Minaret és menóra

πῦρ ἀείζωον, ἁπτόμενον μέτρα καὶ ἀποσβεννύμενον μέτρα.[1]

örökké élő tűz, amely fellobban mértékre és kialszik mértékre.[2]

Herakleitos (Kr.e. 530? – 470?): DK B30-as töredék – részlet

1 tuz

nar (arab)

A narancsról szóló rövid megemlékezésünkben már kitértünk rá, hogy egyes nyelvekben a nar, szanszkritra visszavezethetően, gránátalmát jelent. Ugyanez a szó némely más nyelven a tűz. Bár a gránátalmának mélyebb a „tüze”, mint egynémely gyémántnak, a tételes kapcsolathoz találnunk kellene olyan nyelveket, amelyek legalább hasonlóan formálják ezt a két szót. Van ilyen nyelv. A kurdban a gránátalma és a tűz egyaránt nar.[3] Ám a kurd nép, sok évszázados hányattatásai során, különféle irányokból szerezhetett szavakat: tőlük nyugatra eső területekről a nart mint „tüzet”, keletről mint „gránátalmát”.

Az arabban a „tűz”, nar szó az alapja a gyertyaszálnak, a manarnak. Ebből ered a világítótorony megnevezésére használt manarah vagy manarat szavuk, amellyel aztán a muzulmán világ egy másik tornyot is jelöl, a minaretet, amelynek tetejéről a müezzin imára szólítja az igazhitűeket. Bár t végű változatuk is van, Európa nyelveiben más oka van a szó t-re végződésének. A török a h végű alakhoz idomult (minare), ami a francia nyelv sajátos szabályai folytán kapott egy néma t végződést. Ez azonban más nyelvekben kiejtett t-vé alakult. (Hozzánk a német Minarettből jött át.[4]) Malajziában a szó alakja menara.

2 lampa

ner (ivrit)

Héberben a ner ragyogást, lámpát jelent. Ebből származik a neve az eredetileg kilencágú szent gyertyatartónak, a menórámak. (Az ágak száma az ünneptől függ, amikor alkalmazzák.) Ezt a szót ugyanakkor még nem találták meg 1886 előtti időkben.[5]


[1] Herakleitos töredékei

[2] Herakleitos töredékei magyarul

[3] https://hu.wiktionary.org/wiki/nar

[4] http://www.szokincshalo.hu/szotar/?

[5] minaret, menorah

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s