A szenvedés és szenvedély gyümölcsei

A szenvedés és szenvedély szavaink már önmagukban is eltérő értelműek latinos eredetű megfelelőiktől, a „passiótól” és „passziótól”: a passió a hétköznapi szóhasználatban leszűkült Krisztus szenvedéstörténetére, a passzió pedig inkább szelíd, élvezetes időtöltés, mint gáttörő érzelem. A XIX. században még sűrűn hallott „passzionátus” mint „szenvedélyes” még középút a passzió és a szenvedély között. Az angolban mindkét fogalomra a passion szót használják, és a jelentésmódosulások tanulságosan mutatják, hogy hangulatban és értelemben milyen utakat járhat be egy-egy kifejezés. A latin passio, szenvedés töve a pati, „szenvedni”, és ez vélhetőleg a szanszkrit pe(i), „bántani” gyökre megy vissza. A franciában már a X. században így nevezik Krisztus szenvedéstörténetét.[1] De a XIV. században a görög pathost is passióra latinosították. A pathos maga is a szanszkritra, de egy teljesen más szóra vezethető vissza: a görög penthos, „szenvedés” eredete a szanszkrit kvent(h).[2] A pathos szó maga is számos jelentésváltozáson ment át. A kezdeti „szenvedés” a görög művészet egyik alapkategóriájává vált, szembeállítva az ethossal Ori Z. Soltes magyarázata szerint.[3] Az ethos eredetileg semleges hangulati értékű szó, jelentése viselkedésmód. (Ebből azonban a „helyesen viselkedő”, „etikus” is kifejlődött – de nem az etikett.) Ebben a szembeállításban a párviadalok győzteseinek a művészettörténetben egyre emelkedettebb, sugárzóbb testtartását, nyugodt arckifejezését jelenti, míg a pathos a legyőzött nyomorultságát, alávetettségét, amint az külső megjelenését is meghatározza.

1 minotaur

Aristoteles (Kr.e. 384 – 322) feltehetőleg Kr.e. 329 és 323 között írt Retorikájában már egész más értelmet kap a két fogalom szembeállítása: a beszédek ethosa személyes, közvetlen elemek beiktatását, a pathos nagy érzéshullámok kiváltását jelenti – ezek aztán kiegészülnek a logosszal, az érveléssel.[4] A pathos, pátosz így, elválva a „szenvedéstől” a középkorra már általában vett heves érzelmeket jelentett, és az 1580-as évekre már szexuális töltete is kialakult.

A patetikus, pathetic a mai angolban kizárólag szánalmast jelent. Ilyen értelemben először 1737-ben tűnt fel. Lekicsinylő, lesajnáló értelemben 1937-től kezdik használni.[5]


2 passion cimszo

Az Encyclopaedia Britannica 9. kiadásának passionflower címszava, 1878

Mizi Lasting grofno

Passiflorae. Mizi Durando grófnő (1876 – 1965): Chloris Chilensis

A barokk szemet nem kerülhette el a passionflower komplett szimbólumrendszere. Maga a virágzat a töviskorona, de megtaláljuk a stigmákat, a szögeket, és az öt-öt szirom, illetve csészelevél napnál világosabban utal az apostolok számára, mely tíz (Péter, Júdás leszámítva).[6]

A virág aztán egy nem kevesebb, mint 500 fajt számláló nemzetség, a Passiflora névadójává vált. Sok faj gyümölcse ehető, a névadó virág gyümölcse a maracuja (kb. így írják a portugálok, így ejtik a spanyolok) vagy – zamatos leiterjakab – szenvedélygyümölcs.[7] (A maracuja dél-amerikai, közelebbről tupi eredetű szó, mboruku’ya vagy mara kuya, felszolgált étel.[8] ) Ennél jobb fordítás természetesen a golgotavirág és a golgotagyümölcs. A kék golgotavirág (szó szerint Passiflora caerulea) Európában is elterjedt, Spanyolországban már vadon is nő.

Gyümölcse szép is, ehető is, de inkább szép, mint ehető. Hasonló mondható el egy másik fajról, a nevét a magvairól nyerő édes granadilláról.

 


3 passion

Passiflora edulis, golgotavirág és -gyümölcs (maracuja)

4 kek

Passiflora caerulea, kék golgotavirág és -gyümölcs

5 sweet gr

Passiflora ligularis, édes granadilla


[1] passion

[2] pathos

[3] http://www.thegreatcourses.com/courses/art-across-the-ages.html

[4] http://lakatos.free.fr/Tanitas/AT/10szab/4Relevancia/4relevancia.html

[5] pathethic

[6] passionflower

[7] szenvedélyes gyümölcs

[8] maracuja

Reklámok

One response to “A szenvedés és szenvedély gyümölcsei

  1. Visszajelzés: Kis tartalomjegyzék | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s