és ha már kanóca is rászorul egy kis stuccolásra, legyen kéznél a kanócvágó is.11 kanocvago

Ágymelegítővel lakályossá tett ágyunkban végre pihenőre hajthatjuk fejünket.

12 agymelegito


*) T. barátom a „sárkaparó” szó helyett a zamatosabb „vaskót” használná.

[1] caviar

[2] aranykanál és kaviár

Reklámok

2 responses to “Egy este a tűzkutyával

  1. Visszajelzés: A lét peremén: pacuhák, melákok, slendriánok | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s