A szabad levegő titka

Sok évvel ezelőtt E. Ramon Moliner Quebecből a következő kérdést tette fel[1]:

Mindenki szereti a szabadban szárított ruha friss illatát. Honnan származik ez az illat?

A kérdés fontos, forduljunk az eredetijéhez[2]:

It is well known that when washing is hung out to dry in the open air the clothes develop a pleasant fresh smell. What is the reason for this and what chemicals are released?

Annyiban érzékeny a különbség, hogy E. Ramon Moliner a kibocsátott vegyi anyag felől közvetlenül is tudakozódik. A kérdést eredetileg 1995-ben vetette fel a New Scientistben, azóta járja a nagyvilágot.[3] Sajnos a kérdező személye felderíthetetlen.

A választ a Dorset grófságbeli Sherborne-ból Tom Nash adja meg. Itt csak a magyar változatot idézem, mely – a piros betűs rész nélkül – hűen követi az angol eredetit:

A jó illat valószínűleg a „friss levegő faktornak” köszönhető (angolul: Open Air Factor, OAF), amelyet 1968-ban fedezett fel Harold Druett és Ken May Porton Downban. Az OAF feltehetően a kőolajból vagy a fákból származó olefin szénhidrogének és az ózon reakciója nyomán keletkezik. Könnyen lecsapódik és vonzódik a vízhez – ezért telepszik rá a nedves ruhára. Néhány óra alatt jelentős mennyiség gyűlhet össze, ami azért fontos, mert a levegő milliárdod résznyi OAF-et tartalmaz. Az OAF nem stabil, a ruha illatát valószínűleg az OAF felhasadáskor keletkező illékony aldehidek adják (a maradék poláros peroxidvegyület). Az aldehidek még nem ismertek, meghatározásukból akár PhD-dolgozat is születhet…

Ilyen nevű emberből a Wikipédia névegyértelműsítője többet is ismer[4]: Shakespeare rokonát, az I. világháború repülőcsillagát, egy XVIII-XIX. századi új-fundlandi halászt, egy Erzsébet-kori pamfletírót, egy negyvenhárom éve halott futballistát, egy díjbírkózót, több filmszereplőt, valamint futott még egy karikaturista. A türelmes vadász azonban a Dorset grófságbeli Sherborne-ból való Tom Nash-nek különféle aktivitásaiba ütközik:

  • ír a szúnyogok és az esőcsepp ütközéséről[5]
  • ír a pezsgő pezsgéséről[6]

Ezek után mély lelki rokonságot és rokonszenvet érzek iránta, és szavainak súlyát nem becsülöm alá. Ez azonban sajnos nem igazságkritérium. A nyomozás nem elkerülhető.
A kezdeti gyanút, hogy cseles „önkérdezésről” és az azt követő tudományos tréfáról lenne szó, hamar eloszlatja, hogy az egyik említett szerző, H. A. Druett cikke fellelhető az Open Air Factorról.[7]

1 OAF
Az Open Air Factor vegyi összetétele továbbra sem feltárt. Különös jelentőségét nem a versírásra ösztönző illata adja, hanem kitűnő baktériumölő képessége. Az indiai Innova Technology Solutions Mysore Pvt. Ltd. kutatói szép kísérleti eredményekről számolnak be.[8] Hasonlóképpen, a Journal of Applied Microbiologyban Rebecca Nicholas, Peter Dunton, Arthur Tatham és Louise Fielding különféle körülmények között, különféle felületeken hasonlítja össze az eddig legerősebbnek tekintett fertőtlenítő, azaz az ózon és az OAF baktericid hatását.[9] Bizonyos körülmények között az OAF bizonyul erősebb irtószernek. A hatásmechanizmusa az ózonéhoz hasonlóan az, hogy víz jelenlétében a mikrovilágban gyilkos hidroxilgyököket képes felszabadítani.[10] A szabad levegő fertőtlenítő hatását már Louis Pasteur (1822 – 1895) is ismerte, de ő a napsugárzásnak tudta be. Vannak, akik odáig mennek, hogy az OAF maga a hidroxilgyök.[11] Az OAF zárt térben sokkal hamarabb elbomlik, mint a szabad levegőn.[12]


2 Francisella tularensis

Francisella tularensis

A kísérletekhez felhasználják az ember ősi ellenségét, a Francisella tularensist.[13]

valaszto

3 FRANCIS

Edward Francis (1872 – 1957)

A genus a kaliforniai Edward Francis (1872 – 1957) mikrobiológus nevéből ered, aki nagyban hozzájárult a baktérium kutatásához, míg a species a betegség amerikai feltűnésének helyszínéről, Tulare megyéről kapta a nevét.[14] A baktérium által okozott kór számtalan neve, magyarban például nyúlpestis, tularémia és hettita pestis önmagában is mutatja, hogy a betegség máshol is elterjedt volt. Mára emberekre már kevéssé veszélyes, nyulak adhatják át, és az eredmény erős fájdalom a behatolási helynél, bőrirritáció és nyirokszervi bántalmak. A kórokozó igen virulens, növényeken is megtapad, így fordulnak elő fertőzések cukorrépa-feldolgozókban.

4 Arzava

5 Akhenaten_skull_profile

Ehnaton (IV. Amenhotep), Kr.e. 1354? – 1336)

Korántsem volt veszélytelen azonban évezredekkel ezelőtt. A Kánaánban, Szíriában és Egyiptomban pusztító pestist[15] ennek tulajdonítják, és a járvány tetőpontján a Kr.e. 1320-1318-ban az Újhettita Birodalom és Arzava között zajló anatóliai háborúban fertőzött kosok bevetésével ez volt a történelem első ismert biológiai fegyverviselése. A hettiták cselét az arzavaiak is átvették. Ehnaton fáraó levélben is említi.[16] (Bevetése a mai technológiával ökológiai katasztrófához vezetne.)


[1] OAF: kérdés és válasz magyarul

[2] OAF: kérdés és válasz angolul

[3] http://www.newscientist.com/article/mg14719978.900-blow-dry.html

[4] http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Nash_(disambiguation)

[5] Tom Nash a szúnyogokról

[6] Tom Nash a pezsgőről

[7] Az Open Air Factor egyik felfedezője

[8] Indiai kutatások

[9] Ózon és OAF

[10] http://www.gla.ac.uk/media/media_57693_en.pdf

[11] OAF és a hidroxilgyök

[12] Az OAF bomlékonysága

[13] OAF a nyúlpestis ellen

[14] nyúlpestis

[15] http://www.bbc.co.uk/history/ancient/egyptians/amarna_01.shtml

[16] http://mult-kor.hu/cikk.php?id=19041

Reklámok

3 responses to “A szabad levegő titka

  1. Mindig szerettem az ilyen Tom Nash-szerű embereket a pihentagyú kérdésfeltevéseikért. Ahogy elnézem, nekem is van tehát bizonyos lelki rokonságom a t. blogszerzővel. 🙂

    Kedvelik 1 személy

  2. Visszajelzés: Kis tartalomjegyzék | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s