Bartolomeo Scappi “operája”

1 vezetok

A képen látható szigorú, aszkétikus férfiak balról jobbra haladva:

  1. Lorenzo Campeggio bíboros (1471? – 1539)
  2. IV. Piusz pápa (1499 – 1565)
  3. V. Szent Piusz pápa (1504 – 1572)

A három kép közül az utolsó a legharsányabb színű és leghalványabb pszichológiájú, El Greco (1541 – 1614) atipikus festménye, a másik kettő szerzője ismeretlen.

2 Clement_VII__Sebastiano_del_Piombo_c_1531_

Piombo (1485 – 1547): VII. Kelemen (1478 – 1534)

Magyarországi vonatkozásai miatt is érdemes megemlékeznünk a legérdekesebb személyiségről, Campeggio bíborosról, aki 1525-ben nálunk járt VII. Kelemen pápa megbízásából, hogy a török elleni háborúban kihangsúlyozza az összetartás különös fontosságát a nehéz időkben.[1]

valaszto

Ám a következő évben már küldetésének szomorú eredménytelenségéről kell beszámolnia:

„Az összes keresztény veszélyben van a töröktől most, hogy a magyar király vereséget szenvedett és elesett.”

Campeggio bíboros levele VIII. Henrikhez (1491 – 1547) Rómából, 1526. szeptember 24-én[2]

3 Michel_Sittow_Aragoniai Katalin

Sittow (1469 – 1525): Aragóniai Katalin (1485 – 1536)

Kitűnő kapcsolata VIII. Henrikkel akkor romlott meg, amikor pápai legátusként járt el halogatóan a „nagy ügyben”, VIII. Henrik és Aragóniai Katalin válási procedúrájában.[3] Itt még kevésbé segített a legátus diplomáciai érzéke. Aragóniai Katalin unokaöccse, V. Károly (1500 – 1558) római császár veszedelmesen megközelítette VII. Kelement, akiből így elpárolgott kezdeti indulgenciája VIII. Henrik nagy ügye iránt. A helyzetből Campeggio sem látott kiutat, akit halogató taktikája miatt Boleyn Anna (1499 – 1536) is meggyűlölt.

valaszto

Alakját Saint-Saëns (1835 – 1921) is megörökíti 1883-ban szerzett VIII. Henrik című operájában.

CSS

A magas egyházi méltóságon túlmenően a kitűnő ízlés helyezi egy sorba a három férfiút: nem az én kitűnő ízlésem, természetesen, hanem a sajátjuk. Mindegyikük konyhafőnökként alkalmazta a reneszánsz legkiemelkedőbb séfjét, Bartolomeo Scappit (1500? – 1577).

4 Scappi

Bartolomeo Scappi sok más bíborost is kiszolgált, mielőtt a pápákra tért, és azt követően pápák hosszú sorát is. Reneszánsz személyiséghez méltóan nemcsak szakmájának volt kiemelkedő képviselője, de mint jószerével minden akkori művész, szervező egyéniség is volt, és sokukhoz hasonlóan jó tollú író.[4]

5 Opera

Összefoglaló hatalmas műve 1570-ben jelent meg Opera dell’arte del cucinare, azaz A konyhaművészet címmel, mely körülbelül ezer receptet tartalmaz, valamint technikai részletek, konyhaeszközök leírását (a villa első ábrázolása itt látható).

6 villa

A , Terence Scully élelmiszertörténész heroikus erőfeszítésének köszönhetően (2008), már angolul is hozzáférhető.[5]

7 Titian_-_Pope_Paul_III

Tiziano (1485 – 1576): III. Pál (1468 – 1549)

A könyv első függelékében érzékletes leírást látunk egy szintén ínyenc aszkéta, a boldog emlékezetű III. Pál pápa (1468 – 1549) temetéséről, melyen elbűvölő öltözékekben részt vettek mind a legtiszteletreméltóbb kardinálisok, illusztris hercegek és további csupa-csupa olyan előkelőség, akit egytől-egyig a pápa kreált, majd hasznos útmutatást kapunk konklávék élelmiszerellátásáról.

A könyv fejezetei:

  1. A mester tanító beszéde legjobb képességei szerint inasának, Giovanninak, a legtiszteletreméltóbb, áldott emlékezetű de Carpi bíboros tanácsának megfelelően
  2. Különféle napi húsételek négylábúakból és szárnyasokból egyaránt
  3. Ételek böjti időszakra
  4. Ételek készítése (mind böjti húsos napokra, mind általában)
  5. Tészták
  6. Ételek gyengélkedőknek, lábadozóknak.

Lássunk néhányat Scappi első fogásai közül[6]:

8 borjuporkolt

  • nyárson sült kerti sármány egészben (lám, nemcsak a franciák kegyetlenkednek)
  • forrón tálalt, nyárson sült fürj
  • nyárson rántott disznómáj perzsa naranccsal
  • májas kalács és borsos, sózott sült máj limonádéval tálalva
  • nyárson sült borjúhúsgombócokból/vagdalt borjúból készült pörkölt
  • marinírozott és sütött galamb, cukorral és fahéjjal
  • fácánmódra főzött pulyka citromszeletekkel tálalva
  • búzás/tönkölyös, sajtos, tojásos sűrített mártás
  • főtt kappan kovásztalan tortellettivel borítva, sajttal, cukorral és fahéjjal tálalva
  • meténg / áfonya levével készített édes mustár
  • különféle friss gyümölcsök
  • cukrozott lombard herbatorta (mángoldból)
  • almalével készült fehér torta.

9 Vince_Anasztaz

A Szt. Vince – Szt. Anasztáz-templom Rómában, Bartolomeo Scappi nyughelye

valaszto


[1] Lorenzo Campeggi

[2] http://szapolyai.hupont.hu/12/janos-kiraly-londoni-valtoja

[3] http://mek.oszk.hu/01200/01267/html/07kotet/07r02f09.htm

[4] Bartolomeo Scappi

[5] Opera dell’arte del cucinare

[6] http://www.medievalcookery.com/helewyse/octobermenus.html

Reklámok

3 responses to “Bartolomeo Scappi “operája”

  1. Yummie! Ezek a pápák, bíborosok értették a csíziót! 🙂

    Kedvelik 1 személy

  2. Well, well, az aszkétizmusnak erre a magas fokára én még nem jutottam el… 🙂

    Kedvelik 1 személy

  3. Visszajelzés: VIII. Henrik örökségei | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s