Hogy is állunk az eszterággal?

1 fules keselyu Torgos tracheliotus

Füles keselyű (Torgos tracheliotus)

A mi falunkból…

A mi falunkból jött az üzenet
Áll még a gólya eszterág felett,
Nő még a fű a zöld domboldalon
És bent az udvaron.

2 Szabolcska Mihaly utca

Budapest, Szabolcska Mihály utca

Karinthy (1887 – 1938): Szabolcska Mihály (1861 – 1930) – A mi falunkból…[1]


A gólya szavunk eredete bizonytalan, a hangutánzást tartják lehetségesnek a tájnyelvi gagó, gagólya és hasonló szavak alapján. (Az ifjú egyetemista azért gólya, mert a hazatérő és fészket rakó gólyák között sok az újonc.)[2] A szerencse általános megtestesítőjéből vált a legnagyobb „szerencse” reszortosává (pars pro toto), a gyermekáldásévá[3], ám a komor nyelvelemzés azt mutatja, éppen ellenkezőleg, a terméketlenséggel áll titkos kapcsolatban. Esetleg szintén hangutánzó eredetű a gólya másik neve, a cakó keleti nyelvjárásokban. Irányítsuk azonban figyelmünket a hangzásában mindkettőnél szebb „eszterágra”. Közvetlenül délszláv átvételünk: horvátul a gólya štrok, szlovénül még szebb: štrk, ezekből az alakokból magyaros betoldásokkal kapjuk az „eszterágot”. 3 coupling

Távolról sem közömbös azonban, honnan erednek ezek a szláv szavak. Az angol nyelvterületre storkként eljutó szó az előgermán sturkazból származik, az viszont végső eredetként az indogermán ster gyökre támaszkodik, melynek jelentése merev, szilárd, erős.[4] Az eszterág szilárd testtartása indokolhatja a visszavezetést.

4 Corpus glossaryA legrégebbi fennmaradt angol szótár, a VIII. századi Corpus Glossary (Szótár) a hangutánzó latin ciconiát már storcra fordítja.[5] A ster gyök számos leágazásával már foglalkoztunk; a leágazások között nemcsak a „sztereót” találtuk, de egyebek mellett a „sterilt” is. Ám az ógörög torgos, keselyű szó is fellép alternatív eredetként.[6] A vágómadárfélék családja a tudomány világában Accipitridae névre hallgat (a latin accipiter, „sólyom” alapján), 5 Kaup_Johann_Jakob_1803-1873ennek egyik nemzetségének 1828-ban a német természetbúvár, Johann Jakob Kaup (1803 – 1873) adta a Torgos nevet.


[1] Karinthy: Szabolcska Mihály

[2] http://www.szokincshalo.hu/szotar/?

[3] a szerencsehozó madár

[4] stork

[5] Corpus Glossary

[6] http://findwords.info/term/torgos

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s