Flamingó, pipacs, Flandria, tánc

1 vers_kezirat

2 Lieut_-Col__John_McCrae,_M_D_John McCrae (1872 – 1918): Flandria mezején[1]

Flandria mezején pipacsok nőnek
Keresztjei közt egy temetőnek
Ez jelöli a mi helyünket;
s bár fenn az égen
Még bátran szól a pacsirtaének
Lenn, az ágyúdörgésben nem hallod őket.
.oOo.
Mi vagyunk a halottak,
kik pár napja még
Éltünk, elestünk, ragyogott
ránk a naplemente
Szerettünk, szerettek minket
.oOo.
Viaskodjatok Ti az ellenséggel;
Átadjuk a fáklyát elhaló kézzel;
Vigyétek Ti azt magasra tartva.
De ha hűtlenek lesztek hozzánk, mélyén a sírnak
Mi nem tudunk aludni,
bár pipacsok nyílnak
Flandria mezején.

Nika Géza (1914 – 2008) fordítása

Ez a nagy hatású, történelmileg jelentős vers (félő, ennél többet nem mondhatok) összekapcsolja Flandriát a pipacsmezőkkel és a vörös színnel, anélkül – és ezt javára írom – , hogy a vér szót kiejtené. Az emlékezés pipacsai vagy flamand pipacsok mind a mai napig kulcsszerepet játszanak immár nemcsak az I. világháború, de más háborúk hősi halottainak dicsőséges emlékezetében a Brit Korona országaiban.

3 image
A flamingókról már szóltunk, amikor arról volt szó, voltak, akik összekeverték a pelikánokkal. Most megtárgyaljuk a flamingó, a flamandok és a flamenco nyelvi összefüggéseit.

4 1609 Flandria

Flandria 1609-ben

Induljunk ki a bizonyosból. Flandria neve a helyi vlakte, sík és wanderen, vándorlás szavakból tevődött össze.[2] A flamingó nevének eredetében már nem egyeznek meg a kutatók. Az egyik lehetőség, hogy a temérdek garnéla fogyasztásától lángszínű tollazata a latin flammából, azaz „lángból” ered, az óprovanszál flamenc közvetítésével.[3]

Ezt nagyon is valószínűsíti a flamingó görög neve, a foinikopteros, mely latinba phoenicopterusként ment át, és jelentése: vérvörös szárnyú (a „főnix” eredete valószínűleg ugyanez, a „vérvörös”[4]). A tudomány a flamingóalakúak rendjét Phoenicopteriformesnek, a flamingófélék családját Phoenicopteridae-nek, a flamingók nemzetségét Phoenicopterusnak mondja. Az alternatív magyarázat szerint azonban a spanyolok a németalföldieket vöröses hajúnak tartották, és a flamandok saját vlaming, „flamand” szaváról nevezték el flamencónak a flamingót.[5]

5 flamingo

A spanyolok valóban szoros érintkezésbe kerültek a flamandokkal azok után, hogy Flandria a békésebb összbirodalmi státusból II. Fülöp (1527 – 1598) idejére, a levált spanyol ág alatt, és különösen az ellenreformátor király véres hadjáratainak következtében sanyargatott, megszállott területté süllyedt (ez volt a nyolcvanéves háború oka). Mindamellett spanyol földre is sok flamand előkelő érkezett.

A flamenco szó eredetének egyik magyarázata ezzel egybecseng, a másik homlokegyenest ellentmond, és találunk még egy párat. Az egyik elmélet szerint az Andalúziába érkező tehetős flamandok élénk színű ruházata adta a kosztümös tánc nevét, míg mások az andalúz nép hajlamát emlegetik arra, hogy valamit éppen az ellenkezőjének mondjanak, mint gondolják, és a flamandok nagyon is komor, sötét öltözetekben jelentek meg.[6] Ám mindkét magyarázatnál valószínűbb, hogy a flamencót a cigányokról nevezték el. Az angol gypsy (gipsy) szó onnan származik, hogy egyiptomi eredetűeknek tartották őket, míg a franciák azt tartották, Csehországból érkeztek, és ezért bohémienként emlegették őket – ebből ered a művészek életmódjára utaló „bohém” megnevezés is. A spanyolok a cigányokat flamencóknak is hívták azon az alapon, hogy „Flandriából jöttek”.[7] Egy újabb magyarázat azonban a flamingók táncára vezeti vissza a szót. Kétségkívül látható rokonság köztük:


[1] Flandria pipacsos mezőin

[2] Flanders

[3] flaming flamingoes

[4] phoenix

[5] Állatnevek enciklopédiája

[6] flamingo

[7] gypsy

Reklámok

2 responses to “Flamingó, pipacs, Flandria, tánc

  1. Visszajelzés: Egy nép bolyongása | SUNYIVERZUM

  2. Visszajelzés: A pirosvállú csiröge és Fönícia | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s