A légy urai

1 selymes_doglegy

selymes döglégy

Küzdelmünk a legyekkel már emberi létünk előtt megkezdődött; annak tudatos megértése, hogy a légytől fertőzéseket is elszenvedhetünk, szintén elég régi keletű. Id. Plinius (23 – 79) A természet históriája című, általunk is sokszor idézett munkájában beszámol légyrajok okozta pestilenciáról.

Jegyezzük meg, hogy a pestilencia ugyan a későbbi századok pongyola „nyelvfejlődése” következtében pestist is jelentett, valójában a latin eredeti értelem szerint pestilis, pestisszerű megbetegedés[1], meglehetősen tágan értve, így a maláriát („rossz levegő” okozta betegséget) is ideszámítva.

Id. Plinius ugyanott arról is beszámol, hogy az eleaiak a fertőzést hordozó légyrajok ellen hathatós segítséget találtak Myacoris – Myiagros – Myiakores („Légyűző”, „Légykapó”) istenben – amennyiben az isten elfogadta könyörgésüket, a legyek azonnal elpusztultak.[2] (Az elfogadás egyetlen tudományos jele a légyraj pusztulása volt.)

2 Pausanias_Description_of_Greece 1485

Pausanias Periegetes („Leíró”) (110? – 180): Görögország leírása. 1485-ös kiadás

Myiagroshoz, amint arról Pausanias Görögország leírása című művében hírt ad, másfele is fohászkodtak segítségért.[3] A mű egy másik helyén (4.3.9) magát Zeust említi a legyek fő elűzőjeként (Zeus Apomyios, „a légy távoltartója”): végtére is nemcsak a Légykapónak, hanem még inkább a legfőbb istennek volt eminens érdeke a nekik szánt áldozati húsok tisztán tartása. (5.14.1)-ben Pausanias azt írja, az olympiai oltárt kányák sosem zavarták meg, vagy ha mégis, azt nagy csapás előjeleként tekintették. Egy alkalommal, mikor maga Herakles mutatott be áldozatot, a kányákénál sokkal jobban aggasztotta a legyek közbeavatkozása, ám atyjához, a légyűző Zeushoz fohászkodott, mire a legyek az Alfeios folyó túlpartjára repültek.[4]

3 Alfeios

Alfeios

Claudius Aelianus (170? – 235?) Állatokról szóló művében (De natura animalium, 5.17-19) szkeptikusan úgy emlékezik meg erről az esetről, hogy a legyek szabad akaratukból távoztak az Alfeios szemköztes oldalára.[5] De ebben a funkcióban találjuk Aether fényistent is[6] (a germán megfelelője Odin fia, Baldr), vagy a szintén sokoldalú Apollont.[7] Claudius Aelianus már idézett művében praktikusabb eljárást ad közre: amikor Leukas hegyfokán Apollon szent ünnepén áldozatot mutatnak be, előbb maguknak a legyeknek áldoznak egy ökröt.[8]

4 Lefkada

Leukas hegyfoka

Igazságtalanságot követnénk el, ha más népekre neheztelnénk, amiért a legyek agressziója ellen magasabb oltalomban bíztak.

5-Tel-Miqne-Ekron-Fied-IV-Elite-Zone

Ekron (Tel-Miqne)

A délnyugat-kánaáni Ekron városának istene a Legyek Ura, Belzebúb, Baal-zebub volt, nagy hatalmú gyógyító isten:

2 És mikor Akházia kibukott az ő felházának korlátján Samariában, és megbetegedék, követeket külde el, akiknek azt parancsolá: Menjetek el, kérdjetek tanácsot a Baálzebubtól, az Ekron istenétől, hogy meggyógyulok-é e betegségből?
3 Az Úrnak angyala pedig szóla Thesbites Illésnek: Kelj fel, menj el eleibe a Samariabeli király követeinek, és szólj nékik: Nincs-é Isten Izráelben, hogy Baálzebubhoz, az Ekron istenéhez mentek tanácsot kérdeni?

2Kir1[9] 

Belzebúb csúfos karriert futott be a Bibliában, különösen Ekron lerombolását követően.

