Dublin és Döbling

Klaudios Ptolemaios (90? – 168?) 150 körül befejezett Geográfiájának II. könyve a mai Dublint Eblana város néven említi.[1] Ugyanakkor Walesi Gerald (Giraldus Cambrensis, 1146? – 1223?) a Topographia Hibernicában (Írország leírása) azt állítja, három dán királyi testvér egyikeként a várost egy bizonyos (amúgy a valóságban nem létező) Amelaus alapította.[2] Amint a Dublin Penny Journal 1832 június 30-ai számában megjelent szerkesztőségi cikk helyesen megállapítja, az ír főváros nevének népi etimológiája az Avellana – Eblana – Dublana vonalon keresztül nyilvánvaló kronológiai okokból elbukik.[3] De mi is a helyes szófejtés?

1 Dublin Liffey

Dublin és folyója, a Liffey

Legvalószínűbb magyarázatként Dublin folyója, a Liffey gázlójának „fekete vizét” jelölik meg, mely írül dubh-linn(d). A bh h-ja az írben a betű fölötti lágyító pont, a ponc séimhithe utódja a helyesírásban a tévesztések miatt, valójában a bh hang inkább a v hanghoz áll közel.[4] Feltehető, hogy éppen a pont rossz láthatósága vagy az, hogy idegen népek nem tudták az értelmét, vezetett oda, hogy mára az eredeti bh b-re változott leírva és kiejtve egyaránt. A VIII. századtól kezdődően írország viking támadásoknak volt kitéve, amit a X. századtól mintegy két évszázadig tartó viking királyság követett. A viking név Dublinra Dyflin, de ez átvett, torzított név, nem pedig a város nevének eredete.[5] Feltűnő, hogy míg az ír főváros neve a világ különféle nyelvein Dublin, írül nem az, hanem Baile Átha Cliath. Távolról sem különös névvariánsról van szó. Baile Átha Cliath annyit tesz, A Rőzsegáttal Megerősített Gázló Városa, a vikingek felett átmeneti győzelmet arató II. Máel Sechnaill mac Domnaill (949 – 1022) „főkirály” alapította, majd a „sötét vízmosásnál” egyesítette Dublinnal.[6]

2 Dobling

Döbling

3 Schreiberbach

A Döblinget átszelő patak, a Schreiberbach („Író patak”)

Másfelől… Az idillikus Döbling neve, mely Széchenyi (1791 – 1860) sorsa miatt szomorúan cseng a fülünkben, a nyelv vakvéletlene folytán hasonló eredetű. A ma Bécs XIX. kerületéhez tartozó település nevét először 1114-ben említik Teopilic néven. Korábban a középfelnémet tobl, erdei ösvény szóból eredeztették, de világossá vált, hogy a szó eredete a szláv toplica, mocsaras víz.[7]
Döblingben Beethoven (1770 – 1827) több nyarat is eltöltött.[8] 1803-ban itt komponálta a Harmadik szimfóniát (op.55).

1808-ban ugyanabban a házban szállt meg egyidejűleg, ahol az akkor 17 éves későbbi legnagyobb osztrák színpadi szerző, Grillparzer (1791 – 1872), Beethoven gyászbeszédének írója. Itt komponálta a Hatodik szimfónia (op.68) nagy részét.

4 Biederhof_Eroica

A döblingi „Eroica-” és „Pastorale-” ház: Döblinger Hauptstraße 92, Grinzinger Straße 64

Magától értetődően a brandenburgi Töplitz (Toplice) és a cseh Teplice (Teplitz) neve ugyaninnen származik.

5 Teplitz

Beethoven itt látogatta meg Bettina Brentanót (1785 – 1859), és ekkor ismerkedett meg Goethével (1749 – 1832).[9] A Hetedik szimfónia (op.92) komponálása javarészt erre az időszakra tehető.


[1] http://ota.ox.ac.uk/desc/2422

[2] Topographia Hibernica

[3] http://www.jstor.org/stable/30003733?seq=1#page_scan_tab_contents

[4] ponc séimhithe

[5] vikingek Dublinban

[6] http://www.interklasa.pl/portal/dokumenty/ue088/dubline.htm

[7] https://www.wien.gv.at/bezirke/doebling/geschichte-kultur/wappen.html

[8] https://www.wien.gv.at/wiki/index.php/Beethoven-Wohnungen

[9] Beethoven és Goethe találkozása

2 responses to “Dublin és Döbling

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s