Vad pisztácia – reménykedjünk!

Horhi Melius Peter (1532 – 1572) református püspök a már említett HERBARIVM. AZ FAKNAC FVVEKNEC NEVEKRŐL, TERMÉSZETEKről, és hasznairól című fontos munkájában[1] leírja a halyagfa edzett tizenhatodik századi olvasónak való gyógyhatásait. A halyagfát pisztáciának mondja, ami kicsit pontatlan. Nézzük a részleteket! 1 Staphylea pinnata

A perzsa pistah az ősforrás, a fejlődése a pisztácia hangalakig töretlen. A görögben pistake maga a fa, „leszármazottja”, a pistakion a mag, ebből lett a latin pistacium, majd az olasz pistacchio alakból áradt szét egész Európába a név.[2]

2 baklava rozsavizzel pisztaciaval mandulaval

baklava rózsavízzel, pisztáciával és mandulával

A pisztácia a konyhaművészet ősi alapanyaga, természetesen a perzsa őshazában is.[3]
A pisztáciát azonban nem szabad összetévesztenünk a tőle rendszertanilag messze eső halyaggal (hólyaggal) vagy vad pisztáciával.[4] Mai néven inkább hólyagmogyorónak mondjuk (az angolok „hólyagdiónak”, bladdernutnak hívják).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A találékony néplélek számos felhasználását ismeri. Tehén szarvába fúrt lyukba helyezve a boszorkányokat meggátolja a tejlopásban. De az első tavaszi kihajtása után fehér kendőben a tehén homlokára kötve a tehén megmenekül a rontástól is. Szláv népek asszonyai maguknál hordják, hogy ezzel garantálják férjük hűségét. Birkanyírásnál mint rovás játszott alapszerepet (asztalra téve ezzel számlálták a megnyírt jószágokat).[5] A vad pisztácia tudományos neve Staphylea pinnata, melyből a családnév[6] a görög stafyléből származó középkori latin staphylea, vagyis „szőlőfürt”, a pinnata fajnév[7] „szárnyast” jelent.

4 beporzasA minap taglaltuk a légy vitatható szerepét az ember életében – ezúttal azonban a légy a vad pisztácia beporzójaként határozottan pozitív színben tűnik fel.

valaszto

A vad pisztáciának meglepő felhasználását sürgetik némely futurológusok. A barna, csontkemény héjat lehántolva hozzájutunk a pisztáciáéra emlékeztető ízű, ehető olajos maghoz.[8]


[1] Herbarium

[2] pisztácia

[3] baklava rózsavízzel, pisztáciával és mandulával

[4] http://mek.oszk.hu/00000/00060/html/048/pc004864.html

[5] http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/2-1352.html

[6] Staphylea

[7] pinnata

[8] a jövő eledele

Advertisements

3 responses to “Vad pisztácia – reménykedjünk!

  1. Áh! Szóval a staphylococcus egy fürt alakú κόκκος-ra, azaz erdei bogyóra emlékeztető baci?

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s