6 Belzebub_Collin de Plancy Dictionnaire Infernal 1863

Jacques August Simon Collin de Plancy (1793 – 1881): Belzebúb. A pokol szótára (Dictionnaire Infernal, 1863)

Az Újszövetségben egyike a legfőbb rosszaknak „odalentről”, és ha Jézust valami igazán gonosz gyanúsítással akarták illetni, az ő tanítványának, társának mondták, például:

Az írástudók pedig, akik Jeruzsálemből jöttek vala le, azt mondák, hogy: Belzebúb van vele, és: Az ördögök fejedelme által űzi ki az ördögöket.

Márk3:22[10]

7 Velzevul

Velzevul egy Pokolraszállás-ikonon

8 john-milton

Milton (1608 – 1674)

Milton  kifejezetten ellenszenvezett Belzebúbbal. A küzdő Sámsonban (Samson Agonistes, 1671) a filiszteus Harapha (Arafat!) így kiált fel:

valaszto

O Baal-zebub! can my ears unus’d
Hear these dishonours, and not render death?

Ó, Belzebúb! Hallgassa fülem
Tétlen e szégyent, s ne osszak halált?
[11]

De már korábban, az Elveszett Paradicsomban (Paradise Lost, 1667) is a lázadó angyalok egyik vezéralakjaként tünteti fel Belzebúbot:

One next himself in power, and next in crime,
Long after known in Palestine, and nam’d
Beelzebub.

(Sátánra)
Erőben rögtön utána, bűnben is,
Jóval később palesztinai nevén:
Belzebúb.
[12]

Belzebúb nevének első szótagja minden kétséget kizáróan úr, Baál. Hannibál (Kr.e. 247? – 183) neve első tagja, a Hannah, Hanan „kegyes volt”-ot jelent, együtt: „Az Úr kegyes volt hozzám”.[13] Az utótag a héber z’bhubh[14], légy lenne (a zizegését festő szóval). Alapjaiban rengeti meg hitünket a név jelentésében egy alternatív magyarázat.[15] Ennek értelmében Belzebúb eredeti neve Baal Zabul lehetett, ami Legmagasabb Urat jelentett. (Ekkor tehát volt honnan a pokol mélyére zuhannia.)


9 Beelzebufo_ampinga MadagaszkarBelzebúb azonban itt hagyta közöttünk lenyomatát: róla neveztek el egy tizenöt centiméteres, kihalt madagaszkári ragadozó békát, a Beelzebufo ampingát (a bufo a latin „varangyból”, az ampinga a madagaszkári „pajzsból” ered)[16], továbbá Csorba Gábor biológus csoportja egy vietnami denevért, a Murina beelzebubot.[17] (A Murina éjjeli denevérek genusa.[18])

10 Murina_beelzebub

A légy rossz közegészségügyi hírét javíthatja a felismerés, hogy az első világháború harcterein üszkösödő lábakat nagyobb eséllyel lehetett megmenteni, ha a sebbe légy rakta le lárváit. A bajok megszaporodására gyanakodnánk óvatlanul, de tévednénk: a nyüvek elfogyasztják az elhalt (és így fertőzésnek kitett) szövetrészeket.[19]


[1] pestilence

[2] A természet históriája 10.40 (itt: 28.)

[3] Görögország leírása 8.26.7

[4] https://www.utexas.edu/courses/classicalarch/readings/olympia.html

[5] Claudius Aelianus

[6] http://www.mythologydictionary.com/greek-mythology.html

[7] http://www.jewishencyclopedia.com/articles/2255-baal-zebub

[8] Állatokról

[9] http://biblia.hit.hu/bible/21/2KG/1

[10] http://biblia.hit.hu/bible/21/MAK/3

[11] Samson Agonistes

[12] Paradise Lost

[13] Hannibál

[14] Belzebúb

[15] A Legyek Uráról

[16] Beelzebufo ampinga

[17] Murina beelzebub

[18] http://www.encyclo.co.uk/meaning-of-Murina

[19] http://szelidgyogymodok.hupont.hu/161/elfeledett-terapiak

Reklámok

5 responses to “A légy urai

  1. Visszajelzés: Vad pisztácia – reménykedjünk! | SUNYIVERZUM

  2. Visszajelzés: A bezoár és fogyasztói | SUNYIVERZUM

  3. Visszajelzés: A csencselés és a cambion | SUNYIVERZUM

  4. Visszajelzés: A lórum útvesztője | SUNYIVERZUM

  5. Visszajelzés: Kis tartalomjegyzék | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s