A pénzes pér és a domolykók

1 penzes_per

Pénzes pér


A Német Sporthorgászok Szövetsége 2011-ben az év halának választotta a pénzes pért, mely véleményük szerint a német folyók legszebb halai közé tartozik.[1] Kissé megkésett tiszteletadásunknak nem a hal vitathatatlan szépsége az oka, hanem egy sajátos nyelvfejlődési vonal. (A nyelvet gyakran fejleszti ártatlan tévesztés, mint esetünkben, ami nem tévesztendő össze a modern nyelvfejlődés fő forrásával, a műveletlenséggel.)

A pér német (Äsche, hamu), angol (grayling, „szürkécske”) neve, orosz (черноспинка, fekete hátú) társneve egyszerűen, a fantáziát nem túlerőltetve utal a hal színére. Az egyik magyar társnév, az ón [2] (nem tévesztendő az őnnel) szintén erre utal. Bár a Genezáret-tóból kifogott hal, amelynek szájában hozott aranypénz kisegítette az adóügyben szorongattatott Szent Pétert (Kr.e. 1 – 67), és oldalán a mai napig viseli a visszadobó kegyes ujjak nyomát, több más hallal együtt viseli az apostol nevét[3], a pér esetében ezt az eredetet kizárják; ám, fenntartásokkal, megengedik annak lehetőségét, hogy a Peer vagy Pér keresztnevek egyike az ősforrás.[4]

2 Szent_Peter_hal

Szent Péter hala

A pénz, halpénz a látványos pikkelyekre utal; a „pénzes pér” kifejezést Herman Ottó [5] (1835 – 1914) alkotta. A tudományos név a latin eredeti név tautonimja: Thymallus thymallus. Benne azonnal felismerjük a kakukkfű latin nevét, a thymust. Nem véletlenül adta a halnak Carl von Linné (1707 – 1778) 1758-ban ezt nevet, bár nem a latin eredetire, hanem a görög thymallos, kakukkfűillat szóra alapozva, ugyanis a pénzes pér kakukkfűszagban illatozik.[6] (Nyersen is.)


3 nyuldomolyko

Nyúldomolykó

Csakhogy, amint az sokszor megesik, a pénzes pért összekeverték egy másik nemzetséggel, a domolykóval. A két hal közül a pénzes pér jellemzően nagyobb, rendszertanilag pedig kimondottan távol esnek egymástól. A pénzes pér a sugarasúszójú halak, a domolykók a csontos halak osztályába tartoznak. Egy (sajnos hivatkozás nélküli) megjegyzés szerint Csallóközben a tomajkó pér kifejezést használják a domolykóra, ami már önmagában legalábbis nyelvi átmenetre utal.[7] A domolykó név viszont a tomajkón és hasonló névváltozatokon keresztül a thymallusra vezethető vissza. Így, noha illata távol áll a kakukkfűétől, nevét onnan nyerte.
A domolykó angolul dace, amit egyesek a kézzel dobott nyílból, a dartból vezetnek le, utalva víg hasítására a folyóban, véznább költői hajlamúak azonban a gall eredetű középkori latin darsusra mutogatnak.[8] Linné 1758-ban a nyúldomolykóra a Leuciscus leuciscus tudományos nevet javasolta. Johann Jakob Heckel (1790 – 1857) 1852-ben Squalius lepusculus néven jelölt meg egy fajt, ám mára, a két faj bizonyított azonossága alapján a Linné-taxonómiát állították vissza.[9] A leuciscus eredete a görög leukos, „fehér” szó, a squalius szólelemény, mely utalhat a porcos halak osztályába tartozó cápára, melynek latin neve squalus. A lepusculus a latin lepus, nyúl szó kicsinyítése („nyuszi” mint félénk cápa?). A magyar fajnév, feltehetőleg Herman Ottónak hála[10], megőrizte a tudományosan elvetett Haeckel-féle elnevezést.


[1] http://www.royal-flyfishing.com/cms/front_content.php?idart=644

[2] http://halcatraz.hu/2012/10/05/penzes-per/

[3] Szent Péter hala

[4] Állatnevek enciklopédiája, 25. fejezet

[5] Herman Ottó: A magyar halászat könyve

[6] http://users.atw.hu/kaloistvan/Horgasz/per.htm

[7] domolykó

[8] dace

[9] http://www.marinespecies.org/aphia.php?p=taxdetails&id=315696

[10] Állatnevek enciklopédiája, 10.fejezet

Reklámok

5 responses to “A pénzes pér és a domolykók

  1. “A nyelvet gyakran fejleszti ártatlan tévesztés, mint esetünkben, ami nem tévesztendő össze a modern nyelvfejlődés fő forrásával, a műveletlenséggel.” — A Sunyiverzum írója és olvasói legalább tesznek valamicskét ez utóbbi csökkentéséért. 🙂

    Kedvelik 2 ember

  2. Nekem is rögtön megtetszett ez a nyelvi fordulat, be is építem a nyelvtörténeti tételeimbe.

    Kedvelik 2 ember

  3. Visszajelzés: Kis tartalomjegyzék | SUNYIVERZUM

  4. Visszajelzés: A jász | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s