Amis, Amiles és Szent Egyed

‘No mai þer go non oþer gile
To bring þat traitour doun?’
‘ȝis dame’ he seyd ‘bi seyn Gile.’

„Nincs rá fortély már semmi,
Leleplezni az árulót?”
„De! Szentegyedbe kell menni!”

Amis és Amiloun

Ha elképedünk Shakespeare (1564 – 1614) Troilus és Cressidájának (1602) hátborzongató és abszurd borzalmain, akkor mit szóljunk a lovagkori irodalom egyik legnépszerűbb eposzához, az Amis és Amileshez?[1] Első felbukkanása Rodulfus Tortarius (1063? – 1122?) feltehetőleg 1090-ben írt hatalmas terjedelmű ve.[2] A téma a két címszereplő ma már alig felfogható mértékű barátsága. A szerteágazó cselekmény fő vonala szerint[3] Amis Blayes grófja, barátja, Amiles Szent Nagy Károly frank császár (742 – 814) szenesálja lesz. Bellisant, a császárkisasszony elcsábítja, de a szerelmeseket elárulják. Amiles istenítélettel, azaz párbajjal tisztázhatná magát, de rossz ügyben nem mer kiállni. Haladékot kap, amit arra használ, hogy felkérje barátját, Amist, rejtve ő álljon ki a nevében. A győztes Amist az ég jogos haragja leprával sújtja (pedig erre előzetes álombeli figyelmeztetést kap egy angyaltól). Néhány év elteltével a két barát egyidejű látomásban értesül róla: Amis betegségét egyedül az gyógyítja meg, ha megfürdik Amiles gyermekeinek vérében. Amiles megöli tulajdon gyermekeit, Amis meggyógyul, ám csoda történik: a gyermekek sértetlenül életre kelnek. Különösek a kegyelem útjai. A két barátot azonban a legendás Dán Ogier (Holger) megöli Novarában, miközben a Szentföldre tartanak.

1 Holger_danske

Dán Ogier (Holger)

novara-italy

Novara

valaszto

A történet nagy népszerűséget ért el, leginkább rövidített változatokban.

2 Auchinleck_Manuscript_-_Reinbroun

Auchinleck Kézirat

A XIV. század elején Walesben tűnik fel Cydymdeithas Amlyn ac Amig (Amlyn és Amig barátsága) címmel[4], és 1330 körül az Auchinleck Kéziratban mint Amis és Amiloun.[5] A jelképekben gazdag történet meglepő fordulatai közé tartozik, hogy az eredeti mű szerepei tükörszerűen felcserélődnek: Amiloun az eredeti Amisnak, Amis az eredeti Amilesnek felel meg.

valaszto


3 saint Giles

Szent Egyed (640? – 720?)

Például jelképnek kell tekintsük, hogy áttételesen megjelenik benne Szent Egyed, a leprások védőszentje is. A sok feladatú szent a tizennégy védőszent egyike, a kubikosok, lókereskedők, pásztorok, szíjgyártók védőszentje, és a lepra mellett bőrbaj, elmebaj, himlő, nehéznyavalya[6], rák, vörheny, marhavész, szárazság, terméketlenség, tűzvész ellen keresik oltalmát.[7]

valaszto


A nehéznyavalya vagy röviden nehézség az epilepszia, amint egy XIX. századi leírásból kiderül:

4 nehez_nyavalya

Az orvos mint házi-barát etc. Dr. Frank Lajos Fridrik után fordítva Horvát József, a SS. MM. bölcselkedés’ és orvosi tudománynak doctora, a ‘Pesti M. Kir. Egyetem’ orvosi osztályának tagja, és tekintetes Honth vármegye’ rendes főorvosa által, 1830.


5 Vasasszentegyed

Vasasszentegyed, Kolozs megye

A történelmi Magyarország területén Szent Egyedet különösen nagy tisztelet övezte, számos templomot, sőt helységet neveztek el róla. Esztergomban a XI. századtól őrizték fejcsontereklyéjét.[8]  Szent Egyed állt az élére egy már meglevő Szent Péter-szentély jelentős kibővítésének. Így jött létre a Saint Gilles du Gard – apátság, mely nagy szerepet játszott helyzetéből adódóan is a Santiago de Compostela-i zarándokúton.[9]

6 Saint-Gilles_St-Gilles_Portal

7 St_-Giles

8 Judaskuss_St_Gilles

Júdáscsók a Saint Gilles du Gard-i apátsági templom falán. A meander feltehetően Szent Egyed athéni születésére utal

Ez a hely szimbolikus jelentőségű az Amis és Amilounban. Mottónk szerint itt kap segítséget Amis Amilountól egy cselszövő ármánya ellen.

9 Codex_Manesse_Konrad

Kuonrât von Wirzeburc (1230? – 1287) tollba mond. Manesse-kódex (Zürich, 1305-1340), avagy a Nagy Heidelbergi Daloskönyv

Latin nyelvű változatokra, különösen a Vita címűre alapozva, a Bázelben élt Kuonrât von Wirzeburc (Würzburgi Konrád)[10]  írta meg feltehetőleg 1273-74-ben[11] a maga Engelhard und Dietrich című variánsát.[12]

 „Áspis a neve a kígyónak, mely egyik fülét a földhöz tapasztja, farkával elfedi a másikat, és így nem hallja a kígyóbűvölő szavát, ha elfogják. Jaj, de ez a csel nem példa oly sok nemes úrnak, akik mindenfelé gonosz beszédnek teszik ki füleiket, amelyek nagy ártalmukra vannak, jelesül becsületük elvesztésére.”

[1] Elisabeth Frenzel: Stoffe der Weltliteratur

[2] Introduction to the Study of Old French Literature

[3] http://self.gutenberg.org/articles/amis_et_amiles

[4] Celtic Culture: Aberdeen breviary-celticism

[5] http://d.lib.rochester.edu/teams/text/foster-amis-and-amiloun

[6] Az orvos mint házi-barát etc.

[7] Szent Egyed

[8] http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szent_egyed

[9] http://www.uni-miskolc.hu/~egyhtort/cikkek/magnani.htm

[10] Kuonrât von Wirzeburc

[11] http://de.inforapid.org/index.php?search=Engelhard%20(Roman)

[12] Freundschaft im Mittelalter

Reklámok

5 responses to “Amis, Amiles és Szent Egyed

 1. Dr. Horvát József (az orvostudományok “nagydoktora”) fordítása a nyavalyatörés leírásáról megkapó antik szépségű a maga nyelvezetében.

  Jól emlékszem, hogy Kleopátra áspissal, a szent kélgyóval követte el öngyilkosságát?

  Kedvelés

 2. Az bizonyos, hogy Szent Egyedre és sokoldalú oltalmaira manapság égetőbb szükség van, mint valaha.

  Kedvelés

 3. Fantasztikus:

  Patronage: beggars; blacksmiths; breast cancer; breast feeding; cancer patients; disabled people; Edinburgh (Scotland); epilepsy; noctiphobics; forests; hermits; horses; lepers; mental illness; outcasts; poor people; rams; spur makers; sterility.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Giles

  Kedvelik 1 személy

 4. 🙂 Köszönöm a lelkiismeretes utánjárást.
  Biztosra vehető, hogy (VII.) Kleopatra nem kígyóval lett öngyilkos. Dehát a kegyes hagyomány, nyomában festmények hosszú sora, másképp tudja.
  Itt olvasható egy kis összefoglaló:
  Kleopatra kígyói

  Kedvelik 1 személy

 5. Visszajelzés: Kis tartalomjegyzék | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s