Dom Pérignon nem-találmányai

6 SirGeorgeEtherege
Sir George Etherege (1636? – 1692)

“Then sparkling Champaign
Puts an end to their reign;
It quickly recovers
Poor languishing lovers…”

„Akkor habzó pezsgő,
Hatalmuk megdöntő,
Gyorsan feléleszti,
Ki párját szereti…”

Sir George Etherege: The Man of Mode, or, Sir Fopling Flutter (A divatos férfiú, avagy Nyimnyám Nyafogó Uram), IV/1.[1]

0 Dom_Perignon_Sculpture

Dom Pérignon (1638 – 1715)

1 Moiremont

Moiremonti Apátság

Pierre Pérignon, jelentős bortermelő atya gyermeke, jó hangú fiúcskaként a Moiremont-i Apátság gyerekkórusában énekelhetett. Jezsuitáknál tanult, tizenhét évesen mégis a bencés rendet vette fel (ez csodás elemnek tűnik az életrajzban, lehetséges, hogy a fogadalomtételre jó pár év kemény munkája után került sor).[2] 1668-ban a csodás és nagy múltú Hautvillersi Apátságba küldték – 650-ben alapította Reimsi Szent Nivard érsek, vértanú – , ahol pincemesterként és szerzetesként élte le további hosszú életét.

2 abbey-hautvillers

Hautvillersi Apátság

3 Nivard_choisi_l'emplacement_0131

Reimsi Szent Nivard († 675) kijelöli az Hautvillersi Apátság területét

Így lett, a pater azokban a századokban francia földön honos megfelelőjeként, Dom. Kiválóan töltötte be hivatalát, a borok szaktekintélye volt. Tisztában volt vele, miféle pusztítást vihet végbe a borok utóérése a palackokban, így, számításba véve a rendelkezésükre álló gyatra üvegminőségű palackokat is, életét arra tette, hogy a borok utóérésének elejét vegye. Emiatt különös súlyt helyezett rá, hogy az apátság szőlőjében vörös termésű, és utóérésre kevésbé alkalmas, alacsony szőlővesszőket termesszenek.
Röviden, Dom Pérignon mintha mindent elkövetett volna annak érdekében, hogy ne találja fel a pezsgőt. Így is lett, nem találta fel.

4 Christopher_Merret (1614 - 1695)

Christopher Merret (1614? – 1695)

Az angol Royal Society egyik legkorábbi tagjáé, a természettudós Christopher Merreté az érdem. Sokoldalú tudósként a brit természetről, vagyis állatokról, növényekről, sőt fosszíliákról nagyszabású összeállítást írt Pinax Rerum Naturalium Britannicum (Britannia természetének lexikona, 1666) címmel.

Az a vád érte, hogy művében kevés a „saját hányad”: maga nem végez megfigyeléseket, csak átveszi és összegyűjti másokét.[3] Ettől függetlenül az ilyen munkásság értékét sem vitathatjuk el, mint ahogy kortársa, Athanasius Kircher (1601 – 1680) esetében sem, akit hasonló bírálatok értek.

5 Pinax_Rerum_Naturalium_Britannicarum_title_page

A pinax eredetileg fogadalmi (“Hálából”) táblákat jelentett ógörög templomokban, később így hívták a jegyzetelésre használt viasztáblát is.[4]  A táblák gyűjteménye volt a pinakotéka.[5]  A pinax szerényebb szó a lexikonra.

