Kiáltó finnek

1 Ski_Dubai_Slope

Lesiklópálya Dubaiban

A sí szó eredete zavartalanul egyszerűnek tűnik. A hagyományos etimológia a XVIII-XIX. századra teszi a norvég ski, sí szó Angliába átterjedését ugyanezzel az írásmóddal. A szó az óskandináv skið, „hosszú hócipő” kifejezéssel áll kapcsolatban, mely átvitt értelmű szó, eredetileg egyszerűen fadarabot jelentett. Az indogermán gyök a skei, „hasítás”[1], ami a görög skhizo alapja is – ez utóbbi szó dicsőséges pályafutásával már foglalkoztunk. A magyarba a szó a német Schi közvetítésével került.[2] Nem is lenne ezzel semmi baj, ha Olaus Magnus (1490 – 1557) – akinek fizéter-fantáziájával már foglalkoztunk – másképp nem látná. Stian Larsen 1999-es disszertációjában, melynek címe Met dragning mot nord – Gerhard Schøning som historiker (Észak fele vonzódva – Gerhard Schøning mint történész)[3] az 52. oldalon megemlíti, hogy Johannes Schefferus azt tanítja, egy és ugyanazt a népet jelölnek lapp, finn és skrikfinn szavakkal; ám, mondja ezzel szemben a Schefferushoz képest pontosan 101 évvel elcsúszva élt Gerhard Schøning, erről szó sincs. A korábban egységes ősi északi nép három különböző leágazásáról van szó, és a skrikfinn, „kiáltó finn” szó még csak nem is szerepelt korai feljegyzésekben, kései szövegromlás szüleménye.

2 Johannes Schefferus (1621 – 1679), Gerhard Schoning (1722 – 1780)

Johannes Schefferus (1621 – 1679) és Gerhard Schøning (1722 – 1780)

Olaus Magnus születéskori neve vagy Olaf Mansson [4] volt, vagy Olaf Storr [5], de ez szépen csengő latinizált neve mellett ma már elhanyagolható részletkérdés. Számára (aki viszont több, mint száz évvel Schefferus előtt élt) evidencia volt az általa írt, 1555-ben kiadott fő művében, a Historia de Gentibus Septentrionalibusban, azaz Az északi népek történetében a skrikfinn mint önálló nép létezése. Az I. könyv két fejezete is velük foglalkozik: a negyedik A skrikfinnek országáról, az ötödik Továbbiak a skrikfinnek országa fekvéséről és élővilágáról.[6] Olaus Magnus híres „Tengeri térképén”, a Carta Marinán (amelynek kommentárjaként fogják fel magát a fő művét) a kiáltó finnek országát a messzi Északra helyezi.

3 Scrifinia

Olaus Magnus néha a skifinn írásmódot alkalmazza, és előszeretettel ábrázolja az ország lakosait, amint sílécekről vadásznak.

4 Auslegung

Egy korai művében, az AIN KVRZE AVSLEGVNG VND VERKLErung der neuuen Mappen von den alten Goetterreich vnd andern Nordlenden (Az ősi isteni birodalomról és egyéb északi országokról készített új térképek rövid magyarázata és megvilágítása, 1539) már közli a kiáltó-síelő finnek szarvassuta-vadászatáról készített fametszetet[7], melyet a középen síelő vadásznő alakja tesz kecsessé:

5 cap5

Ezt a képet aztán újraközli Az északi népek történetében is az I. könyv már említett 5. fejezetében, míg a negyedikben egy zöldellő erdő szélén álló vadászt látunk, aki éppen nyúlra és siketfajdra megy, nem messze halak száradnak – a kellemes időjárás dacára ez a vadász is sílécet visel.

Olaus Magnus Historia om de nordiska folken. Bok 1 - Kapitel 4 - Om Skrickfinnarnas (Skidfinnarnas) land. Utgivningsår 1555.

Olaus Magnus legalábbis képekben és a szó skifinn írásmódjában a skrikfinnek síelő életmódját szuggerálja, és ilyenképpen sajátos magyarázattal szolgál a „síel” „sikolt” eredetére, de ezt nem támasztja alá a konzervatívabb nyelvtudomány.


[1] ski

[2] http://www.szokincshalo.hu/szotar/?

[3] http://munin.uit.no/bitstream/handle/10037/2914/thesis.pdf?sequence=1

[4] http://www.strangescience.net/omagnus.htm

[5] http://hu.wikibooks.org/wiki/Heraldikai_lexikon/Olaus_Magnus

[6] http://www.avrosys.nu/prints/prints24-olausmagnus.htm

[7] Unknown Europe

Reklámok

2 responses to “Kiáltó finnek

  1. Visszajelzés: Sivítson a vész! | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s