Merret 1662-ben cikket tett közzé, melyben leírja, hogyan állított elő pezsgőt:

“Sugar and molasses were being added to wines to make them sparkling”
„Cukrot és melaszt adtunk egyes borokhoz, hogy habzóvá tegyük azokat”.[6]

Természetesen joggal felmerül, hogy ha Dom Pérignon palackjai szétrobbantak az utóérlelődött borok széndioxidjának túlnyomásától, akkor ettől miért nem kellett Angliában tartani. A magyarázat egyszerű: ott vastagabb, tartósabb üvegpalack állt rendelkezésre. Nem kis részt éppen Merret munkássága eredményeképpen: alapcikke megírásának évében, tehát 1662-ben lefordította, sőt további 147 oldalnyi saját észrevétellel kiegészítve megjelentette Antonio Neri (1576 – 1614) Az üveg mestersége[7]  című 1611-es alapvetését.[8]


7 George_Etherege_The_Man_of_Mode_frontspiece_1676

Nem szép dolog megforgatni a kést francia patrióta keblekben, de bizonyított tény, hogy a pezsgő francia champagne elnevezését is az angolok adták, amint azt mottónkban láthatjuk. Etherege 1676-ban írt műve majdnem húsz évvel hamarabb íródott, mint hogy a Champagne-i régióban egyáltalán pezsgőt kezdtek volna előállítani (1695 körül). Az angolok a pezsgő előállítására a nagy becsben tartott, Champagne-ból hozott borokat találták legalkalmasabbnak.[9]


8 suber 2 sao Luis PT 6263

Tovább megyünk. A parafadugót, mint hogy nem lett volna mihez, szintén nem Don Pérignon találta fel, pedig az még nagyobb dobás lett volna.

9 St_Hilaire

StHilaire-i Apátság

Kétségtelen, hogy alkalmazta borokhoz, de az ősi egyiptomi-római találmányt, vagyis hogy a paratölgy kérgét dugaszként hasznosítsák fadarab köré tekert olajos rongyok helyett, 1531-től már a StHilaire-i Apátság szezetesei is alkalmazták.[10]  De hogy igaz lenne vádjuk, mely szerint a “méthode rurale” technikával előállított habzóboruk gyártási technológiáját az ifjú Dom Pérignon lopta volna el tőlük egy zarándoklata alkalmával, néhányan túlzásnak gondolják.[11]


Nem igaz továbbá, hogy a borokhoz kitűnően értő, a borok kipróbálásakor a szóbeli információkat a tiszta ítéletalkotás érdekében visszautasító Dom Pérignon vak lett volna, és ezért neveznék az ilyen vizsgálatokat vaktesztnek.[12]


És az sem igaz ilyenképpen, hogy a pezsgő titkára rábukkanó Dom Pérignon az ablakot (pinceablakot?!) kitárva ezt kiáltotta volna: Venez vite, je goute les étoiles! (Gyertek gyorsan, a csillagokat iszom!)


Mindezt a sok jót Dom Groussardnak köszönhetjük, aki 1821-ben kegyes emlékiratban adta jelét honfiúi fantáziájának Dom Pérignonról.[13]  Azt mindenesetre túlzás lenne állítani, hogy szerzetesutóda lett volna Dom Pérignonnak. A Nagy Terror legelejétől minden kolostort feloszlattak, és a Hautvillers-i Apátság sosem állt helyre a vész elmúltával.

Az viszont tagadhatatlan, hogy Dom Pérignon egy évben született és halt meg a Napkirállyal.


[1] http://www.eithin.com/texts/The_Man_of_Mode.pdf

[2] http://www.thelightmag.com/the-life-of-dom-perignon/

[3] http://rsnr.royalsocietypublishing.org/content/54/1/23

[4] http://www.finedictionary.com/Pinax.html

[5] pinakotéka

[6] A pezsgő története

[7] http://www.cmog.org/article/antonio-neri-l-arte-vetraria-1612

[8] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3314896/

[9] Merret ünneplése

[10] http://www.cooksinfo.com/pierre-perignon

[11] Dom Pérignon legendája

[12] http://www.cooksinfo.com/pierre-perignon

[13] a pezsgő angol találmány

Reklámok

One response to “Dom Pérignon nem-találmányai

  1. Visszajelzés: Zsombék, Zsombó, Zsámbék, Zsámbok | SUNYIVERZUM

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s